Groente lasagne met ricotta

          Vegetarische lasagne

Als ik aan mijn kinderen vraag wat ze willen eten, dan is het antwoord meestal: lasagne! Allebei zijn ze helemaal gek op lasagne. En wij zelf ook, dus ik vind het geen straf om te koken. Je bent altijd wel even bezig om de lasagne voor te bereiden, maar aan de andere kant is het wel een ideaal meal prep gerecht. Super handig om van tevoren klaar te maken en na een drukke werkdag in de oven te schuiven!

Groente lasagne

Vegetarische lasagne is niet moeilijk om te maken. Veel mensen vervangen rundergehakt voor vegetarisch gehakt, maar dat is niet per se nodig. Ik vind een lasagne met alleen groente meestal veel lekkerder. Ik heb vlees ook weleens vervangen door linzen in een lasagne. Dat is ook heerlijk! Ik heb in deze lasagne courgette, paprika, tomaat en champignons gebruikt. Ik probeer altijd zo’n 200-250 gram groente per persoon in mijn recepten te verwerken. Is een van deze groente niet je favoriet, kies van voor een extra portie van een andere groente.

Ricotta in plaats van bechamel

Ik heb deze lasagne gemaakt met ricotta in plaats van bechamelsaus. Normaal gesproken maak ik altijd een bechamelsaus van boter, bloem en melk of groente bouillon. Zoals ook in mijn beroemde lasagne met koolrabi of mijn vegetarische lasagne bolognese. Dit keer had ik nog ricotta in de koelkast staan en die moest echt op. Dit is dus ontstaan als een soort no waste variant om de koelkast goed leeg te krijgen. Maar vaak is mijn ervaring dat deze spontane restjes acties vaak de lekkerste recepten opleveren.

Vegetarische lasagne

Groente lasagne met ricotta

Deze vegetarische lasagne zit vol met verse groente en is afgetopt met een laagje ricotta. Hiermee is het een lekker voedzame en relatief gezonde lasagne. Makkelijk te meal preppen en op te warmen in de oven na een drukke werkdag.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Groene lasagne, Kidsproof, Ricotta, Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 paprika's
  • 250 gram champignons
  • 1 courgette
  • 250 gram cherrytomaat
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 blokje groente bouillon
  • zout
  • peper
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden gedroogd
  • 1 theelepel honing
  • 2 theelepels maizena
  • 500 gram ricotta
  • olijfolie
  • lasagnebladen
  • 75 gram geraspte kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan. Snij de ui en knoflook fijn en bak in de olie.
    Was de paprika's en courgette en snij in blokjes. Snij de champignon in partjes. Doe de groente in de pan en bak in ongeveer 5-8 minuten gaar. Breng op smaak met zout en peper en 2 theelepels Italiaanse kruiden.
  • Doe de cherrytomaten en de tomatenblokjes erbij. Voeg ook het bouillonblokje toe. Laat de saus ongeveer 10 minuten pruttelen totdat de groente mooi gaar zijn.
  • Doe de ricotta in een schaaltje en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Roer goed door en zet even apart.
  • Roer een theelepel honing en een eetlepel ricotta door de rode saus. Breng de saus eventueel extra op smaak met zout en peper en Italiaanse kruiden naar smaak.
    Is je rode saus nog erg dun? Maak dan een papje van 2 theelepels maizena en 2 theelepels water en voeg dit toe aan de saus. De saus dikt nu in. Blijft je saus te dun? Voeg dan extra maizena papje toe.
  • Schep een laag rode saus in de ovenschaal. Leg hierop een laag lasagnevellen, dan weer een laag rode saus. Herhaal dit tot de saus op is. Doe ergens in het midden 1 laag met ricotta, tussen 2 lagen lasagnevellen. Eindig met een laag lasagnevellen en smeer hierop de rest van de ricotta. Strooi de geraspte kaas erover. Bak de lasagne in ongeveer 30 minuten gaar in de oven.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen zijn gek op lasagne in alle vormen en maten. Als ik iets verkoop onder de noemer van lasagne, dan eten ze het. Zelfs als er courgette in zit, wat Joppe eigenlijk niet lekker vindt. 
  • Werkt de lasagne truc niet voor jouw kinderen? Maak deze lasagne dan met groente waarvan je weet dat je kind ze lekker vindt. 
  • Een andere optie is om de rode saus te pureren, zodat je geen stukjes meer in de saus hebt. Dat scheelt vaak een hoop discussie. 

Voedingswaarden

Zout: 377mg | Calcium: 481mg | Vitamine C: 108mg | Vitamin A: 3441IU | Suiker: 17g | Vezels: 8g | Kalium: 1253mg | Cholesterol: 83mg | Calorieën: 593kcal | Verzadigd vet: 15g | Vet: 24g | Eiwitten: 31g | Koolhydraten: 66g | Iron: 4mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en gebruik hashtag #foxilicious
Pin it Print
Vegan nasi met tempeh Vegan weekmenu voor de week zonder vlees en zuivel
Vegetarisch weekmenu – week 10 Vegetarische groentenburg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling