Ovenpasta met vegetarische worstjes

Deze vegetarische ovenpasta is puur comfort food. Een leuke variant op lasagne. De pasta zit vol met groente, zoals paprika en courgette en heeft een lekkere bite door de vegetarische worstjes. Met een paar kleine aanpassingen is deze vega topper gemakkelijk geheel plantaardig te maken.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion, Italiaans
TrefwoordKidsproof, Ovenpasta, Pasta, Vegan, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

Rode saus

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 paprika
  • 1 courgette
  • 800 gram tomatenblokjes 2 blikken
  • 1 handje kalamata olijf of zwarte olijven
  • 150 ml water
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel suiker of honing
  • 1 blokje groente bouillon
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • zout naar smaak
  • 1 mespuntje chilivlokken of zwarte peper

Witte saus

  • 50 gram (plantaardige) boter
  • 50 gram bloem
  • 150 ml (plantaardige) melk
  • 200 ml water
  • 2 theelepels mosterd
  • 20 gram (plantaardige) geraspte kaas
  • zout
  • peper

Overig

  • 160 gram vegan worstjes ik gebruik de braadworstjes van Boon
  • 300 gram volkoren penne of fusili
  • 50 gram (plantaardige) geraspte kaas

Optioneel, om te garneren

  • 1 handje verse basilicum

Instructies

  • Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en besprenkel met wat olijfolie, zodat het niet aan elkaar blijft plakken. Zet even apart.
  • Verwarm een klein scheutje olijfolie in een koekenpan of hapjespan.
    Snijd de vegan worstjes in plakjes van ongeveer 1 cm dik en bak de gesneden worstjes gaar in de pan. Roer goed door zodat beide kanten mooi goudbruin worden. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten.

Voor de rode saus

  • Snij de ui en knoflook fijn. Verwarm een scheut olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook voor een paar minuten.
  • Was de paprika en courgette en snij in blokjes. Voeg toe aan de ui en bak 5 minuten. Roer tussendoor goed door.
  • Snij de olijven in plakjes en voeg toe.
    Doe de tomatenblokjes erbij en voeg ook de balsamico azijn, het bouillonblokje, de Italiaanse kruiden, 150 ml water en de suiker (of honing) toe. Laat de saus 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.

Voor de witte saus

  • Maak intussen de witte saus. Dit doe je door de boter te smelten in een steelpan. Let op dat deze niet aanbrandt.
    Voeg de bloem toe en roer goed door zodat de klonten eruit zijn. Bak even 1-2 minuten op zacht vuur zodat de bloem gaar wordt.
    Blus af met een scheutje melk en roer goed door zodat je een gladde saus krijgt. Schenk de melk beetje bij beetje leeg en blijf goed roeren. Roer vervolgens het water erdoor.
    Breng de saus op smaak met mosterd, 20 gram geraspte kaas, zout en peper.

Overig

  • Roer de pasta door de rode saus en voeg ook de vegetarische worstjes toe. Doe de pasta in een ovenschaal.
    Schenk de witte saus erover en top af met 50 gram geraspte kaas.
    Schuif de ovenschaal 20-25 minuten totdat deze mooi goudbruin is.

Optioneel

  • Garneer met wat verse basilicum

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen zijn gek op lasagne. Zo’n ovenpasta gaat er bij hen ook wel in. 
  • Zijn stukjes groente een probleem? Pureer de rode saus dan voordat je de pasta en de worstjes erdoor doet. 

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99