Zero waste recept met restjes brood

Ik hou van recepten waar je niet de deur voor uit hoeft. Deze Mexicaanse panzanella is zo’n recept. Ik maakte dit recept met oud brood, vegetarische nuggets uit de vriezer, bonen en mais uit de voorraadkast. Ik had ook nog wat cherrytomaat en avocado op de fruitschaal liggen. Daarmee maakte ik deze heerlijke panzanella.

Panzanella: de perfecte maaltijdsalade

Panzanella is een klassiek Italiaanse maaltijdsalade. Het wordt gemaakt van restjes brood. De traditionele panzanella wordt gemaakt met tomaten, komkommer, rode ui en basilicum. Ik heb al meerdere panzanella varianten op mijn website staan. Dit keer had ik zin in Tex Mex. Een Mexicaanse panzanella leek me een ontzettend goed idee. En ik had gelijk hoor, deze panzanella is echt verrukkelijk!

Vegetarische nuggets van Boon

Voor deze Mexicaanse panzanella gebruikte ik ook de chili nuggets van Boon. De chili smaak past helemaal perfect bij een Mexicaans gerecht. Een heerlijke combinatie dus in deze Tex Mex brood salade.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Boon is wat mij betreft het voorbeeld van een bedrijf die er in slaagt om (h)eerlijke vleesvervangers te maken. De vleesvervangers van Boon zijn plantaardig, gemaakt van bonen en op smaak gebracht met groenten en specerijen. Absoluut één van de beste vleesvervangers van dit moment.

De nuggets zijn ideaal voor kinderen. Je kunt ze met de vingers eten. Voor deze salade heb ik de nuggets gehalveerd. Ze maken de panzanella helemaal af!

Broodsalade met kidney bonen, mais, avocado, tomaat en nuggets
Mexicaanse panzanella met vegetarische nuggets

Snel klaar

Deze panzanella is snel klaar. Dit komt omdat je niets hoeft te koken. De nuggets en het oude brood moet je alleen even bakken in een pan. Verder is het een kwestie van mais en kidney bonen laten uitlekken, cherrytomaat en avocado snijden en deze samen met de veldsla in een grote schaal doen. De dressing met koriander en limoensap maakt het helemaal af!

Mexicaans feestje op tafel

Ik ben gek op de Tex Mex keuken. De smaken, de kleuren, de mogelijkheid tot variatie; ik kan er geen genoeg van krijgen. Maak bijvoorbeeld ook eens deze vega fajita’s, of mijn Mexicaanse monkey platter.

Tex Mex dressing

Deze dressing is heel simpel om te maken. Met de verse koriander en de limoensap krijg je een heerlijke Mexicaanse smaak. Wat olijfolie, azijn en zout en peper maken de dressing perfect op smaak.

Mexicaanse panzanella met vegetarische nuggets

Panzanella is van originele een Italiaans gerecht met restjes brood, maar deze Mexicaanse variant met bonen, mais, avocado en vegetarische nuggets is minstens zo lekker. Een perfect zero waste recept.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
KeukenFusion, Mexicaans, Texmex
TrefwoordAardappelsalade, Mexicaans, Panzanella, Tex Mex, Vegetarisch, Vegetarische nuggets
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 0,5 ciabatta afbakbrood of 2 (oude) boterhammen, stuk oud stokbrood of een afbak pistolet
  • olijfolie
  • 170 gram vegetarische nuggets ik gebruik de nuggets van Boon
  • 40 gram veldsla
  • 0,5 rode ui
  • 250 gram cherrytomaat
  • 1 avocado
  • 255 gram kidney boon uit blik; uitlekgewicht
  • 285 gram mais uit blik; uitlekgewicht. Alternatief: 2 maiskolven

Dressing

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel witte wijn azijn
  • 1 handje verse koriander
  • zout
  • peper

Instructies

  • Snij het brood in grove stukken. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de stukjes brood in ongeveer 5-7 minuten goudbruin. Roer goed door zodat het brood aan alle kanten mooi goudbruin kleurt. Schenk eventueel wat extra olijfolie erbij om nog knapperiger te bakken. Haal het brood uit de pan.
  • Schenk opnieuw een scheut olijfolie in de koekenpan. Bak nu de nuggets in 4-6 minuten aan beide kanten mooi goudbruin.
  • Snij intussen de rode ui fijn.
    Was de tomaatjes en snij doormidden.
    Snij de avocado in blokjes.
    Doe de groente samen met de veldsla in een schaal.
  • Laat de mais en kidney bonen uitlekken en verdeel over de salade.
  • Snij de nuggets doormidden en verdeel over de salade. Strooi ook de stukjes brood over de salade.
  • Maak nu de dressing. Hak de koriander fijn en doe in een schaaltje. Voeg de olijfolie, limoensap en witte wijnazijn toe. Roer goed door en breng op smaak met wat zout en peper.
    Schenk de dressing over de salade. Roer goed door en aanvallen maar!

Kidsproof tips

  • Onze kinderen houden van Tex Mex, dus ook deze panzanella ging er goed in. Ik heb wel de veldsla apart geserveerd, want daar houden ze niet van. 
  • Zie jij deze salade niet zitten voor je kind? Maak dan een apart bakje met de ingrediënten die hij / zij wel lekker vindt. Je kunt je kind zelf laten kiezen wat hij in zijn bakje wil. 
Broodsalade met kidney bonen, mais, avocado, tomaat en nuggets
Mexicaanse panzanella met vegetarische nuggets

Dit recept heb ik met trots ontwikkeld voor een betaalde samenwerking met Boon.