Gezondere variant op mac ‘n cheese
Mac ‘n cheese is natuurlijk hét ultieme comfort food gerecht. Want zeg nou zelf: wat is er beter dan pasta met gesmolten kaas? Ik ga ervoor hoor! Het enige nadeel aan mac ‘n cheese, vind ik dat het enorm ongezond is. Er komt namelijk geen groente bij kijken en je werkt een enorme hoeveelheid kaas naar binnen. Die groente, daar kunnen we natuurlijk wat aan doen! Vorig jaar maakte ik al eens een mac ‘n cheese met broccoli en een groene groente mac ‘n cheese. Dit keer mocht de bloemkool eraan geloven! Aan die hoeveelheid kaas doe ik niets aan hoor, want die hoort gewoon bij deze klassieker!
Mac ‘n cheese in één pan
Deze mac ‘n cheese is extra makkelijk. Ik maakte em namelijk in één pan. Je kookt de macaroni in de melk. Vervolgens voeg je de bloemkool toe en tot slot de kaas en mosterd. Dit maakt het een super simpel recept en je hebt ook nog eens weinig afwas!
Vegetarische pasta ovenschotel
Nadat je alles gekookt hebt in één pan, giet je alles over in een ovenschotel. Deze gaat nog even 5 minuten onder de grill in de oven, zodat je een lekker krokant laagje krijgt.
Restjes kaas voor de kaassaus
Ik gaf een lekkere twist aan deze mac ‘n cheese doordat ik wat restjes kaas van een kaasplankje heb gebruikt. Je kunt natuurlijk kiezen voor gewone geraspte kaas, maar eigenlijk zijn alle kazen lekker in deze pasta ovenschotel! Dus heb je nog wat restjes liggen van een kaasplankje, die je anders gaat weg gooien? Maak er een lekkere pasta met kaassaus mee!
Mac ‘n cheese meal preppen
Dit is een super handig gerecht voor doordeweekse dagen al zeg ik het zelf! Je kunt dit gerecht eenvoudig van tevoren klaar maken. Volg het recept volledig als je de mac ‘n cheese alvast eerder wilt klaar maken, met uitzondering van het grillen in de oven. Sluit de ovenschaal af met aluminiumfolie en bewaar maximaal 2 dagen in de koelkast. Verwarm de ovenschotel op de dag dat je het wilt eten op in de oven. Laat het aluminiumfolie op de ovenschaal liggen en bak in ongeveer 30 – 40 minuten op 180 graden. Als het goed is, is de pasta nu lekker warm. Haal het folie eraf en zet nog eens 5 minuten onder de grillstand van de oven, voor een lekker knapperig korstje.
Vegetarische pasta inspiratie
Wil je vaker vegetarisch eten en zoek je naar lekkere pasta recepten? Mijn website staat er vol mee! Wij eten zelf meestal één of twee keer per week pasta. De kids zijn er gek op en ik vind het zelf ook heerlijk en ook nog eens ontzettend makkelijk om te koken. Ik heb mijn favoriete pasta recepten voor je op een rij gezet.
Eenpans mac ‘n cheese met bloemkool
Ingrediënten
- 350 gram (volkoren) macaroni
- 1300 ml volle melk
- 1 flinke bloemkool
- 375 gram verschillende kazen ik gebruik wat ik in huis heb. Bijvoorbeeld: cheddar, Parmezaan, blauwe kaas, mozzarella
- 3 theelepels mosterd
- zout
- peper
- nootmuskaat
- 5 eetlepels panko of broodkruim
Instructies
- Doe de macaroni en 1400 ml melk in een grote pan. Breng de melk aan de kook. Roer goed door.
- Als de melk kookt, zet je het vuur laag en blijf je roeren. Kook 10 minuten.
- Snij intussen de bloemkool in roosjes. Voeg de bloemkool na 10 minuten toe aan de macaroni en melk. Blijf goed roeren. Kook 3-5 minuten tot de saus mooi is ingedikt.
- Verwarm de oven voor op grillstand.
- Snij de kaas in blokjes en roer de kaas en mosterd door de pasta. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Doe alles in een ovenschaal en strooi de broodkruim erover. Zet de ovenschaal onder de grill voor ongeveer 5 minuten totdat de bovenkant goudbruin is.
Kidsproof tips
- Pasta met kaas doet het vaak goed bij kids.
- Ga voor safe en gebruik ‘gewone kaas’ voor de kids. Je kunt altijd een volgende keer upgraden naar een iets pittiger kaasje.
- De bloemkool kun je apart koken en pureren en vervolgens door de saus roeren. Zo is de groente verstopt.
Review