In Italiƫ worden ingredienten optimaal benut in de keuken. Is er oud brood over van de vorige dag? Dan wordt deze niet weg gegooid, maar maak je er bijvoorbeeld een lekkere panzanella salade mee, of deze Pappa al pomodoro.
No waste
Ik hou ervan om zo min mogelijk weg te gooien. Het lukt me ook niet altijd hoor. Soms verlies ik een groente uit het oog en is ie ineens verpieterd in de groentelade. Maar ik probeer er wel echt op te letten om alles wat ik in huis heb, netjes op te eten. Zo vind ik het heerlijk om een soep te maken van restjes, of een stokbroodje te vullen met restjes.
Deze broodsoep is ook heerlijk no waste. Brood van een paar dagen oud is misschien niet meer zo lekker als lunch, maar is wel het perfecte ingrediƫnt voor Italiaanse broodsoep.
Rijpe tomaten
Ik vind Pappa al pomodoro het lekkerst met verse rijpe tomaten. In de winter zijn de tomaten in Nederland minder vol en zoet van smaak. Naar mate het warmer en zonniger wordt, neemt de kwaliteit van de tomaten toe. En die tomaten wil je in deze soep hebben. Dat geeft namelijk extra veel smaak.
Velletje verwijderen
Voor de soep is het lekker om het velletje van de tomaten te verwijderen. Dit doe je door een kruis te maken met een mesje aan de onderkant van de tomaat. Leg de tomaat vervolgens in een bak met kokend water en laat even een paar minuten liggen. Blus af met koud water en nu kun je de schil er makkelijk vanaf halen met een aardappelschilmesje.
De makkelijke en snelle variant
Heb je geen zin om tomaten te ontvellen? Gebruik dan gewoon de hele tomaat en pureer de tomaten voordat je het brood toevoegt.
Een andere snelle variant, is om tomaten uit blik te gebruiken, in plaats van verse tomaten. Iets minder lekker natuurlijk, maar nog steeds super smaakvol en lekker snel klaar.
Pappa al pomodoro (Toscaanse broodsoep)
Ingrediƫnten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 400 gram oud brood
- 1 kilo rijpe tomaten
- 2 eetlepels tomaten puree
- 1 mespunt suiker
- 0,25 theelepel chilivlokken
- zout
- peper
- water
- 1 handje verse basilicum
- 2 blokjes groente bouillon + 1 liter kokend water
Instructies
- Snij een kruis bovenop elke tomaat en leg de tomaten in een bak met kokend water. Laat de tomaten een paar minuten liggen. Giet het water af en spoel af met koud water. Haal nu de vellen van de tomaten. Als het goed is, komen de vellen er nu makkelijk vanaf.
- Snij de tomaten in kleine blokjes.
- Verwarm intussen de olijfolie in een soeppan . Snij de ui en knoflook fijn en bak deze ongeveer 5 minuten op midden hoog vuur. Voeg de tomaten, tomatenpuree, suiker, chilivlokken, zout en peper toe en laat 10 minuten pruttelen totdat de tomaten gaar gekookt zijn.
- Snij intussen het brood in kleine blokjes.
- Voeg de broodblokjes, bouillonblokjes en een liter water toe. Voeg ook de helft van de basilicumblaadjes toe. Roer goed door en kook nog eens 10 minuten op midden hoog vuur, zodat het brood week is geworden en de tomaten worden opgezogen in het brood. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de soep warm of koud en garneer met een scheutje olijfolie en de rest van de basilicum blaadjes.
Kidsproof tips
- Deze soep is perfect voor kids. Die van mij hebben er flink van gesmuld.Ā
- Je kunt de soep pureren voordat je het brood toevoegt. Op die manier zie je niets meer van de tomaten, behalve de kleur.Ā
Review