Jarenlang heb ik geen prei gegeten. Ik weet niet wat het was, maar ik vond het gewoon niet lekker. Afgelopen jaar zijn prei en ik weer vriendjes geworden. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik word overspoeld met prei door mijn biologische groentetas, dus ik moest wel. In sommige seizoenen zitten er elke week wel 2 preien in de tas en weggooien vind ik zonde, dus ik heb mezelf opnieuw prei leren eten.

Lasagne met één groenteheld

De kunst van prei is volgens mij om het niet te veel te willen combineren. Prei door pasta rode saus vind ik zonde van het gerecht. Prei doet het goed als ie in z’n eentje is. Daarom maakte ik deze lasagne met slechts één groente: prei. Het recept is eigenlijk super simpel. Ik maakte een romige saus van zelfgemaakte roux. Daar heb ik de prei in gedaan, samen met wat geraspte kees en Italiaanse kruiden.

Kees

Voor de bloggers lunch die ik in mei dit jaar organiseerde in samenwerking met Mepal en De Wit Schijndel, had ik kees geregeld in de goodie bag. Kees is een soort kaas, maar dan met minder verzadigd vet, minder zout en echt vegetarisch (geen dierlijke stremsels!). Normaal gesproken ben ik niet zo van de light producten. Meestal is dit een slap aftreksel van het origineel en dan verkies ik lekker toch vaak boven gezond. Ik was dus erg benieuwd naar de kees en ik moet je zeggen dat ik echt verrast was! Ik durf te zeggen dat ik het verschil tussen kees en kaas niet proef als ik geblinddoekt ben! Er gaan zeker nog meerdere kees receptjes volgen voor mij!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Vegetarische lasagne met geraspte kaas
Preilasagne met kees

Lasagne met prei

Deze vegetarische lasagne met prei is een heerlijke verrassing op je bord. Zacht en romig. Je hebt 15 minuten nodig om de lasagne voor te bereiden en daarna is het wachten op de oven. Ik heb jaren lang geen prei gegeten, maar deze lasagne vind ik heerlijk!
1.25 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Oventijd: 25 minuten
Totale tijd: 15 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion, Italiaans
TrefwoordKidsproof, Lasagne, Prei, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

 • 800 gram prei ongeveer 5-6 preien
 • 75 gram roomboter
 • 75 gram bloem
 • 1 liter kokend water + 2 blokjes groenten bouillon
 • 1 eetlepel tijm vers of gedroogd
 • 1 eetlepel salie vers of gedroogd
 • 1 eetlepel oregano vers of gedroogd
 • 100 gram geraspte kees
 • 8 lasagnebladen
 • zout
 • peper

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet alvast een ovenschaal klaar. 
 • Verwarm een hapjespan op het vuur. Doe de boter in de pan en laat smelten. Voeg al roerend de bloem toe aan de boter. Laat de roux basis nu 1 minuut bakken op laag vuur. Voeg 1/3 van de groenten bouillon toe en roer goed door totdat de bouillon is opgenomen. Herhaal dit nog 2 keer met de rest van de bouillon. Blijf goed roeren totdat je een gladde saus hebt. Laat de saus nog 1 minuut pruttelen op laag vuur.  
 • Was intussen de prei en snij in dunne ringen. 
  Hak de salie fijn. 
 • Voeg de prei, salie, tijm en oregano toe aan de saus en laat 5 minuten pruttelen. Roer de saus af en toe door. Breng de saus op smaak met zout en peper en roer 30 gram geraspte kees door de saus. 
 • Doe nu een laagje saus in de ovenschaal. Leg hierop een laagje lasagnebladen. Herhaal dit tot de saus en de bladen op zijn. Eindig met een laagje saus. Strooi hier de rest van de geraspte kees over. Bak de lasagne in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar in de oven. 

Kidsproof tips

 • Prei is niet per sé een kindervriend, maar in deze lasagne heb je wel goede kans dat kinderen het lusten. De prei wordt lekker zacht en daarmee minder bitter van smaak. De saus smaakt lekker romig en dat vinden kinderen vaak heerlijk. 
 • Je kunt er eventueel voor kiezen om een deel van de saus te pureren voor de kids en een klein ovenschaaltje met gepureerde saus en lasagnebladen te maken.