Raapstelen zijn een echte voorjaarsgroente en zijn van maart tot juni verkrijgbaar uit Nederland. Je koopt ze bij de groenteboer en je kunt ze ook tegenkomen in sommige supermarkten. Je kunt er van alles mee doen: gebruiken als salade, roerbakken, koken of stoven.

Ik ben eerlijk gezegd geen mega fan van keeltjes, zoals de raapstelen in de volksmond worden genoemd. Toch moest ik er onlangs weer aan geloven, want ze zaten in mijn groentetas. Zonde om weg te gooien, dus ik heb uiteindelijk deze stamppot gemaakt en ik moet al mijn woorden terugnemen over raapsteeltjes. In deze stamppot smaakten ze echt heerlijk!

frisse vegetarische stamppot
Lente stamppot met raapstelen en tofu blokjes

De stamppot is heel fris van smaak door de geitenkaas, appel en limoen. De tofublokjes zorgen voor een knapperige bite. En de raapstelen? Die smaken er heel natuurlijk bij. Zelfs mijn zoontje, die niet van ‘blaadjes’ houdt, vond het heerlijk! Die zag ik niet aankomen….

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Al met al een aanrader, deze stamppot. Kun je nu geen raapstelen vinden? Of durf je het niet aan? Deze stamppot is ook heel lekker met rucola, of spinazie, andijvie, of broccoli!

Lente stamppot met raapstelen

Deze raapstelen stamppot is een heerlijk vegetarisch lente gerecht. De geitenkaas, appel en limoen zorgen voor een fris zoete smaak. De raapstelen, ook wel bekend als keeltjes, komen perfect tot hun recht in deze stamppot. 
3.80 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordKeeltjes, Kidsproof, Lente, Raapstelen, Stamppot, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kilo aardappel
  • 2 blokjes groenten bouillon
  • 250-300 gram raapsteel
  • 2 appel
  • 250 gram tofublokjes
  • 50 gram roomboter
  • 150 ml melk
  • 125 gram zachte geitenkaas
  • limoen
  • zout
  • peper

Instructies

  • Schil de aardappels en snij in partjes. Doe de aardappels in een pan, samen met de bouillonblokjes en vul met water. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af en pureer de aardappels samen met de melk en de limoenrasp tot een mooie puree. Voeg de geitenkaas toe en breng eventueel op smaak met zout en peper. 
  • Snij de onderkantjes van de raapstelen af en hak in stukjes. Was de raapstelen en maak goed droog. 
  • Schil de appels en snij in kleine stukjes. Verwarm 25 gram roomboter in een kleine koekenpan en bak hierin kort de appeltjes. Doe de appeltjes, inclusief de boter waarin je ze gebakken hebt bij de puree. 
  • Doe nu opnieuw 25 gram boter in de pan en bak hierin de tofublokjes gaar in ongeveer 5 minuten. Voeg de tofublokjes, met boter, toe aan de puree. 
  • Roer nu de raapstelen door de puree en je lente stamppot is klaar! 

Kidsproof tips

  • Rauwe raapstelen zijn niet per sé favoriet bij kinderen. De groente blijft wat knapperig en niet alle kinderen houden daarvan. Tot mijn verbazing vond Joppe het wel lekker, dus ik zou zeggen: gooi de handdoek niet meteen in de ring!
  • Je kunt de raapstelen ook vervangen door spinazie, andijvie, broccoli, sperziebonen of rucola.