Ratatouille met een twist
Het recept voor ratatouille wordt ontzettend veel bekeken op mijn website. Ik snap het wel, want het is een super makkelijk en smaakvol gerecht! Het leek me leuk om eens een twist te geven aan dit recept. Daarom maakte ik een ratatouille met gegrilde groente uit de oven én serveerde ik er orzo bij!
Ratatouille Disney film
Onlangs hebben we met de kids weer eens de Disney film ratatouille gekeken. Een ontzettend vermakelijke en mooie film waardoor ik ineens weer heel veel zin kreeg in dit traditionele Franse gerecht.
Ratatouille staat voor ‘ratjetoe’
Als je het woord ‘ratatouille’ opzoekt in het woordenboek, dan staat daar ‘ratjetoe’. Dat is ook precies wat het gerecht is: een ratjetoe van groente. Oorspronkelijk is het een gerecht om restjes groente op te maken, op smaak gebracht met Provençaalse kruiden. In mijn versie voor ratatouille heb ik aubergine, courgette, paprika en tomaat.
Provencaalse kruiden zelf maken
Ik heb zelf een enorm grote zak Provencaalse kruiden liggen. Die zak heb ik een keer van m’n ouders gekregen als souvenir uit de Provence. Daar maak je mij wel blij mee! Ik denk dat ik er mijn hele leven mee kan doen ;).
Mocht je geen Provencaalse kruiden in huis hebben, of het leuk vinden om het zelf te maken? Dan heb ik hier het recept voor zelfgemaakte Provencaalse kruiden. De mix bestaat uit:
- 2 theelepels gedroogde tijm.
- 2 theelepels gedroogd bonenkruid.
- 2 theelepels gedroogde marjolein.
- 1 theelepel gedroogde oregano.
- 2 theelepels gedroogde salie.
Ratatouille uit de oven
Je kunt de groente voor ratatouille in een pan bereiden, maar je kunt de groente ook grillen in de oven. Daardoor krijgen ze nog een extra lekkere grillsmaak. Nadat de groente in de oven is geweest, is het nog wel lekker om de groente kort te laten sudderen in een hapjespan. Hierdoor blenden de smaken van de groente helemaal en krijg je de lekkerste smaak aan de ratatouille!
Wat eet je bij ratatouille?
Ratatouille kun je eten met brood, rijst, of pasta. Ik maakte het dit keer met orzo. Dit had ik toevallig nog liggen en daarnaast vind ik het ontzettend lekker!
Ratatouille tray bake met orzo
Ingrediënten
- 2 aubergine
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 courgette
- 2 paprika
- 250 gram cherrytomaat
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- olijfolie
- zout
- peper
- 2 theelepels Provençaalse kruiden
- 320 gram orzo alternatief: rijst of bulgur
Instructies
- Was de aubergines en snij in grove stukken en leg in een vergiet. Besprenkel ruim met zout en laat minimaal 15 minuten staan. Het vocht trekt nu uit de aubergine, waardoor de aubergine straks minder taai is. Dep de aubergine na 15 minuten af met keukenpapier of een schone theedoek.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Was de courgette en paprika en snij in grove stukken. Snij ook de ui en knoflook. Was de cherrytomaten. Leg alle groente op de bakplaat. Bestrooi met 2 theelepels Provençaalse kruiden, en wat zout en peper. Besprenkel ruim met olijfolie. Giet ook de tomatenblokjes over de groente. Zet de bakplaat in de oven en bak ongeveer 30 minuten.
- Kook intussen de orzo gaar volgens de aanwijzingen op de verpakkking. Giet af en besprenkel met olijfolie.
- De de groente nu in een hapjespan en laat nog even 5-10 minuten pruttelen. Zo trekken alle smaken er lekker in. Breng eventueel extra op smaak met zout, peper en Provençaalse kruiden.
- Serveer de ratatouille met de orzo.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen maak je niet blij met grote stukken aubergine en courgette. Voor hen heb ik een deel van de groente gepureerd en dit bij de orzo geserveerd. Zo hadden ze een lekkere pasta met groentesaus.
Review