Knodel: mijn favoriete gerecht in de bergen
Iedere zomer en winter gaan wij naar onze favoriete plek in de bergen: Carezza, gelegen in het hart van de Dolomieten, in de vakantieregio van de Eggental vallei. Het eten in de berghutten is geweldig. Pure Italiaanse passie. Mijn favoriete gerecht in de bergen is knodel. Dit eet ik sowieso een paar keer per week als we op vakantie zijn in de Dolomieten. Deze zomer mocht ik een workshop volgen om te leren hoe je zelf knodel maakt. In deze blog deel ik het recept voor traditionele knodel en wat achtergrond bij dit gerecht. Echt een aanrader om zef te maken!
Recept knodel of knoedel of canederli of dumplings
Als je op de menukaart kijkt in Oostenrijk, dan zie je ‘knödel’ op de kaart staan. In Italiaanse berghutten vind je ze onder de namen ‘knödel’ of ‘canederli’. In het Engels heten ze dumplings en in het Nederlands schrijven we vaak knodel of knoedel. het zijn allemaal verschillende benamingen voor een heerlijk berggerecht: broodballetjes.
Een gave belevenis: knoedel workshop in Carezza
Tijdens mijn laatste bezoek aan Carezza volgde ik een kookworkshop, geleid door Anna Maria van de boerderij Kronlechnerhof in Welschnofen / Nova Levante. Een super gave ervaring! Boerin Anna Maria leerde me hoe je de perfecte knodel maakt. Ik voelde meteen een mooie klik met deze gepassioneerde boerin. In haar introductieverhaal vertelde ze dat het haar missie is om zo min mogelijk weg te gooien. Knodels passen hier perfect bij. Want het wordt gemaakt van oud brood en (restjes) groente.
Kort intermezzo: workshops en andere activiteiten in Carezza en Eggental
Even een klein uitstapje, ik kom zo terug op het knodel recept. De workshop die ik volgde, wordt georganiseerd door de Eggental Tourismus, het plaatselijke VVV. Tijdens mijn bezoek aan Carezza sprak ik met Nicole Hofer, verantwoordelijk voor de marketing in het Eggental. Zij vertelde me hoe belangrijk ze het vinden om toeristen een authentieke ervaring mee te geven. Ze organiseren allerlei evenementen, zoals bijvoorbeeld kookworkshops, maar ook begeleide wandelingen en andere excursies. Ik vind het super mooi om te zien dat dit VVV écht heel mooi werk doet voor zowel toeristen, als de lokale bevolking. De toeristenbelasting die je hier betaald wordt geinvesteerd in mooie initiatieven waar je als toerist ook echt van profiteert.
Het viel me op dat de prijs van de evenementen, zoals ook de knodel workshop, erg laag is. En nog belangrijker; de kwaliteit van de activiteiten is erg hoog. En het is dus de moeite om even een kijkje te nemen op de event pagina Eggental Tourismus.
De oorsprong van knodel / dumplings
De herkomst van de knödel gaat terug tot de middeleeuwen. Het was oorspronkelijk een gerecht voor de armen, bedacht om oud brood te hergebruiken zodat er niets verspild werd. Door brood te mengen met een beetje melk, eieren en boter, ontstond een voedzame maaltijd die gemakkelijk te bereiden was.
In Sudtirol waren boeren vroeger niet zo welvarend. Maar knodel konden ze altijd maken. Dit gerecht is daardoor uitgegroeid tot een traditioneel recept. Vandaag de dag weerspiegelt dit gerecht ook de duurzame missie van Carezza. Het is een mooi no waste recept waar je weinig voor nodig hebt.
Ingredienten voor traditionele knodel
Hieronder vind je de ingrediënten voor de lekkerste traditionele Knödel. Met onderstaande hoeveelheden maak je ongeveer 8 knodel, afhankelijk van hoe groot je ze rolt.
Groente vulling
- 100 gram spinazie rauw, of rauwe rode biet of groente restjes
Overig
- 50 ml water
- 1 kleine ui
- 50 gram boter
- 300 gram oud brood
- 4 ei
- 125-150 ml melk of plantaardig alternatief
- 50 gram Parmezaanse kaas geraspt, of plantaardig alternatief
- 1 handje verse kruiden fijngesneden, zoals bieslook, peterselie, basilicum
Om te serveren
- 25 gram boter
- 25 gram Parmezaanse kaas geraspt
Welke knodel smaken en vullingen zijn er?
