Deze salade met gegrilde nectarine, tomaat en burrata is dé perfecte vegetarische zomersalade. In de zomer vind ik het heerlijk om te experimenteren met salades. Ik heb dan meestal zin in wat lichtere maaltijden en dat komt goed uit, want in de zomer zijn er zoveel lekkere groente en fruit te verkrijgen. De salade mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos!
Caprese
Voor deze salade heb ik me laten inspireren door de klassieke Italiaanse caprese salade: tomaat, mozzarella en verse basilicum. Deze salade is, zoals bij veel Italiaanse recepten, de simpelheid zelve. Het geheim van een goede caprese zit in de kwaliteit van de ingrediënten. Een goede bol buffelmozzarella smaakt al heel anders dan de goedkoopste mozzarella uit de supermarkt. En lekkere zongerijpte tomaten hebben veel meer smaak dan de bleke tomaten die we in de winter in Nederland kunnen kopen. Voor de goede caprese loont het dus om goede kwaliteit ingrediënten te kopen, of naar Italië af te reizen :).
Buratta
De mozzarella heb ik in deze salade vervangen door burrata. Dit is het Pugliaanse broertje van mozzarella. Burrata bestaat uit mozzarella, gevuld met room. Burrata is van binnen dus wat minder stevig dan mozzarella. Als je de burrata aansnijdt, loopt de roomkaas er een beetje uit. Dat ziet er prachtig uit in een salade.
Nectarines
Gegrilde nectarines zijn een super goede aanvulling op de traditionele caprese. Ze geven een zoete smaak aan de klassieker en dat is echt heerlijk. Het is net weer even een leuke twist.
Je kunt de nectarines ook ongegrild door de salade doen, als je minder tijd hebt. Bijna net zo lekker, maar je mist wel de extra zoete grillsmaak.
Kidsproof
Deze salade is ook een perfect bijgerecht voor kinderen. De meeste kinderen houden wel van tomaat en nectarine. De burrata kun je eventueel achterwege laten voor de kids.
Caprese salade met gegrilde nectarine en burrata
Ingrediënten
- 5 nectarine
- 350 gram tomaten naar keuze
- 1 bol burrata
- 1 flinke hand verse basilicum
- citroen
- olijfolie
- zout
- peper
Instructies
- Snij de nectarines in partjes (dit kan handig door ze eerst doormidden te snijden, de helften van elkaar af te draaien, de pit met een mes eruit uit te snijden en vervolgens de helften in partjes te snijden). Grill de nectarines in een grillijzer aan beide kanten in ongeveer 5 minuten, totdat er mooie zwarte grill strepen op de nectarine komen. Het grillen kun je eventueel overslaan als je minder tijd hebt.
- Snij de tomaat in partjes. Leg de tomaat, samen met de nectarine partjes in een slakom of een groot bord.
- Leg de burrata in z'n geheel op de salade, of scheur de burrata in stukjes. Sprenkel de olijfolie over de salade, rasp de halve citroen over de salade en verdeel de basilicumblaadjes erover. Breng op smaak met zout en peper.
Kidsproof tips
- Deze salade heeft veel kidsproof potentie: tomaat en nectarine vinden veel kinderen erg lekker.Â
- De burrata kun je eventueel vervangen door mozzarella, of achterwege laten.Â
Review