Paddenstoelen met pastinaakpuree: een makkelijk recept voor kerst
Pastinaakpuree hoort voor mij helemaal bij kerst. Een lekker romig groente gerecht. Als je er paddenstoelen bij bakt, heb je een super simpel, maar ontzettend smaakvol kerst hoofdgerecht te pakken. Kortom, als je zin hebt om iets lekkers te maken met kerst, maar geen uren in de keuken wilt staan, dan is dit een heerlijk hoofdgerecht voor jou!
Dit kerst gerecht meal preppen
Het ‘moeilijkste’ aan dit hoofdgerecht is de paddenstoelen- wijnsaus. Deze moet namelijk even koken. Het is an sich niet moeilijk om te maken, maar je bent er toch wel een half uurtje mee zoet. Gelukkig kun je deze saus heel eenvoudig van tevoren klaar maken. Bewaar de saus afgedekt in de koelkast en maak kort voordat je het wilt serveren warm in een pan, of in de magnetron.
De puree is het lekkerst als je het vers maakt. Gekookte aardappels vind ik namelijk z’n smaak verliezen als je het bewaart. Je kunt er wel voor kiezen om de pastinaak en aardappel van tevoren te schillen en te snijden. Bewaar in een afgesloten bak met water en kook ter plekke.
De paddenstoelen kun je van tevoren bakken en ter plekke nog even opbakken in een pan. Je kunt de paddenstoelen ook van tevoren snijden en bewaren in een afgesloten bak en ter plekke pas bakken. Dat is wat mij betreft het lekkerste!
Vegetarische wijnsaus
De paddenstoelen-wijnsaus is voor mij echt een favoriet. Zeker met kerst is het echt een fantastische saus. De saus maak je van pastinaak, paddenstoelen bouillon en rode wijn. Een heerlijk volle saus die perfect past bij de paddenstoelen.
Pastinaakpuree maken
De pastinaakpuree maak je door eerst de pastinaak en aardappels te schillen en in stukjes te snijden. Vervolgens kook je de pastinaak en aardappels samen met een blokje groente bouillon in ruimkokend water gaar. Giet af. Pureer de pastinaak en aardappels met een aardappel stamper of een staafmixer. Roer de creme fraiche erdoor en breng eventueel op smaak met zout en peper.
Koolhydraatarme optie voor pastinaakpuree
In de pastinaakpuree zit aardappel verwerkt. Daar wordt de puree lekker romig van. Je kunt ook kiezen voor een koolhydraatarm alternatief. Laat in dat geval de aardappel achterwege en vervang deze door 250 gram extra pastinaak.
Vegan optie voor pastinaakpuree
Dit gerecht kun je vrij eenvoudig plantaardig maken. Maak gebruik van plantaardige boter en vervang de crème fraiche in de puree door een plantaardige room.
Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten
Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.
- 7x de lekkerste vegetarische voorgerechten voor kerst
- 7x de lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst
- 7x de lekkerste vegetarische bijgerechten voor kerst
- De lekkerste vegetarische desserts voor kerst
Daarnaast heb ik ook een paar kerstmenu’s voor je klaar staan met gerechten die ik zelf heb geselecteerd. Zo hoef je zelf helemaal niet meer na te denken over het samenstellen van een menu. Handig toch?!
- Vegetarisch kerstmenu I
- Vegetarisch kerstmenu II
- Vegetarisch kerstmenu III
Paddenstoelen in wijnsaus met pastinaakpuree
Ingrediënten
Paddenstoelen-wijnsaus
- 1 sjalotje
- 30 gram (room)boter
- 100 gram pastinaak
- 2 theelepels bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel bloem
- 250 ml paddenstoelen bouillon
- 50 ml rode wijn
- 1 eetlepel donkere balsamico azijn
- 1 eetlepel sojasaus
- 0,5 theelepel mosterd
- 1 laurierblaadje
- 1 takje verse rozemarijn
Pastinaak- en aardappelpuree
- 500 gram pastinaak
- 250 gram aardappel
- 1 blokje groente bouillon
- 75 gram crème fraîche
- olijfolie
Paddenstoelen
- 20 gram (room)boter
- 1 sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- 600 gram paddenstoel naar keuze, gemixt
- 1 eetlepel donkere balsamico azijn
- zout
- peper
Optioneel, om te garneren
- 70 gram noten naar keuze
- 1 scheutje truffelolie
Instructies
Wijnsaus
- We beginnen met de wijnsaus. Snij 1 sjalotje fijn. Verwarm de roomboter in een steelpan. Fruit de sjalot in de boter en bak ongeveer 1 minuut.
- Schil de pastinaak en snij in grove stukjes. Voeg de pastinaak, het laurierblad, de suiker en het takje rozemarijn toe aan de ui. Roer goed door en bak ongeveer 2 minuten.
- Roer de bloem erdoor en laat 3 minuten stoven op middelhoog vuur. Blijf roeren.
- Voeg de bouillon, rode wijn, sojasaus, balsamico azijn en mosterd toe. Laat de saus ongeveer 20 minuten pruttelen zonder deksel.
- Verwijder het laurierblad en de rozemarijn uit de saus en pureer de saus met een staafmixer totdat je een mooie egale saus hebt.
Pastinaak puree
- Schil intussen de aardappels en de pastinaak en snij in blokjes van ongeveer 2 cm.
- Kook de aardappel en pastinaak in een pan met ruim kokend water met het bouillonblokje in ongeveer 12 minuten gaar. Giet af.
- Stamp de aardappel en pastinaak (met een stampot stamper of pureer met staafmixer) en roer de creme fraiche erdoor. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met een scheutje olijfolie.
Paddenstoelen
- Snij intussen het andere sjalotje en de knoflook fijn. Verwarm 20 gram boter in een koekenpan. Fruit hierin de ui en sjalot.
- Snij de paddenstoelen in plakjes of partjes. Voeg de paddenstoelen toe aan de ui en bak ongeveer 5 minuten. Blus af met de balsamico azijn. Breng op smaak met zout en peper.
Overig
- Rooster optioneel de noten in een koekenpan tot ze mooi goudbruin kleuren. Hak de noten grof.
- Maak de borden op met de pastinaakpuree. Verdeel daarover de paddenstoelen. Schenk de wijnsaus erover. Sprenkel optioneel nog wat truffelolie erover en garneer optioneel met hazelnoten. Eet smakelijk!
Kidsproof tips
- Niet alle kinderen zijn gek op paddenstoelen. Je kunt voor de kids gewone champignons gebruiken.
- Of kook broccoli voor bij de pastinaak puree.
- De wijn in de saus kun je eventueel achterwege laten en vervangen door een extra eetlepel balsamico azijn.
Review