Mijn zusje doet mee aan de vegan challenge. Super goed van haar vind ik dat! Ik raakte door haar geïnspireerd om ook eens wat vaker vegan te eten. en maakte daarom deze veganistische ovenschotel met aardappel, broccoli en vegan kaassaus.

Ik ben al 16 jaar gewend om vegetarisch te eten en daar draai ik mijn hand dan ook niet meer voor om, maar veganistisch eten, dat is toch wel weer andere koek merk ik. Als vegetariër ben ik gewend om mijn gerechten af te maken met kaas of een ander zuivelproduct. Ik vind het daarom een grote uitdaging om zonder kaas te koken, maar ik wilde me niet bij voorbaat uit het veld laten slaan. Vleeseters moeten ook wennen aan vegetarisch koken, dus ik moet ook kunnen wennen aan veganistisch koken.

Ik ging daarom op zoek naar een kaassaus zonder kaas en raakte geïnspireerd door dit pastagerecht van Love and Lemons. Ik maakte een heerlijke ovenschotel met aardappel, broccoli en vegan kaassaus. Het resultaat? Heel eerlijk? Het was lekker! Erg lekker zelfs!

Mocht je zelf niet helemaal vegan willen gaan en vind je vegetarisch al uitdagend genoeg, dan kun je het gerecht afmaken met wat geraspte of parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

[ingredients title=”Dit heb je nodig voor 4 personen”]

 • 1 rode ui
 • 2 eetlepels witte balsamicoazijn
 • 1 teentje knoflook
 • 1 blik limabonen (400 gram)
 • 100 gram ongezouten cashewnoten
 • 100 ml groentenbouillon
 • 400 gram aardappels
 • 1 broccoli

[/ingredients][directions title=”Zo maak je het”]

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Was de aardappels en snij ze in plakjes. Mijn rode aardappels waren erg mooi, dus ik heb ze niet geschild, maar dat kan natuurlijk wel. Kook de aardappeltjes ongeveer 5 minuten totdat ze bijna gaar, maar nog niet helemaal gaar, zijn.
 3. Snij de broccoli in roosjes en kook in 3/4 minuten al dente, niet gaar.
 4. Snij de ui in ringen en bak deze kort. Blus af met de balsamicoazijn en een flinke scheut water en laat sudderen tot de ui mooi zacht is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De ui krijgt een heerlijke smaak door de azijn.
 5. Maak nu de saus: doe de uitgelekte bonen, cashewnoten, rode ui, knoflook en groentenbouillon in de blender en pureer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.
 6. Pak een ovenschaal en bedek deze met een laagje aardappels, daarna een laagje broccoli en vervolgens wat saus. Herhaal dit tot je ingrediënten op zijn. Bak de ovenschotel ongeveer 15 minuten op 180 graden.

Voor een niet vegan variant, kun je wat parmezaanse kaas toevoegen aan de saus en de ovenschotel bestrooien met parmezaanse kaas.

[/directions]

Extra kidsproof tips:

 • Laat eventueel de balsamicoazijn achterwege en sudder de ui alleen in water. Dit geeft een minder expliciete en kindvriendelijkere smaak.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99