Deze paneer tikka spiesjes zijn een absolute aanrader voor een vegetarische bbq. Maar laat je niet afschrikken door het woordje bbq, want deze spiesjes kun je ook prima in de oven klaarmaken!
Paneer
Paneer is een Indiase kaas die vaak in curry gerechten wordt gebruikt. Een van de meest bekende gerechten met paneer is palak paneer, ook wel saag paneer genoemd. Een heerlijke zachte curry met spinazie en paneer. Ik vind paneer makhani ook een fantastische curry.
Paneer vind ik een heerlijke kaas, omdat je deze goed kunt grillen, net als halloumi. Dat maakt paneer dus ook erg geschikt om spiesjes mee te maken. Paneer tikka dus, ook wel paneer kebab genoemd.
Lekker kruiden
Paneer neemt perfect smaken op, dus het is belangrijk om de paneer lekker te marineren. Voor deze spiesjes koos ik voor een marinade van gember, knoflook, garam masala, korianderzaad, kurkuma, chilipeper en yoghurt. Dit geeft een medium spicy Indiase smaak aan de paneer. Varieer gerust naar eigen inzicht met lekkere kruiden en specerijen voor jouw spiesjes!
Groente
Je kunt de spiesjes maken van alleen paneer, maar ik vind het lekker om wat meer smaakvariatie op een spies te hebben. Daarom heb ik de spiesjes gemaakt met courgette, paprika en champignon. Je kunt naar eigen inzicht varieren met groente. Bloemkool is bijvoorbeeld ook heerlijk op een paneer spies!
Meer vega bbq recepten
Ben je op zoek naar meer vegetarische inspiratie voor op de barbecue? Dan maak ik je vast blij met mijn overzichtsartikel met mijn 7 favoriete vega bbq recepten. Is dat nog niet genoeg voor jou? Dan heb ik een hele pagina voor je waarop ik al mijn vega bbq recepten heb verzameld.
Paneer tikka spiesjes
Ingrediënten
- 225-250 gram paneer
- 250 gram yoghurt
- 0,5 cm gember
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel garam masala
- 1 theelepel korianderzaad gemalen
- 0,25 theelepel kurkuma
- 1 mespuntje chilipoeder
- zout
- 1 paprika
- 0,5 courgette
- 1 handje champignon
- olie
Instructies
- Leg een aantal houten spiesen in een bak met water. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar of steek de barbecue aan.
- Schil de gember en knoflook en snij super fijn. Doe in een flinke kom. Giet de yoghurt, garam masala, korianderzaad, kurkuma en chilipeper erbij en roer goed door. Breng op smaak met zout.
- Was de courgette en paprika en snij in stukjes. Snij de paneer in stukken van ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Roer de paneer en groente voorzichtig door de marinade en zet 30 minuten in de koelkast.
- Rijg de paneer en groente op de spiesen. Ik kwam uit op 8 spiesen met 3 stukjes paneer en groente.
Oven
- Leg de spiesen op de bakplaat en besprenkel met wat olie. Bak de spiesen 15 minuten, op in de oven op 200 graden.
BBQ
- Leg de spiesen op een stuk aluminiumfolie op de bbq en bak in ongeveer 10 minuten goudbruin. Keer eventueel tussendoor om.
Kidsproof tips
- Deze spies kun je zeker aan de kids voorschotelen.Â
- Je kunt de spies natuurlijk aanpassen naar eigen inzicht en er groente op doen die jouw kind lekker vindt.Â
Review