Mijn moeder kan bakken als de beste. EĆ©n van mijn favoriete taarten is monchoutaart en die kan mijn moeder super lekker maken. Voor dit dessert heb ik me laten inspireren door mijn haar monchoutaart. Maar dan in een glas. Dat ziet er namelijk heerlijk feestelijk uit en is nog makkelijker om te maken.

Toetje of voorgerecht?

Ik val maar meteen met de deur in huis: ik ben geen toetjes mens. Nee, ik stop mijn tijd en calorie-inname liever in hoofdgerechten en voorgerechten. Dat wil niet zeggen dat ik niet van desserts hou hoor, maar ik ben gewoon meer fan van hoofdgerechten. In de praktijk komt het er op neer dat ik niet vaak toetjes maak en er zeker niet te veel tijd aan desserts wil besteden. Ik snap dat dit misschien niet het beste promo praatje is om deze monchoutaart in glas te maken, maar misschien is dat het juist wel. Het is namelijk mega simpel om te maken, je kunt het helemaal van tevoren bereiden en het is ook nog eens ontzettend lekker!

Kerst dessert

Voor mij is monchoutaart een ideaal dessert voor kerst. Een dessert in een glas vind ik er altijd prachtig uit zien en je kunt het heel handig serveren aan tafel. Het rood van dekersen past mooi bij de kerstkleuren en het toetje heeft zowel zoet als romig in zich. Heerlijk!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Meal preppen

Als ik dan toch een toetje maak, dan moet het wel makkelijk van tevoren te bereiden zijn. Sowieso moet het niet teveel tijd kosten. Deze monchoutaart heeft het allebei. Ik denk dat je in totaal 15 minuten kwijt bent met dit toetje en je kunt het super handig van tevoren maken. Sterker nog: et toetje wordt lekkerder als je het van tevoren maakt, want dan kan de monchou nog even lekker opstijven in de koelkast.

Hoeveel personen

Met de hoeveelheden in dit recept kun je ongeveer 8 waterglazen vullen met monchoutaart. Dat is normaal gesproken een heerlijke hoeveelheid, maar het is ook wel echt een machtig toetje. Na een flink kerstdiner is dit misschien wat te veel. Je kunt twee derde of de helft van de hoeveelheid gebruiken om wat kleinere porties te hanteren.

Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten

Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.

kerst vegetarisch
Vegetarisch kerstdiner

Monchoutaart in een glaasje

Dit dessert is super makkelijk om te maken en ontzettend smaakvol. Deze monchoutaart in glas is perfect om te meal preppen voor een feestelijk kerst diner.
4.15 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd voor de karamel: 3 uur
Totale tijd: 15 minuten
GangDessert
KeukenFusion
TrefwoordDessert
Porties8 personen

Ingrediƫnten

  • 400 ml slagroom
  • 60 gram kristalsuiker
  • 200 gram monchou
  • 20 bastogne koekjes ongeveer 1 pak
  • 70 gram roomboter
  • 430 gram vlaaifruit kersen ik kocht een kant en klaar blik

Instructies

  • Klop de slagroom met de suiker stijf. Let op dat je niet te lang klopt, dan wordt het boter. Ben je een zoetekouw? Voeg dan eventueel wat extra suiker toe.
  • Klop de monchou los met een spatel.
    Roer de monchou met een spatel door de slagroom.
  • Verkruimel de bastogne koek tot koekkruimels (bijvoorbeeld met een vijzel of kruidenmixer van de keukenmachine).
    Laat de boter anderhalve minuut in de magnetron smelten op vol vermogen. Roer vervolgens de koekkruimels door de boter.
  • Zet 8 glaasjes klaar. Strooi een laagje koekkruimels in de glazen, ongeveer 2 eetlepels. Doe hier een flinke klodder monchou op, ongeveer 3-4 eetlepels. Dek de glaasjes af met vershoudfolie en zet ze in de koelkast. Laat minimaal 3 uur opstijven. Langer kan ook.
  • Maak het dessert ter plekke af door het vlaaifruit over de glaasjes te verdelen, ongeveer 1-2 eetlepels per glas.

Kidsproof tips

  • Ik denk dat er weinig kinderen zijn die dit toetje niet lekker vinden :). Houdt jouw kind niet van kersen? Vervang dit dan door een ander fruit, bijvoorbeeld aardbei, banaan, mango, peer of appel.Ā 
Kerst dessert monchou
Monchoutaart in een glas