Deze bloemkool burgers zijn absoluut één van de beste veggie burgers die ik ooit gegeten heb. Deze moet je echt een keer proberen. Ik zal je niet voor de gek proberen te houden en zeggen dat de burgers binnen 20 minuten op tafel staan, want dat is gewoon niet zo. Maar ze zijn zeker de moeite waard om je tijd aan te spenderen.
Veggie burgers
Ik ben gek op vega burgers. Ik vind het de perfecte manier om wat groente te verstoppen én om een burger sensatie te beleven. Ik heb dan ook al meerdere groente burgers op mijn website staan. Mijn absolute nummer 1 is de bietenburger. Die is zo heerlijk, daar zegt zelfs een vleeseter u tegen. Maar ook deze linzenburger, zwarte bonen burger en deze koolburger mogen er wezen! Maar deze bloemkool burger komt toch wel meteen op nummer 2 binnen van mijn beste vega burger ranglijst.
Bloemkool
In Nederland is bloemkool goed te verkrijgen in het zomer seizoen, van ongeveer juni t/m november. De rest van het jaar kun je bloemkool nog steeds wel kopen in de supermarkt, maar dan betaal je 4 euro voor een kleine bloemkool en dat vind ik toch wel gekkenwerk. Los van dat het beter voor het milieu is om seizoensgroente te koken..
Anyhow, ik vind bloemkool een heerlijke groente! Deze pasta met bloemkool is echt verrassend lekker. Ik maakte onlangs ook bloemkool ‘steaks’; echt om te smullen! En deze wraps met gegrilde bloemkool zijn ook echt wel een dikke tip om op tafel te zetten.
Bereiding
De bloemkool grill je eerst in de oven. Hierdoor krijgt de bloemkool een heerlijke grillsmaak. Daarna maak je er ‘bloemkoolrijst’ van in de keukenmachine. Je mengt de bloemkool met quinoa en wat ei en dat is de basis voor de burger.
Vega burgers, te nat of te droog
Ondanks dat je dit recept volgt, kan het weleens zijn dat je burgers wat nat zijn of juist wat droog. Het is belangrijk om te voelen of je een goede burger kan kneden met je handen. Lukt dat niet omdat je burger te nat is, voeg dan wat extra paneermeel toe. Is je burger te droog? Voeg dan wat water of olijfolie toe. Voeg kleine beetjes toe en voel steeds of de burger al goed te vormen is. Zo niet, voeg dan wat extra toe.
Even koelen van de burgers
Vega burgers worden het stevigst als je het ‘deeg’ even in de koelkast of vriezer zet. Zo worden de burgers wat compacter en blijven ze goed bij elkaar. Je voorkomt op deze manier dat ze tijdens het bakken uit elkaar vallen. Als je dus tijd hebt, zet je ze een half uur in de koelkast, of 10-15 minuten in de vriezer.
Perfecte toppings voor een vega burger
De burger top je af met een simpele rode kool sla, wat magic green sauce en een chipotle saus. De magic green sauce is een super lekkere saus van avocado. Ik heb de saus al eerder uitgeschreven op mijn blog. Hieronder staat het recept nog een keer uitgewerkt zodat je niet per se naar een andere pagina hoeft te switchen.
Bloemkool burgers
Ingrediënten
Voor de burgers
- 1 bloemkool
- 100 gram quinoa
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 theelepel cayenne peper
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram paneermeel
- 50 gram geraspte kaas
- 3 eieren
- 1 theelepel zout
Chipotlesaus
- 75 gram yogonaise
- 2 theelepels chipotlesaus
Magic green sauce
- 1 avocado
- 1 handje verse peterselie en koriander
- 1 jalapeno peper (zonder zaadlijsten)
- 2 teentjes knoflook
- 1 limoen
- 120 ml water
- 100 ml olijfolie
- 1 theelepel zout
- 100 gram pistache noten of eventueel amandelen
Rode kool sla
- 200 gram rode kool
- limoensap
- olijfolie
- verse peterselie
Overig
- 6 hamburgerbroodjes of een flat bread
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Was de bloemkool en snij in roosjes. Verdeel de roosjes over de bakplaat. Bestrooi de helft van de kruiden erover en besprenkel met wat olijfolie. Bak ongeveer 25 minuten in de oven. Laat de bloemkool even afkoelen en maal vervolgens fijn in de keukenmachine tot het formaat van rijstkorrels
- Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en giet af. Laat even afkoelen.
- Doe de eieren, de rest van de kruiden, het paneermeel, de knoflook, de kaas en het zout in een kom en roer goed door. Voeg de gekookte quinoa toe en doe de afgekoelde bloemkool erbij. Kneed het geheel goed door en maak er 8 burgers van.
- Tip: laat de burgers even koelen in de koelkast. Zo blijft de burger mooier bij elkaar. Is je burger te nat? Voeg wat extra paneermeel toe. Is je burger te droog? Voeg een paar druppels water toe.
- Bak de burgers aan beide kanten bruin in een flinke scheut olijfolie in een koekenpan.
Magic green sauce
- Doe alle ingredienten voor de magic green sauce in een blender en maal tot een egale saus.
Chipotle saus
- Doe de yogonaise en chipotlesaus in een schaaltje en roer goed door.
Rode kool sla
- Doe de rode kool in een kom. Besprenkel met de limoensap en olijfolie en verdeel wat verse peterselie over de kool.
Broodjes
- Grill de broodjes (in de oven of pan) zodat ze licht knapperig zijn.
Opmaken
- En dan nu het opmaken van de burgers. Pak een broodje. Doe hier een flinke klodder magic green sauce op en leg vervolgens de burger erop. Doe er een handje rode kool sla op en sprenkel wat chipotle saus erover. Leg de bovenkant van het broodje erop en klaar!
Kidsproof tips
- Deze burgers zijn super kidsproof! Ze zien er niet uit als groente :).
- Je kunt de burgers eventueel iets minder pittig maken door de hoeveelheid cayennepeper en chilipeper halveren.
Review