Deze ovenschotel maken mijn ouders heel vaak, al heel lang. Onlangs aten we bij mijn ouders en stond dit gerecht weer op tafel. Het originele recept is met vlees, maar mijn moeder had haar best gedaan en had de kip vervangen door tofu. Super lief en vooral heel erg lekker! Ik vond het dusdanig lekker, dat ik het gerecht zelf weer eens heb gemaakt. Het originele recept heb ik wat bijgewerkt. Zo maak ik de champignonsaus zelf, in plaats van kant en klare ragout te gebruiken. Dit is een heerlijke vegetarische ovenschotel. Ovenschotels zijn een heel handig meal prep gerecht: maak de schotel van tevoren klaar en je hoeft het alleen nog maar op te warmen op de dag zelf. Eet smakelijk!

Ovenschotel met broccoli, tofu, rijst en champignonsaus

Deze ovenschotel met broccoli, tofu, rijst en champignonsaus is een heerlijk vegetarisch recept! De ovenschotel is ook handig om te meal preppen. Maak de schotel van tevoren klaar en warm het op de dag zelf op! 
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 50 minuten
KeukenFusion
TrefwoordBroccoli, Kidsproof, Ovenschotel, Rijst, Tofu, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 320 gram zilvervliesrijst
  • 500 gram broccoli
  • 80 gram roomboter
  • 1 ui
  • 80 gram bloem
  • 400 gram champignon
  • 750 ml water
  • 1,5 blokje paddenstoelen bouillon groenten bouillon kan ook
  • 250 gram gekruide tofu of tempeh blokjes
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • tijm
  • 50 gram geraspte kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast een ovenschaal klaar.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij de broccoli in roosjes en kook deze in 2 à 3 minuten beetgaar. De broccoli mag nog een flinke bite hebben; in de oven garen ze straks nog verder door, vandaar. Breng de broccoli op smaak met wat zout. 
  • Nu beginnen we met de champignonsaus. Hiervoor maken we een roux. Doe de roomboter in een pan en smelt deze. Snipper de ui en bak deze 2 minuten in de boter. Voeg hierna de bloem toe en roer goed door. Voeg nu beetje bij beetje (koud!) water toe aan de bloem en blijf goed roeren. Gebruik hiervoor eventueel een garde. Zorg dat de saus niet gaat klonten. Ga hiermee door totdat je 750 ml water hebt toegevoegd. Voeg nu de bouillonblokjes toe en laat deze oplossen in de saus. Zet het vuur nu uit en laat de saus even staan. 
  • Intussen snij je de champignons in partjes. Bak de champignons in een koekenpan met wat olijfolie goudbruin. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Breng op smaak met zout, peper en wat tijm. Voeg de champignons toe aan de saus. 
  • Gebruik nu de pan die je eerder hebt gebruikt voor de champignons en bak hier je tofu in wat olijfolie gaar. Bak de tofu totdat de korst licht knapperig is, ongeveer 5 minuten. 
  • Doe de rijst, broccoli en tofu in de ovenschaal en schenk de champignonsaus erover. Strooi de geraspte kaas over de ovenschotel. Ga je de ovenschotel direct eten? Grill de ovenschotel dan ongeveer 5 minuten in de oven totdat je een goudbruin korstje krijgt. 
    Eet je de ovenschotel op een ander moment? Dan hoef je nu even niets meer te doen en Warm je de schotel op dat moment op in ongeveer 30 minuten op 180 graden.  

Kidsproof tips

  • Joppe vindt dit een lekker gerecht: hij houdt van broccoli, champignons, rijst en tofu, dus dit is een toppertje. 
  • Is jouw kind geen fan van broccoli? Deze kun je eventueel vervangen door bloemkool of paprika. 
  • De champignons kun je eventueel door de saus pureren, of je maakt de saus zonder champignons.  

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99