Perfect voor kerst

Wortels zien er altijd heel erg feestelijk uit op tafel. Om ze nog feestelijker te laten uitzien, hou ik het bovenste stukje van het groen aan de wortel.

Serveer de wortels samen met wat aardappel gerechtjes zoals verplette aardappels of zoete aardappelfriet en geroosterde spruitjes en sperziebonen en je hebt een paar prachtige vegetarische bijgerechten voor het kerstdiner.

Meal preppen

Serveer je deze wortels als bijgerecht bij een uitgebreid (kerst) diner? Ga dan voor één van mijn meal prep opties. Tijdens een etentje vind ik het fijn om niet de hele tijd in de keuken te staan en lekker met de rest van het gezelschap te kunnen genieten van het eten. Deze wortels kun je op twee verschillende manieren meal preppen.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

De eerste optie is om de wortels volledig van tevoren te bereiden en ter plekke op te warmen in een koekenpan. Doe dan een klontje boter en een paar eetlepels water in de pan en verwarm hierin de wortels.

De tweede optie is om de wortels van tevoren te schillen, maar nog niet te garen. Bewaar je geschilde wortels in vershoudfolie. De wortels kunnen iets lichter worden van kleur doordat je ze bewaart.

#verspillingsvrij

Doe jij ook mee met een #verspillingsvrije kerst? Jaarlijks gooien we zoveel eten weg en dat is zonde voor je eigen portemonnee en het milieu! Zeker met kerst zijn we geneigd om veel te veel eten te maken, want je wil niet dat je gasten met een lege maag zitten. Op deze website vind je allerlei tips om minder te verspillen. Ik probeer mijn kerstrecepten zoveel mogelijk te voorzien van verspillingsvrije tips om je te helpen! Hieronder lees je hoe je minder kunt verspillen bij dit gerecht.

Pas de porties aan

Met kerst zijn we geneigd om te veel te koken. Dat is op zich niet heel vreemd, want we eten niet elke dag een diner met meerdere gangen. De meeste recepten gaan er niet van uit dat je nog meer gangen of nog meer bijgerechten eet (ik maak me daar zelf ook schuldig aan). Wees daarom kritisch op de porties bij een recept.

Pas het aantal bijgerechten en de hoeveelheid per bijgerecht aan op het aantal personen dat je aan tafel hebt. Omdat je vaak meerdere gangen eet, kun je uitgaan van tussen de 100 en 200 gram groente per persoon. Halveer eventueel de hoeveelheden uit het recept als je graag meerdere bijgerechten wilt serveren. Als je nog wortel over houdt, kun je daar natuurlijk nog wat anders mee maken. Wortels zijn best lang houdbaar in de koelkast. Bekijk hier al mijn recepten met pompoen.

Restjes recepten

Deze wortels kun je prima de volgende dag nog eten. Maak er een broodje ‘carrot dog’ van met wat sla en een lekker sausje. Of eet uit het vuistje als snack. Wil je wat anders? Je kunt de wortels ook verwerken in soep of hartige taart.

Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten

Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.

kerst vegetarisch
Vegetarisch kerstdiner
 • 7x de lekkerste vegetarische voorgerechten voor kerst
 • 7x de lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst
 • 7x de lekkerste vegetarische bijgerechten voor kerst
 • De lekkerste vegetarische desserts voor kerst

Daarnaast heb ik ook een paar kerstmenu’s voor je klaar staan met gerechten die ik zelf heb geselecteerd. Zo hoef je zelf helemaal niet meer na te denken over het samenstellen van een menu. Handig toch?!

 • Vegetarisch kerstmenu I
 • Vegetarisch kerstmenu II
 • Vegetarisch kerstmenu III

Gekarameliseerde wortels

Deze gekarameliseerde wortels zijn heerlijk zoet en romig van smaak. Daarom zijn de meeste kids gek op deze wortels. Volwassenen ook trouwens. Serveer dit vegetarisch bijgerecht met kerst en je hebt gegarandeerd blije gezichten aan tafel.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangBijgerecht
KeukenFusion
TrefwoordBospeen, Geglaceerde wortels, Gekarameliseerde wortels, Kerst, Kidsproof, Vegetarisch, Wortel
Porties4 personen

Ingrediënten

 • 1 bos wortel
 • 50 gram roomboter
 • 0,5 blokje groente bouillon
 • 200 ml kokend water
 • 2 eetlepels honing
 • zout
 • peper

Instructies

 • Snij of knip het groen van de wortels. Laat het bovenste stukje groen zitten, dat ziet er leuk uit op tafel.
 • Schil de wortels met een dunschiller.
 • Verwarm de roomboter in een hapjespan. Zodra de boter is gesmolten (let op dat het niet zwart wordt!), voeg je de wortels toe. Bak de wortels ongeveer 2 minuten in de hapjespan en schudt af en toe even heen en weer zodat de wortels omdraaien.
 • Blus af met 200 ml heet water en een half blokje groente bouillon. Doe de deksel op de pan, zet het vuur iets lager, zodat de bouillon niet te heftig kookt. Smoor de wortels in ongeveer 10-12 minuten gaar (afhankelijk van de dikte van de wortels).
 • Haal de deksel van de pan. Giet het grootste deel van het bouillon af. Zorg dat je nog 2-3 eetlepels bouillon over houdt en doe dit weer bij de wortels. Zet de pan terug op het vuur en voeg de honing toe. Roer goed door en bak de wortels een paar minuten in de honing zodat het gaat glaceren / karameliseren. Haal de wortels uit de pan en breng op smaak met zout en peper.

Kidsproof tips

 • Kinderen zijn vaak gek op deze worteltjes! Ze zijn namelijk lekker zoet en romig van smaak door de boter en de honing. 
 • Haal het groen van het worteltje voor de kids. Mijn ervaring is altijd dat groen afschrikt ;).