Tofu saai en smaakloos?
Als ik aan mensen vertel dat ik vegetariĆ«r ben, krijg ik vaak de opmerking: “Dan eet je zeker elke dag tofu”. Op de een of andere manier heeft tofu een heel ‘stoffig’ imago. Mensen denk vaak dat tofu een saai en smaakloos product is, maar niets is minder waar! In deze blog wil ik je laten zien hoe lekker je kunt koken met tofu en deel ik mijn 10 favoriete recepten met tofu.
Waar wordt tofu van gemaakt?
Tofu is een 100% plantaardig product. Dit maakt het een zeer geschikt product voor zowel vegetariƫrs als veganisten. Tofu wordt gemaakt op basis van gestremde sojamelk. Het proces van sojamelk naar tofu is een beetje te vergelijken met het productieproces van kaas. Tijdens het stremmen van melk ontstaan er naar verloop van tijd klontjes. Door deze klontjes (vaste stoffen) samen te voegen en verder uit te persen ontstaat er een vast product. En 3x raden wat dat vaste product is. Tadaaaa, daar is je tofu!
Verschillende soorten tofu
Tofu is tofu, zou je denken. Maar wist je dat er ook verschillende varianten van tofu verkrijgbaar zijn? Het verschil zit ‘m in de stevigheid van de tofu. De ene variant is steviger dan de ander. Zijdetofu is bijvoorbeeld een stuk zachter van structuur dan stevige tofu. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid vocht die tijdens het productieproces in de tofu is gebleven.
Wil je graag een kruimelige en romige structuur, dan kun je het beste voor zijde(silk) tofu kiezen. Wil je juist een stevige structuur, kies dan voor de stevige(firm) tofu.
Tofu als eiwitrijke vleesvervanger
Tofu is in mijn ogen een ideale vleesvervanger. De structuur is denk ik het beste te vergelijken met kip. Het fijne aan tofu vind ik dat het relatief veel eiwitten bevat. Per 100 gram (stevige) tofu heb je al bijna 12 Ć 13 gram eiwit te pakken. Voor een plantaardige vleesvervanger is dit een hele goede score!
De verkrijgbaarheid van tofu
Tofu is tegenwoordig volop verkrijgbaar is supermarkten. Daarmee is het naast een eiwitrijke vleesvervanger ook een hele toegankelijke vleesvervanger. Win win!
Wil je je tofu gekruid, gerookt of gewoon lekker naturel? Heb je graag een blok of liever voorgesneden blokjes of reepjes? Het kan allemaal! Heeft jouw supermarkt geen uitgebreid assortiment? Kijk dan eens bij jouw lokale toko!
Tofu: een veelzijdig product
Tofu is in allerlei soorten, maten Ć©n smaken verkrijgbaar. Daarnaast kun je er zelf ook enorm veel variaties met tofu op loslaten! Tofu heeft van zichzelf een neutrale smaak, dus je kunt het volledig naar eigen smaak kruiden en/of marineren. Van plantaardige scrambled eggs en plantaardige ei vervanger in zoete baksels tot smaakmaker in curry’s, salades en roerbakgerechten. Tofu heeft het allemaal in huis!
Hoe krijg je tofu knapperig?
Om te beginnen raad ik je aan om de stevige tofu variant te kiezen. Daarnaast is het heel belangrijk om je tofu goed uit te laten lekken. Tofu bevat van nature namelijk veel vocht. Om het vocht uit tofu te krijgen leg je een stuk keukenpapier op een bord en leg je daarop de tofu. Daarbovenop leg je weer een stuk keukenpapier met daarop iets zwaars. Denk bijvoorbeeld aan dikke (kook)boeken. Laat dit ongeveer 20 minuten staan. Tegenwoordig zijn er zelfs speciale tofupersen op de markt om het je extra makkelijk te maken!
Review