Niet mokken…

… lekker wokken! Ik hou van wokgerechten. Veel smaak en een hele fijne manier om veel groente te eten. En niet onbelangrijk: het is snel klaar en heel makkelijk om te maken. Voor dit recept om Kung Pao te maken gaat dat laatste niet helemaal op, want tofu heeft even wat tijd nodig om lekker knapperig te worden. Maar laat dat je er absoluut niet van weerhouden om dit recept te koken, want het is namelijk echt heel lekker!

Kung Pao

Kung Pao chicken is een populair Chinees gerecht uit de provincie Sichuan (zuidwest China). Het originele recept is met kip, pinda’s groente en chilipeper. De echte smaak zit in de saus, dus je kunt het recept vrij eenvoudig met iets anders dan kip maken. Ik ging voor lekker knapperige tofu.

Hoe krijg je tofu knapperig?

Mensen die vaker tofu eten, weten dat het best lastig is om tofu knapperig te krijgen. Een blok tofu bevat namelijk best veel vocht en dat maakt het bijna onmogelijk om er iets knapperigs van te maken. Het geheim van knapperige tofu is dan ook om het vocht uit de tofu te halen.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Dit doe je door een theedoek of 2 velletjes keukenpapier op een bordje te leggen, met daar bovenop de tofu. Dek de tofu weer af met een theedoek of keukenpapier en leg iets zwaars op de tofu. Ik leg er altijd een paar kookboeken op. Laat een half uur staan en je zult zien dat het vocht uit de tofu trekt. Deze handeling kost dus even een half uurtje tijd, maar hierdoor kun je wel crispy tofu krijgen!

Vervolgens leg je de tofu in wat maizena en kruiden. Deze kruiden kun je trouwens varieren per recept. Voor dit recept heb ik cayennepeper en zout gebruikt. Daarna kun je het bakken in olie. Super lekker!!

Heb je ook weleens mijn pinda curry met tofu geprobeerd? Of bekijk eens mijn top 10 recepten met tofu, er staat vast wat lekkers voor je bij!

Knapperige roerbak tofu
Kung Pao tofu met rijst

Kung Pao saus

De Kung Pao saus is echt een smaakbommetje. Sojasaus, rijstazijn, gembersiroop en wat suiker, that’s all. Soms hoeft het niet moeilijk te zijn en dat geldt dus voor deze saus. Je gebruikt de saus als woksaus. Blus de groente ermee af en wok even goed door.

Variaties op Kung Pao

Dit was mijn eerste Kung Pao recept, maar zeker niet mijn laatste! Ik ben van plan om nog veel meer recepten te maken met deze lekkere saus als basis. Ik denk hierbij aan Kung Pao bloemkool en Kung Pao sperziebonen en eentje met allemaal lekkere wokgroenten. Ik ben nog lang niet uit geƫxperimenteerd!

Kung Pao Tofu

Met deze Kung Pao tofu verras je al je tafelgasten. Dit gerecht is een absolute smaakbom en ook nog eens gezond! Vol met verse groente en lekker knapperige tofu.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenAziatisch, Chinees
TrefwoordCashewnoten, Gegrilde paprika, Tofu, Vegetarisch, Wok
Porties4 personen

Ingrediƫnten

  • 250 gram basmati rijst
  • 500 gram tofu (2 blokken)
  • 2 eetlepels maisena
  • cayennepeper
  • zout
  • 5 eetlepels sesamolie
  • 2 paprika
  • 2 paprika
  • 1 bosje bosui
  • 150 gram cashewnoten
  • 3 cm gember
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 chilipeper

Kung Pao saus

  • 60 ml sojasaus
  • 50 ml (rijst)azijn of evt natuurazijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel gembersiroop

Optioneel, om te garneren

  • sesamzaad

Instructies

  • We gaan eerst het vocht uit de tofu halen. Pak een bord en leg hierop een opgevouwen schone theedoek of 2 keukenpapiertjes. Leg hierop de tofu en dek af met nog een theedoek of keukenpapiertjes. Leg hierop iets zwaars, zoals een paar kookboeken en laat de tofu 30 minuten staan. Hierdoor trekt het vocht uit de tofu, waardoor je de tofu lekker crispy kunt krijgen bij het bakken.
  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Maak de Kung Pao saus door de sojasaus, azijn, gembersiroop en suiker in een kom te mengen. Zet apart.
  • Snij de tofu in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Doe de tofu in een kom en strooi de maizena erover. Hussel voorzichtig zodat alle blokjes goed zijn bedekt met de maizena. Strooi wat zout en cayennepeper over de tofu.
  • Verwarm een flinke hapjespan op het vuur en doe 2 eetlepels sesamolie in de pan. Bak hierin de helft tofublokjes totdat alle kanten van de blokjes lichtbruin kleuren. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
    Herhaal dit met de andere helft van de tofu. Haal de tofu uit de pan en zet even apart.
  • Verwarm de laatste eetlepel sesamolie in de pan.
    Schil intussen de knoflook, chilipeper (zonder zaadlijsten) en gember en snij deze fijn. Snij de paprika's en lente-ui in grove stukken
    Bak de groente, samen met de cashewnoten ongeveer 4 minuten op heet vuur in de pan. Voeg de Kung Pao saus en de tofu toe en zet het vuur wat lager. Laat nog even 2 minuten pruttelen.
  • Serveer met de Kung Pao tofu met rijst. Garneer eventueel met wat sesamzaad.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen zijn gek op wokgerechten Ć©n op tofu. Het liefst eten ze het met noedels. De rijst kun je natuurlijk prima vervangen door noedels.
  • Geen paprikafans in jouw gezin? Vervang de paprika dan door champignons of courgette.Ā 
  • De tofu kun je eventueel iets kleiner snijden om makkelijk hapklaar te maken voor de kleinere kids.
  • De chilipeper kun je achterwege laten als je het gerecht niet te pittig wilt hebben.Ā 
Vegetarische kung pao knapperige tofu
Kung Pao tofu