Mijn schoonmoeder maakte onlangs zelf notenburgers op een oppasdag. Super lief en vooral ook heel erg lekker! We bedachten samen een paar upgrades voor het recept. Zo hebben we gerookt paprikapoeder toegevoegd voor een lichte rooksmaak, wat heel lekker is bij burgers. Daarnaast heb ik bosui toegevoegd aan de burger. Dat geeft een lekker fris pittige bite.
Vega burgers
Zoals je misschien wel weet vind ik het heel erg leuk om te experimenteren met vegetarische burgers. Op mijn website vind je onder andere recepten van bietenburgers, zwarte bonenburger, kool en zoete aardappel burger en een wortel-linzen burger. Met groenten en peulvruchten kun je zoveel lekkere vegetarische burgers maken! Mijn favoriet is nog steeds de bietenburger, die moet je sowieso eens proberen!
Noten in een vegaburger
Noten worden vaak aangeraden aan vegetariërs en veganisten om zo voldoende zink, calcium, ijzer en omega 3 binnen te krijgen. Een paar handjes noten per dag is een goed idee in een vegetarisch dieet. Als je eens wilt variëren, is het leuk om notenburgers te maken.
Alle ingrediënten in de keukenmachine
Het is niet moeilijk om zelf burgers te maken. Het is eigenlijk een kwestie van alles bij elkaar gooien in een keukenmachine / food processor en goed fijn malen. Om de ingrediënten goed te laten binden, is het handig om het ‘burgerdeeg’ te laten afkoelen in de koelkast.
Notenburger: lekker bij agv of op een broodje
Het recept dat ik heb uitgewerkt is voor de notenburger zelf. Je mag dus zelf bepalen waar je de burger bij serveert. Hij is bijvoorbeeld heerlijk met wat aardappeltjes en groente. Ik vind em ook heel lekker op een broodje, met wat sla, tomaat, rode ui en een sausje.
Notenburgers
Ingrediënten
- 4 stengels bosui
- 150 gram gemengde noten ongezout
- 100 gram champignon
- 80 gram havermout
- 1,5 eetlepel tahin
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 citroen
- 0,5 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel paprikapoeder, gerookt
- 1 theelepel komijnzaad
- 2 theelepels knoflookpoeder
- zout
Maak je een broodje met burger? Dan heb je nog wat extra's nodig:
- broodjes
- sla
- tomaat
- sausje naar keuze bijvoorbeeld een sausje van Griekse yoghurt met chipotle of sriracha saus. Of Griekse yoghurt met knoflook en peterselie. Of hou het simpel en ga voor tomaten ketchup ;).
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een rooster met bakpapier klaar.
- Was de citroen en rasp de schil. Doe alle ingrediënten in de foodprocessor / keukenmachine en maal goed fijn. Breng op smaak met zout. Proef even of de smaakbalans goed is en voeg eventueel nog extra zout, peper of kruiden toe. Maak een bol van het 'deeg'. Is je deeg nog erg nat? Voeg dan wat broodkruim, paneermeel of havermeel toe. Is je deeg erg droog? Voeg dan een paar druppels water toe, net zoveel totdat het goed bij elkaar blijft. Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
- Maak met je handen 4 grote, 6 middelgrote of 8 kleine burgers van het deeg. Leg de burgers op het bakpapier. Schuif de burgers in de oven. Bak 10 minuten, draai ze om en bak nog eens 10 minuten. Wil je een nog krokanter korstje? Bak de burgers dan nog iets langer.
Kidsproof tips
- Kinderen zijn vaak gek op hamburgers. Vega burgers doen het bij ons thuis goed. Deze notenburger is een lekker gezonde optie voor kids!
Review