Wil je actief genieten van prachtige natuur, lekker Italiaans eten en dat ook nog eens op een duurzame manier? Ga dan naar Carezza. Laat je inspireren door om duurzaam op vakantie te gaan in dit prachtige berggebied in de vakantieregio van de Eggental vallei in Sudtirol. Ik ging je voor en deel graag mijn ervaringen met jou!
Mijn persoonlijke ontdekking van Carezza
Vier jaar geleden was ik op zoek naar een rustige wintersportbestemming, waar ik samen met mijn gezin van de sneeuw kon genieten. Per toeval stuitte ik op Carezza. Ik liet het aan Eric zien en we waren meteen verkocht: laten we dit proberen! Het idee van mooie uitzichten, rustige kindvriendelijke pistes, lekker Italiaans eten én de duurzame missie spraken ons erg aan. ‘Laten we eens kijken of dat in het echt ook zo is…’, dachten we.
De vakantie overtrof al onze verwachtingen. De gastvrijheid van de lokale bevolking, het kleinschalige karakter, de adembenemende uitzichten en de serene rust, het heerlijke eten — alles voelde meteen als thuis. Sindsdien is Carezza ons vaste vakantieadres geworden, niet alleen in de winter, maar ook in de zomer.
Deze zomer was het extra speciaal omdat ik de kans kreeg om samen te werken met dit mooie gebied. Wat is er nu mooier dan mijn liefde voor Carezza te mogen delen? In deze blog deel ik meer over de duurzame missie van Carezza. Duurzaamheid wordt veel gebruikt in toerisme marketing. Maar bij Carezza is dit geen greenwashing. Het zit diepgeworteld in de cultuur. Ik neem je daar in mee.
Wat maakt Carezza uniek?
Carezza is minder bekend dan andere berggebieden in de Dolomieten, maar dat maakt het juist zo speciaal. Hier vind je geen drukte en massatoerisme, maar juist rust, authenticiteit en ongegeneerde natuur. De prachtige Latemar- en Rosengartenbergen bieden een spectaculair decor voor wandelen, fietsen, skiën en snowboarden.
Carezza ligt in het vakantiegebied Eggental, te midden van de prachtige Dolomieten, op iets minder dan 1000 km rijden van Nijmegen. De Eggental vallei bestaat uit drie gemeentes: Steinegg / Collepietra, Deutschnofen / Nova Ponente en Welschnofen / Nova Levante. Het gebied van Carezza bestaat uit de dorpen Welschnofen en Carezza.
Waarom ik zo’n fan ben van Carezza
Wij komen dus al 3 jaar iedere zomer en winter in Carezza. Het was liefde op het eerste gezicht. Maar waarom?
- Prachtige, ongerepte natuur
- Mooie uitzichten
- Geen massatoerisme; lekker rustig
- Kindvriendelijk, zowel in de zomer, als winter
- Gevarieerd aanbod aan hikes in de zomer
- Gevarieerd aanbod aan pistes in de winter
- Heerlijk eten in gezellige berghutten
- Gastvrijheid
- Duurzame missie
Wat maakt Carezza uniek: duurzaamheid als kernwaarde
Wat Carezza extra mooi maakt, is hun duurzame missie. Het gebied heeft een ambitieuze missie om in 2025 een klimaatneutrale bestemming te worden. Dit voelt niet aan als een holle marketingterm; de lokale gemeenschap draagt deze missie met trots en passie voor de natuur. Je voelt de liefde en passie voor de natuur in alles.
Hoe draagt Carezza bij aan duurzaamheid?
Een mooi voorbeeld hiervan zijn twee recent gerealiseerde liften. Deze zijn zorgvuldig geïntegreerd in het landschap, met respect voor de natuur, zodat ze het mooie uitzicht van de bergen niet verstoren.
Maar je ziet het ook in kleine dingen. Ik kreeg van Eggental een cadeautje: een opbergetui. Ik bedankte Nicole, de marketing manager van Eggental voor het mooie cadeau en ze vertelde me dat het is gemaakt van oude banners van het gebied. Deze waren helaas onbruikbaar geworden, maar ze vonden het zonde om weg te gooien. Ze vonden een lokale man die etuis kon maken van de banners. Zo gezegd, zo gedaan. De etuis worden nu in de bureaus verkocht als souvenir voor toeristen. Een prachtig voorbeeld van upcycling!
Zo wilde ik ook nog een cadeautje kopen voor Joppe. Hij werd 9 toen we in Carezza waren. We wilden graag een Carezza shirt voor hem kopen. Hij is net als ons fan van Carezza. Dus ik ging op jacht en vond in 1 van de sportwinkels een mooi shirt. Geproduceerd in de regio en gemaakt van biologisch katoen. Dus ook bij dit soort eenvoudige souvenirs wordt gedacht aan duurzaamheid.
Een ander voorbeeld: het gebied wordt ontzettend goed onderhouden. Tijdens het wandelen kwamen wij 2 mannen tegen van de Alpen Verein, gewapend met een pick-ex en een zaag. Zij waren bezig met het onderhoud van de routes. En dat was geen toevalstreffer. Dagelijks worden de routes geinspecteerd en onderhouden. Hierdoor blijven de routes veilig voor toeristen én blijft de natuur zo goed mogelijk behouden.
Nicole Hofer van Eggental Tourismus vertelde me dat er heel bewust wordt omgegaan met het kappen van bomen. In 2018 is het gebied getroffen door een zware storm. Hierdoor zijn veel bomen omgevallen en is de boomkever in het gebied gekomen. Veel bomen zijn ziek geworden. Om het gebied te beschermen worden op verschillende plekken bomen gekapt. Niet voor commerciele doeleinden, maar om de natuur gezond te houden. Er wordt niet onnodig gekapt.
