Wat is umami?

Umami is een van de vijf basissmaken, naast zoet, zuur, bitter en zout. Het is een hartige smaak die vaak wordt geassocieerd met vlees, vis en kaas. Maar ook in vegan gerechten kun je umami toevoegen voor een extra dimensie aan smaak. Hoe voeg je umami toe aan vegan gerechten? Dat lees je in deze blog.

5 tips voor umami in vegan gerechten

  • Gebruik fermentatie

Fermentatie is een geweldige manier om umami toe te voegen aan vegan gerechten. Denk aan gefermenteerde groenten zoals kimchi, of zuurkool. Of aan tempeh of miso. Deze ingrediënten zijn rijk aan umami-moleculen die ontstaan tijdens het fermentatieproces.

  • Voeg umami-rijke ingrediënten toe

Er zijn ook een aantal plantaardige ingrediënten die van nature rijk zijn aan umami. Denk aan champignons, zeewier, (zongedroogde) tomaten, sojasaus en tamari. Deze ingrediënten kunnen een heerlijke, hartige smaak toevoegen aan je vegan gerechten.

E-book

12 vega(n) kerst recepten

Keuze uit: 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten, 2 nagerechten en 6 bijgerechten.

makkelijk te meal preppen; voor een stressvrij kerstdiner

9 vegan en 3 vega recepten met vegan opties

Voor slechts 5,99 ipv 7,99

inclusief 7 tips voor een duurzaam kerstinder

  • Voeg zuur toe

Zuur kan helpen om umami te versterken. Denk aan citroensap, azijn of yoghurt.

  • Rooster of grill ingredienten

Door het roosteren of grillen van groenten wordt de natuurlijke umami smaak versterkt. Denk aan geroosterde paprika of tomaat.

  • Voeg umami versterkers toe.

Als je op zoek bent naar een snelle en gemakkelijke manier om umami toe te voegen, kun je ook umami-extracten gebruiken. Deze extracten zijn gemaakt van fermenteerde ingrediënten en zijn verkrijgbaar bij veel supermarkten en online.

    Er zijn ook een aantal kruiden en specerijen die een umami-achtige smaak kunnen toevoegen aan vegan gerechten. Denk aan knoflook, gember, ui, sojasaus, tamari, komijn, koriander en paprikapoeder.

    Tot slot kun je ook edelgistvlokken gebruiken als umami versterker.

    Umami rijk plantaardig koken.

    Deze tips kunnen helpen om je vegan gerechten een extra dimensie aan smaak te geven. Door deze tips te volgen, kun je je vegan gerechten nog lekkerder maken.

    Vegan recepten

    Wil je (vaker) plantaardig eten? Bekijk dan mijn recept pagina met vegan recepten. Of probeer een van de recepten hieronder.

    Gevulde spaghetti pompoen met linzen
    Zin in een echt lekker recept met spaghetti pompoen? Maak dan deze vegan gevulde spaghetii pompoen met linzen en avocado!
    Bekijk recept
    Miso noedelsoep met pompoen
    Op zoek naar een lekker en makkelijk ramen recept voor de herfst of winter? Dan is deze miso noedelsoep met pompoen echt een aanrader! Veel lekkere groente toppings en een heerlijke vegan umami bouillon.
    Bekijk recept
    Vegan risotto met gegrilde tomaat en spinazie
    Dit is een heerlijk recept voor risotto met gegrilde tomaat en spinazie. Het is super makkelijk om te maken en helemaal plantaardig. De puree van zongedroogde tomaat zorgt voor een fijne umami en de sojaroom maakt het extra romig.
    Bekijk recept