Rode biet: een kerst groente

Bieten zijn wat mij betreft echt heerlijke groente voor het kerstdiner. Vorig jaar maakte ik een beet wellington als hoofdgerecht voor kerst. Twee jaar geleden maakte ik een terrine met biet vooraf. En dit jaar heb ik een voorgerecht bedacht met gepofte biet en geitenkaas. Daarnaast heb ik ook wat bieten verwerkt in een rauwkost salade.

Bieten poffen in de oven

Bieten poffen is ontzettend makkelijk om te doen. Het kost wel wat tijd. Ze hebben namelijk ongeveer 45 minuten nodig om gaar te worden. Afhankelijk van de grootte van de biet kan dit wat korter of langer zijn. Poffen doe je als volgt:

  • Was de bieten en maak de schil goed schoon. Schillen hoeft niet!
  • Scheur 4 stukjes aluminiumfolie af
  • Leg elke biet in het midden van een stuk alufolie
  • Besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn
  • Vouw de folie om de biet heen
  • Leg de bieten in folie in de oven en bak ongeveer 45 minuten in de oven op 200 graden.
  • Prik eventueel met een sateprikker om te kijken of de bieten gaar zijn. Zijn ze nog niet gaar? Bak ze dan nog wat langer.

Bieten vullen

Nadat de bieten gepoft zijn, snij je een kruis met een mes aan de bovenkant van elke biet. Vervolgens vul je de bieten met zachte geitenkaas. Besprenkel met wat honing en bestrooi met gehakte noten. Schuif de bieten nog even vier minuten in de oven op grillstand.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Garneer ze daarna met wat verse Italiaanse kruiden, zoals basilicum, tijm of rozemarijn.

Dit recept meal preppen

Dit recept kun je prima van tevoren klaar maken. De meest handige optie is om de bieten vooraf te poffen en in het folie te bewaren in de koelkast. Tijdens het kerstdiner vul je de bieten met geitenkaas en bak je ze nog even in de oven. Houdt er wel rekening mee dat de bieten nu iets langer in de oven moeten, omdat de bieten koud zijn. Bak ze daarom niet onder de grillstand, maar met de gewone ovenstand. Reken op ongeveer 10-15 minuten voordat de bieten warm zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om de bieten helemaal van tevoren klaar te maken en ze koud te serveren. Dat smaakt ook heel lekker en zorgt ervoor dat je geen werk meer hebt tijdens het diner zelf!

Bieten en geitenkaas: perfecte combinatie

Bij mij gaan bieten en geitenkaas vrijwel altijd hand in hand. Als ik iets met bieten kook, is de kans groot dat daar ook geitenkaas bij komt kijken. Het is nu eenmaal zo’n lekkere combinatie. Hou je niet van geitenkaas? Probeer dit recept dan eens met feta. Feta en biet zijn namelijk ook een heerlijke combinatie. Die combinatie gebruik ik bijvoorbeeld ook in mijn risotto met biet en venkel.

Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten

Zoals ik hierboven al schreef, vind ik dit een perfect voorgerecht voor kerst. Maar je kunt het natuurlijk ook op een ander moment in het jaar eten ;).

Nu we het toch over kerst hebben… mocht je nog op zoek zijn naar een lekker kerst recept, I got our back! Ik heb namelijk heel veel lekkere vegetarische kerst inspiratie voor je.

Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.

kerst vegetarisch
Vegetarisch kerstdiner
  • 7x de lekkerste vegetarische voorgerechten voor kerst
  • 7x de lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst
  • 7x de lekkerste vegetarische bijgerechten voor kerst
  • De lekkerste vegetarische desserts voor kerst

Daarnaast heb ik ook een paar kerstmenu’s voor je klaar staan met gerechten die ik zelf heb geselecteerd. Zo hoef je zelf helemaal niet meer na te denken over het samenstellen van een menu. Handig toch?!

  • Vegetarisch kerstmenu I
  • Vegetarisch kerstmenu II
  • Vegetarisch kerstmenu III

Gepofte rode biet met geitenkaas

Biet en geitenkaas is natuurlijk een perfecte combinatie. En die combinatie komt perfect tot z'n recht in deze gepofte biet. Dit is een heerlijk vegetarisch voorgerecht die niet misstaat bij het kerst diner.
2 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Oventijd: 50 minuten
Totale tijd: 55 minuten
GangVoorgerecht
KeukenFusion
TrefwoordBiet, Geitenkaas, Gepofte biet, Kerst, Kerstdiner, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 4 flinke biet of 8 kleine bieten
  • 1 handje verse basilicum
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 8 eetlepels balsamico azijn alternatief: oregano of tijm
  • 125 gram zachte geitenkaas
  • 75 gram noten, gehakt naar keuze
  • 4 theelepels honing
  • 4 handjes spinazie, snijbiet of een andere slasoort

Instructies

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden.
  • Was de bietjes en boen goed schoon.
    Leg iedere biet op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel iedere biet met 2 eetlepels olijfjolie en 2 eetlepels balsamico azijn. Vouw het folie dicht.
    Pof de bieten in ongeveer 45 minuten in de oven. Prik eventueel met een sateprikker om te kijken of de bieten gaar zijn. Zijn ze nog niet gaar? Bak ze dan nog iets langer.
  • Haal de bietjes uit de oven en laat even rusten totdat je ze met je handen kunt vastpakken. Snij het onderkantje ervan af en pel het schilletje eraf. Als het goed is komt de schil makkelijk los. Is dat niet het geval? Pak dan een mesje erbij.
  • Snij een kruis in de bovenkant van de biet. Duw de biet iets open en vul met geitenkaas, honing en noten. Bak de bieten nog eens 4 minuten in de oven onder de grill. Pas op dat de bovenkant niet verbrandt!
  • Leg wat verse spinazie, snijbiet of een andere slasoort op ieder bord. Leg hierop de rode biet en garneer met wat verse basilicum, oregano of tijm. Kruimel de nootjes er nog wat over.

Kidsproof tips

  • Gepofte biet is heerlijk voor kinderen. Laat eventueel de nootjes achterwege.
  • De geitenkaas kun je vervangen door creme fraiche of monchou. 
bieten uit de oven
Gepofte biet met geitenkaas