Ook bij de hotels en appartementen staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo zie je veel zonnepanelen en is afval grondig scheiden hier vanzelfsprekend.
Zo wordt wintersport duurzamer
Carezza neemt concrete stappen om hun CO2-voetafdruk jaarlijks te meten en te verminderen. Zo worden de pistebullies ingezet volgens efficiënte routes die dubbele passages vermijden, wat bijdraagt aan minder brandstofverbruik. Bovendien rijden deze machines op HVO-brandstof, wat de CO2-uitstoot met 60-90% heeft gereduceerd. Daarnaast wordt voor de energievoorziening van de liften uitsluitend gebruik gemaakt van groene stroom. Dit zijn slechts een paar concrete voorbeelden Carezza’s commitment aan een duurzamere toekomst.
Duurzaamheid is niet alleen energiebesparing en CO2 vermindering
Om meer te weten te komen over de duurzame missie van Carezza, sprak ik met Maria Gufler, werkzaam bij Carezza en Nicole Hofer van Eggental Tourismus. Zij vertelden me met veel enthousiasme over de verschillende projecten om een duurzame toekomst te creëren.
Lokaal eten in Carezza
Een van de projecten waar ik heel enthousiast van werd, is ‘Eggental local taste’: een samenwerking met lokale boeren en horeca om verse, regionale producten te verkopen in de restaurants en hotels in het Eggental gebied.
Het is een project om de versterking tussen (veelal jonge) boeren en horeca te bevorderen. Dit zorgt niet alleen voor een lagere ecologische voetafdruk, maar ondersteunt ook de lokale economie en draagt bij aan het behoud van de traditionele landbouwpraktijken. Daarnaast kunnen de gasten en inwoners genieten van verse, lokale producten. Win-win-win-win dus.
Hoe werkt dat dan, lokaal, duurzaam eten?
Tijdens mijn vakantie in Carezza afgelopen zomer sprak ik Anna-Maria, boerin van Kronlechnerhof en initiatiefneemster van het Eggental taste local project. Ze vertelde me dat ze zelf graag in de tuin werkt en kookt met haar eigen producten. Ze kookt altijd met wat er op dat moment te vinden is in haar eigen tuin en wil niks weggooien. Ik kan me helemaal vinden in haar uitspraak: ‘Besser wenig kaufen und gut, als viel und wegwerfen.’ (beter minder kopen en van goede kwaliteit, dan veel en weggooien).
Wat is Eggental Taste Local?
Eggental Taste Local is een initiatief tussen lokale boeren en lokale horeca, gefaciliteerd door Eggental Tourismus (het VVV). Het doel van het project was om de samenwerking tussen jonge boeren en restaurants te bevorderen. Het idee is dat boeren hun producten aan lokale restaurants verkopen, zodat de boeren worden ondersteund en restaurants kunnen koken met kwalitatief goede lokale producten.
Hoe werkt dat dan in de praktijk?
Ik vroeg Anna-Maria hoe dit in de praktijk werkt. En ik werd erg enthousiast van haar reactie. Het werkt namelijk vrij simpel en daardoor erg effectief!
- Wekelijks geven de deelnemende boeren in een whatsapp groep per Eggental gemeente (Steinegg / Deutschnofen en Welschnofen) door welke producten zij in de aanbieding hebben.
- Dit wordt verzameld en in een andere whatsapp groep gedeeld met de deelnemende horeca. Vraag en aanbod wordt dus op een hele laagdrempelige manier aan elkaar gekoppeld.
- Er zijn gezamenlijke, transparante prijsafspraken.
- Als er iets over is, dan wordt het aangeboden aan een aangrenzend dorp en als er tekorten zijn, wordt dit ook weer opgevraagd in een aangrenzend dorp.
- Wat er over blijft, wordt op vrijdag verkocht tijdens de lokale markt.
- Het begon in 2022 als experiment in het dorp van Welschnofen / Nova Levante. Inmiddels doen in dat dorp maar liefst 5 boeren en 11 restaurants mee. En is het project ook nog eens uitgerold in 2 andere dorpen in Eggental.
Is alles dan perfect in Carezza?
Nee hoor. Ook in de Eggental vallei en Carezza kan het natuurlijk duurzamer. En daar zijn ze continu mee bezig. Een voorbeeld hiervan is de wens om het busvervoer te verbeteren. Dit willen ze doen zodat toeristen de auto kunnen laten staan en mensen kunnen genieten van een autoloze vakantie. Ja, er rijden al bussen, maar het kan nog beter.
Carezza: meer dan alleen een skigebied
Carezza is meer dan alleen een ski- en wandelgebied. Het is een plek waar je kunt ontspannen, verbinding kunt maken met de natuur en kunt genieten van het authentieke Sudtirolse leven. De gastvrijheid van de lokale bevolking en de duurzame missie van het gebied maken Carezza tot een onvergetelijke vakantiebestemming. Het heeft 3 jaar geleden ons hart veroverd en we blijven hier heel graag ieder jaar weer terug komen.
Wil je meer tips of heb je vragen over Carezza of de Eggental vallei? Stuur me gerust een berichtje. Carezza is één van mijn favoriete onderwerpen om over te praten ;).
Dit artikel kwam tot stand in het kader van een betaalde samenwerking met Carezza en Eggental Tourismus. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten en diensten, ook als ik ervoor betaald wordt.
Meer artikelen in deze reeks:
Review