Ik kreeg onlangs een flinke lading verschillende paddenstoelen van een buurvrouw. En bij die lading zaten ook een paar prachtige portobello’s. Ik had al heel lang in mijn hoofd om een recept te maken van vegetarische gevulde portobello’s met pasta, dus ik ben meteen de keuken in gedoken.
Portobello: een soort grote champignons
Portobello’s zijn een soort grote champignons. Portobello’s kun je gewoon in stukken snijden en bijvoorbeeld in een curry verwerken, maar ik vind dat vaak zonde, omdat je deze grote paddenstoelen heel mooi kunt vullen.
Vullen van portobello’s
Voordat je de portobello gaat vullen, verwijder je het steeltje. Je hoeft de binnenkant verder niet te verwijderen, dat is juist heel lekker. Als je het steeltje hebt verwijdert, kun je binnenkant van de portobello besprenkelen met wat olijfolie. Daarna is de portobello klaar om gevuld te worden.
Tomaat en feta: een heerlijke combinatie
Ik koos dit keer voor een vulling van tomaat en feta. Dit geeft een lekker frisse smaak aan de portobello. Er zijn heel veel andere lekkere vegetarische vullingen te bedenken. Denk aan geitenkaas met prei, of spinazie met geitenkaas, paprika en noten. Je kunt het zo gek niet bedenken.
Portobello als voorgerecht of hoofdgerecht
Gevulde portobello’s kun je eten als voorgerecht op wat sla, of als hoofdgerecht, op een bedje van pasta. Voor dit recept ben ik uitgegaan van een hoofdgerecht.
Pasta met gevulde portobello met tomaat en feta
Ingrediënten
- 320 gram pasta naar keuze. Ik had spaghetti.
- 300 gram tomaat
- 200 gram feta
- 1 handje verse kruiden ik gebruikte peterselie en bieslook. Basilicum, tijm en rozemarijn zijn ook lekker
- 4 portobello
- olijfolie
- peper
- 1 handje pijnboompitten
Optioneel
- Parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een bakpaat met bakpapier klaar.
- Was de tomaten en snij in kleine blokjes. Doe in een kom. Brokkel de feta over de tomaten en roer goed door.
- Hak de verse kruiden fijn en doe bij de tomaten. Breng op smaak met peper en olijfolie. Doe de tomaten in een vergiet en laat goed uitlekken.
- Verwijder de steeltjes van de portobello's. Besprenkel de binnenkant en de buitenkant van de portobello's met olijfolie. Vul de portobello's met het tomatenmengsel. Bestrooi wat pijnboompitten erover en leg de paddenstoelen op de bakplaat met bakpapier. Schuif in de oven en bak ongeveer 15-20 minuten tot ze de feta mooi goudbruin kleurt. Het kan zijn dat er nog vocht is vrij gekomen van de tomaten. Dit vocht is heerlijk over de pasta.
- Kook in de tussentijd de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en besprenkel met olijfolie zodat het niet aan elkaar gaat plakken. Schep de pasta op een bord en leg hier de portobello op. Garneer eventueel met wat Parmezaanse kaas.
Kidsproof tips
- Je kunt voor de kinderen ook gewone champignons, in plaats van portobello’s, vullen met zuivelspread of zachte geitenkaas.
Review