Koolhydraatarm vegetarisch recept
Ik heb goede voornemens om wat minder koolhydraten te eten. Als Nederlanders zijn we gewend om de hele dag door koolhydraten te eten. Het begint al in de ochtend, met brood of yoghurt met cruesli. Dan tussen de middag wat boterhammen als lunch en ‘s avonds pasta, rijst of aardappels met groente.
Steeds vaker lees ik dat koolhydraten niet goed voor je zijn en je er dik van wordt. Nu laat ik me meestal niet zo beĆÆnvloeden door dit soort teksten en eet ik vooral wat ik lekker vindt (gelukkig hou ik van gezond eten, dus dat scheelt). Toch was ik benieuwd wat er zou gebeuren als ik eens wat minder koolhydraten eet. Dus dat ben ik gaan doen.
Koolhydraten hoeven niet per se slecht te zijn. Er bestaan enkelvoudige en meervoudige koolhydraten. De meervoudige koolhydraten vind je onder andere in volkorenproducten, peulvruchten, haver, zoete aardappel, fruit, noten, quinoa en boekweit. Enkelvoudige koolhydraten zitten in brood, witte pasta en rijst, snoep, sauzen, aardappels etc.
Ik heb de enkelvoudige koolhydraten een weekje laten staan. Ik moest wel even schakelen, want veel van mijn recepten bevatten koolhydraten zoals pasta en rijst. Ik moest dus op zoek naar nieuwe lekkere recepten en die heb ik zeker gevonden in het recept dat ik vandaag bedacht!
Courgetti als alternatief voor spaghetti
Er zijn genoeg koolhydraatarme gerechten om te maken. Zo kun je pasta bijvoorbeeld prima vervangen door courgetlinten, wraps door een omelet, rijst door bloemkoolrijst en aardappel door groente. Maar Ć©Ć©n op Ć©Ć©n vervangen vind ik niet altijd het lekkerst. Om deze ‘pasta’ spannend te maken, heb ik een sausje gemaakt van kokosmelk, citroenrasp en knoflook.
Tip voor het bereiden van courgetti
EĆ©n belangrijke tip bij het maken van courgetti: kook het niet! Als je courgetti kookt, net als spaghetti, wordt het heel slap en is het een soort moes. Dat wil je niet. Je wil de courgetti een beetje ‘al dente’ hebben. Dit doe je door het heel kort, ongeveer 30 seconden te bakken in olijfolie, of zoals bij dit recept, in kokosmelk. Zo blijft je courgetti lekker knapperig.
Ingrediƫnten voor vegetarische courgetti
- 500 gram cherrytomaten
- 3 teentjes knoflook
- 250 gram vegetarische balletjes
- 4 courgettes
- 1 citroen
- 200 ml kokosmelk
- 1 handje pijnboompitten
- zout
- peper
- olijfolie
Courgetti met cherrytomaten en vegetarische balletjes
Ingrediƫnten
- 500 gram cherrytomaten
- 3 teentjes knoflook
- 250 gram vegetarische balletjes
- 4 courgette
- 1 citroen
- 200 ml kokosmelk
- 1 handje pijnboompitten
- zout
- peper
- olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op grillstand.
- Was de cherrytomaten en doe ze in een ovenschaal, samen met 2 grof gesneden teentjes knoflook. Besprenkel flink met olijfolie en grill vervolgens ongeveer 15 minuten op grillstand in de oven.
- Was intussen de courgettes en maak er courgetti van met een spirelli.
- Bak de pijnboompitten goudbruin in een flinke hapjespan. Haal de pitten eruit en zet even apart. Bak nu de balletjes in een flinke scheut olijfolie in de hapjespan in ongeveer 5 minuten zodat ze warm zijn en mooi bruin kleuren. Haal de balletjes uit de pan en zet even apart.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in de pan. Bak hierin het overgebleven teentje knoflook. Voeg de kokosmelk na een halve minuut toe en rasp de citroen boven de pan. Voeg de courgettelinten 30 seconden toe. Let goed op de tijd, want als de courgettelinten er langer in zitten, worden ze erg slap en dat is zonde.
- Doe nu ook de cherrytomaten (inclusief het vocht) en de balletjes bij de courgette.
- Garneer met pijnboompitten, basilicum en Parmezaanse kaas.
Kidsproof tips
- Voor de kids vind ik het wat tricky om koolhydraatarm te eten. Voor hen kook ik wat pasta. De rest van het recept kun je aanhouden.Ā
- Verdeel de ‘saus’, tomaten en balletjes over twee pannen. EĆ©n pan met courgette en Ć©Ć©n pan met pasta.Ā
- Je kunt de tomaten pureren, dan krijg je een tomatensaus. Sommige kinderen vinden dat lekkerder dan losse cherry tomaten.Ā
Review