Tijdens onze vakantie in Amerika bestelden we een Caesar salade. Ik vroeg aan de serveerster of deze vegetarisch was en dat was zo, gelukkig! Maar bij de eerste hap proefde ik al dat het mis was: ansjovis!! De meeste mensen proeven het niet als er kleine hoeveelheden vis in eten is verwerkt, maar mij hou je niet voor de gek. Ik eet al jaren geen vis en die smaak proef ik overal doorheen.. Dus ook door een dressing. De serveerster kwam al snel naar ons toe en verontschuldigde zich. We kregen een andere heerlijke salade met bietjes en geitenkaas die wel helemaal vega was. Toch baalde ik, want die salade zag er zo lekker uit! Ik besloot daarom zelf een recept voor een vegetarische Caesar salade te maken.
Traditioneel recept voor Caesar salade
Een rondje Google heeft me een hoop geleerd over de Caesar salade. De salade is vernoemd naar Caesar Cardini. Deze chef-kok van Italiaanse afkomst werkte begin negentiende eeuw in Mexico en woonde in San Diego. Hij bedacht de salade uit nood: meer ingrediënten had hij niet in huis. De salade bleek echter een groot succes. Vooral in Amerika en Canada is deze salade nog steeds ontzettend populair. Het oorspronkelijke recept bestond uit acht ingrediënten: sla, croutons, knoflook, Parmezaanse kaas, gekookt ei, worcestersaus, olijfolie en citroensap. Super simpel en bijna helemaal vegetarisch, op de worcestersaus na, want daar zit vis in verwerkt.
Kip, bacon en ansjovis
Tegenwoordig wordt de salade vaak gemaakt met kip of bacon en ansjovis. De ansjovis zie je zowel in de salade, als de dressing terug komen. Dus als je een Caesar salade op de kaart ziet, die er vegetarisch uit ziet, check dan even of er geen ansjovis in de dressing zit.
Vegetarische variant
Mijn vega recept gaat terug naar de oorsprong: sla, croutons en ei. Ik voegde er wat sperziebonen aan toe. Om de worcestersaus te vervangen, gebruikte ik wat yogonaise, mosterd en kappertjes in de dressing. Voor mij is dit nu echt een perfecte salade geworden! Ben je op zoek naar meer inspiratie? Ik heb nog veel meer lekkere salade recepten!
Vegetarische Caesar salade
Ingrediënten
Dressing
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels mayonaise ik gebruik zelf yogonaise
- 0,5 eetlepel mosterd
- 1 theelepel kappertjes
- 0,5 eetlepel citroensap
- 50 gram Parmezaanse kaas
- zout
- peper
Salade
- 1 krop sla of een halve krop sla
- 100 gram sperzieboon
- 2 oude boterhammen
- 2 eieren
- Parmezaanse kaas om te garneren
Instructies
- Snij de puntjes van de sperziebonen. Doe de sperziebonen samen met de eieren in een pan met kokend water. Kook de bonen en de eieren in ongeveer 10 minuten gaar. Laat even schrikken en vervolgens afkoelen. Haal de eieren uit de schil.
- Snij of scheur het brood in kleine stukjes. Bak in een pan met wat olijfolie knisperig tot croutons. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
- Doe alle ingrediënten voor de dressing bij elkaar in een blender en blend totdat je een egale dressing krijgt.
- Was en droog de salade. Snij of scheur de salade in stukken.
- Doe (een deel van) de dressing in een saladekom en leg de sla erop. Meng met je handen de sla door de dressing.
- Snij de eieren door midden en leg ze op de salade. Verdeel ook de sperziebonen en de croutons over de salade. Rasp wat Parmezaanse kaas over de salade als garnering.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen eten geen salade, maar de sperziebonen, croutons en eieren vinden ze heerlijk. Voor hen maak ik een bakje zonder sla. Ik voeg daar dan wat rauwkost zoals komkommer, wortel, paprika of cherry tomaat aan toe.
Review