Salade caprese is wat mij betreft de perfecte Italiaanse maaltijd. Zo simpel en zo puur en zo ontzettend lekker. Met de caprese ingredienten van zoete tomaten, buffel mozzarella en verse basilicum maakte ik dit caprese taartje. Een prachtig vegetarisch voorgerecht al zeg ik het zelf!

Kerst voorgerecht

Dit caprese taartje staat dit jaar bij ons met kerst op tafel als voorgerecht. Ik vind het een plaatje om te zien en dat maakt het extra leuk om met kerst te serveren. Bovendien is dit ook een gerecht waar je vleeseters blij mee maakt. Mijn schoonfamilie is niet bepaald vegetarisch en ook ik vind het dan lastig om mijn favoriete vegetarische gerechten voor te schotelen. Dit caprese taartje durf ik met gemak bij carnivoren op tafel te zetten.

Meal preppen

Tijdens het kerstdiner probeer ik zelf zoveel mogelijk lekker aan tafel te genieten en zo min mogelijk in de keuken te staan. Ik hou er met mijn gerechten daarom rekening mee dat ik zoveel mogelijk van tevoren kan bereiden. Bij dit caprese taartje kan dat ook. Het enige dat je ter plekke nog hoeft te doen, is het serveren op de borden.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Wat kun je dan allemaal van tevoren voorbereiden? Je snijdt de tomaten alvast in stukjes, laat ze goed uitlekken en bewaart ze in een bak. De mozzarella snij je ook alvast in stukken en bewaar je vervolgens in een bakje met water. Ter plekke moet je ze dan nog wel even laten uitlekken. De pesto kun je ook van tevoren bereiden en de pijnboompitten bak je ook van tevoren.

Ter plekke maak je de taartjes op op de borden. Doe de tomatenstukjes in een serviesring op een bord en leg hier bovenop de mozzarella. Daar overheen sprenkel je de pesto en de pijnboompitten. Klaar!

Mocht je op het idee komen om de taartjes alvast van tevoren op te maken, dan wil ik je dat bij dezen graag afraden. Er komt veel veel vocht vrij uit zowel de tomaat, als de mozzarella, dus daar worden de taartjes niet echt mooi van.

#verspillingsvrij

Het recept hieronder is gebaseerd op een normaal portie voorgerecht. Heb je nu veel gangen bij je kerstdiner, dan adviseer ik om de porties wat kleiner te maken en een kleinere steekring te nemen. Bijvoorbeeld 6, 7 of 8 cm doorsnede.

Heb je iets over van deze taartjes? Maak er de volgende dag een pasta caprese van!

Meer kerstinspiratie?

Zin in meer vegetarische kerstrecepten? Ik heb van alles voor je in de aanbieding; van de lekkerste vegetarische kerst voorgerechten, tot de beste hoofdgerechten, bijgerechten en desserts. Een vegetarisch kerstdiner is super veelzijdig, smaakvol en hoeft niet moeilijk te zijn! Fijne feestdagen!

Caprese taartje

Dit capresetaart van tomaat, buffel mozzarella en zelfgemaakte pesto van verse basilicum is niet alleen een plaatje, maar ook een heerlijke smaakbom! Makkelijk om te maken en prachtig om te serveren met de feestdagen. Staat deze ook bij jou op het menu met kerst?
3.74 van 23 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 15 minuten
GangVoorgerecht
KeukenFusion, Italiaans
TrefwoordAvocadopesto, Basilicum, Caprese, Kerst, Kidsproof, Mozzarella, Tomaat
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 75 ml olijfolie
  • 1 plantje verse basilicum ongeveer 20 gram blaadjes
  • 0,5 teentje knoflook
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • 30 gram pijnboompitten
  • zout
  • peper
  • 800 gram zoete tomaten bijvoorbeeld cherry trostomaten
  • 3 bollen buffel mozzarella

Instructies

  • Verwarm de pijnboompitten in een pan totdat ze mooi goudbruin zijn. Let op dat ze niet verbranden.
  • Begin eerst met het maken van de pesto. Doe de knoflook, Parmezaanse kaas, 20 gram van de pijnboompitten en olijfolie in een vijzel of kruidenblender. Blend totdat de pijnboompiten zijn fijngemalen. Voeg nu de basilicumblaadjes (bewaar nog een paar blaadjes om te garneren) toe en blend totdat de blaadjes grofgemalen zijn. Breng de pesto op smaak met zout en peper.
  • Snij de tomaten in plakjes, verwijder de zaadjes en snij vervolgens in kleine stukjes. Laat de tomaten goed uitlekken in een vergiet. Breng de tomaten op smaak met zout en peper.
  • Snij de mozzarella in plakken en snij vervolgens door de helft. Zet nu vier borden klaar en pak een serveerring van 9 cm doorsnee.
  • Leg de ring op een bord en doe hier 1/4 van alle tomatenstukjes in. Zorg dat de ring ook aan de zijkanten goed is gevuld, zodat er geen open stukjes meer zijn.
    Leg nu 1/4 van de mozzarella erop. Zorg opnieuw dat de hele ring is gevuld, ook aan de zijkanten.
    Haal de ring eraf en druppel nu wat pesto met een theelepel over het taartje. Garneer met wat pijnboompitten.
    Doe hetzelfde met de andere borden. Serveer direct.

Kidsproof tips

  • Zo’n mooi rond taartje op het bord ziet er heel leuk uit en daar worden kinderen wel blij van.
  • Ik kan me voorstellen dat de pesto het wat minder aantrekkelijk maakt. Laat deze eventueel gewoon achterwege voor kinderen. 
  • Ook de mozzarella kun je achterwege laten.
Voorgerecht kerst tomaat mozzarella
Caprese taartje