Frisse curry met sperziebonen

Indiase curry met sperziebonen

Dit is een van mijn favoriete vegetarische curry recepten. Ik weet nog heel goed dat ik dit recept voor het eerst at: ik heb wel 3 keer opgeschept, zo lekker vond ik het! Het originele recept komt uit het kookboek Vegalicious (aanrader!) en is met ei, maar ik ben wat gaan experimenteren en vind deze versie met sperziebonen echt heerlijk! Curry’s zijn wat mij betreft een van de beste opties voor een volwaardige vegetarische maaltijd; je mist niet snel het vlees. En het leuke van curry’s is dat kinderen het vaak heel lekker vinden. Nog een goed argument om deze curry eens te maken: hij staat binnen 20 minuten op tafel.

[ingredients title=”Dit heb je nodig voor 4 personen”]

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 cm verse gember
  • 5 tomaten
  • 1 theelepel kurkuma
  • 0,5 eetlepel sambal
  • 1,5 theelepel gemalen koriander
  • 1,5 theelepel komijn
  • 1,5 eetlepel tamarindepasta
  • 600 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel bruine basterd suiker
  • 300 gram sperziebonen
  • zout
  • peper
  • Voor garneren: gebakken uitjes

[/ingredients]

[directions title=”Zo maak je het”]

  1. Dop de boontjes en kook deze in ongeveer 8 minuten al dente gaar.
  2. Snij intussen de ui, knoflook en gember fijn en fruit deze kort in een hapjespan. Voeg de sambal, tamarindepasta, koriander, komijn en kurkuma toe en bak deze 1 minuut mee.
  3. Snij de tomaten in kleine blokjes en voeg deze toe aan je uimengsel. Bak een paar minuten en blus vervolgens af met kokosmelk. Roer de suiker er doorheen en laat de curry nu 15 minuten op laag vuur pruttelen. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
  4. Voeg nu de sperziebonen toe aan je curry en je maaltijd is klaar!

Serveer met rijst of naanbrood en garneer met gebakken uitjes.

[/directions]

Extra kidsproof tips:

  • Je kunt de curry nog iets meer kindvriendelijk maken door de currysaus na stap 4 te pureren. Zo wordt het een egale saus.
  • Je kunt de sperziebonen apart serveren, mocht je kind de saus toch niet lekker vinden.
  • De sambal kun je halveren, om een iets minder pittig gerecht te krijgen.

Foxilicious kerstspecial 2022

Wil jij dit jaar een heerlijk duurzaam en stressvrij kerstdiner? Bestel dan nu de Foxilicious kerstspecial.

✓ 12 vega(n) recepten

✓ Duurzaam

✓ Stressvrij

✓ Verkrijgbaar als ebook en hardcopy A5 magazine

Het perfecte duuurzame sint of kerstcadeau.

Ebook kerstrecepten vegetarisch

Review

Reactie geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties op Frisse curry met sperziebonen

  • Marlien van Ham says:

    Vond het een beetje nat met die 5 tomaten! Hierdoor werd de pittige smaak een stuk minder intens. Was 600 ml kokosmelk de bedoeling?

    • Hi Marlien, leuk dat je deze curry hebt gemaakt. En wat jammer dat ie niet helemaal goed uitpakte. Het is altijd goed om ter plekke te kijken hoe ‘nat’ het gerecht is. Sommige tomaten zijn wat vochtiger dan de ander en de ene kokosmelk is ook weer waterige dan de ander. Die 600 ml klopt wel. Voor de volgende keer zou ik even proeven en evt wat minder kokosmelk toevoegen of wat extra kruiden.

  • Albert Willem Knop says:

    U zegt dat het een variatie is op een recept waar ei in zit. Ik vraag me dan af of er voldoende eiwitten in zitten. Het idee van vegetarisch is toch dat het niet het “normale” eten is waar je het vlees uit laat. Ei kan dan een vervanger zijn, maar die is hier dus ook uit.

    • Hoi Albert Willem, bedankt voor je bericht. Ik gebruik niet in al mijn recepten een vleesvervanger. Het voedingcentrum schrijft voor om 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te eten. In mijn geval komt dat neer op ongeveer 50 gram eiwitten per dag. Deze haal ik uit bijvoorbeeld brood, noten, kaas, ei, groente en peulvruchten. In deze curry zit sperziebonen. Als je gedurende de dag nog wat noten en kaas eet, dan zit je al een heel eind goed. Je kunt eventueel ook een gekookt ei toevoegen aan dit recept. Ik hoop dat je hiermee geholpen bent. Liefs, Nienke