Tijdens de workshop heb ik geleerd om spinazie en bieten knodel te maken. Op de berg eet ik ook vaker kaasknodel. Hiervoor volg je hetzelfde recept als voor de groente knodel, maar dan zonder groente en met wat extra kaas. Speck knodel zijn ook ontzettend populair, maar dat recept laat ik achterwege omdat ik vegetarisch eet.
Je kunt ook je eigen fantasie los laten en andere groente gebruiken. Pak wat restjes groente en experimenteer met jouw favoriete knodel smaak.
Daarnaast kun je ook zoete knodels maken met bijvoorbeeld pruimen of abrikozen.
Hoeveel knodel per persoon?
Je mag natuurlijk zelf weten hoeveel knodel je eet. In een berghut serveren ze vaak 2 of 3 knodel per persoon, met daarnaast meestal nog een (kool)salade. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe groot je de knodel maakt.
Hoe lang knodel koken of stomen?
Je kunt knodel niet rauw eten. Er zit namelijk ei in verwerkt. Meestal worden knodels gekookt in een pan met kokend water. Tijdens de kookworkshop leerde ik dat je knodels ook 20 minuten kunt stomen in een stoomoven op 100 graden. Ik heb zelf thuis ook een stoomoven, dus voor mij is dit ideaal. Heb je geen stoomoven? Kook dan de knodel in 15-20 minuten gaar in een pan met water.
Knodel is een perfect no waste en duurzaam gerecht.
Als je knodel eet in Carezza, dan weet je dat het bereid is met lokale ingredienten en dat het een duurzaam gerecht is. Maar ook thuis, in Nederland, is knodel een ideaal duurzamer gerecht. Je kunt het namelijk perfect maken van oud brood. Zo hoef je oud brood niet weg te gooien, maar maak je er een heerlijk gerecht van. Daarnaast kun je restjes groente gebruiken. Een mooi no waste gerecht dus!
Traditionele Südtiroler knödel
Ingrediënten
Groente vulling
- 100 gram spinazie rauw
OF
- 90 gram rode biet rauw
OF
- 100 gram groente restjes je kunt knodel maken met alle restjes die je in huis hebt! Super leuk no waste recept dus.
Overig
- 50 ml water
- 1 kleine ui
- 50 gram boter
- 300 gram oud brood
- 4 ei
- 125-150 ml melk of plantaardig alternatief
- 50 gram Parmezaanse kaas geraspt, of plantaardig alternatief
- 1 handje verse kruiden fijngesneden, zoals bieslook, peterselie, basilicum
Om te serveren
- 25 gram boter
- 25 gram Parmezaanse kaas geraspt
- (kool)salade
Instructies
- Pureer de spinazie of rode biet rauw met wat water tot een glad mengsel. Je kunt eventueel extra water toevoegen als het nog te dik is om te pureren.
- Snij de ui fijn. Doe de boter in een steelpan en voeg de ui toe. Bak de ui goudgeel in ongeveer 4 minuten.
- Snij of scheur het oud brood in kleine stukjes en doe in een grote kom.
- De de melk en eieren in een andere kom en klop ze samen tot een glad mengsel. Giet het mengsel over het oud brood en meng dit alvast met een spatel.
- Voeg de spinazie of rode biet toe. Voeg ook het ui-boter mengsel, de verse kruiden en de Parmezaanse kaas toe. Roer goed door. Is het deeg erg vochtig? Voeg dan wat extra oud brood toe. Is het deeg erg droog? Voeg dan een beetje water toe. Laat het deeg 10 minuten rusten.
- Maak nu met je hand knodel balletjes, met een diameter van ongeveer 5-6 cm. Je kunt ze in principe zo groot of klein maken als je zelf wilt.
- Kook de knodel 20 minuten in een pan met kokend water. Of, stoom de knodel in 20 minuten gaar in de stoomoven op 100 graden.
- Verwarm het laatste beetje boter in een pan.
- Leg de knodel op een bord of schaal. Schenk de warme boter over de knodel en garneer met Parmezaanse kaas. Serveer de knodel met (kool)salade.
Kidsproof tips
- Mijn dochter is gek op spinazieknodel. Mijn zoon vindt de rode biet knodel heel erg lekker.
- Ze hebben zelf meegedaan met de knodel kookworkshop in Carezza. Ze weten dus welke ingredienten er in knodel zitten. Dat helpt voor kinderen vaak.
- Laat je kind helpen om de knodel balletjes te maken. Dat is leuk én zorgt ervoor dat je kind nieuwsgierig wordt om de zelfgemaakte knodel te proeven.
Dit artikel kwam tot stand in het kader van een betaalde samenwerking met Carezza en Eggental Tourismus. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten en diensten, ook als ik ervoor betaald wordt.
Meer artikelen in deze reeks:
Review