Lekker vegan Aziatisch recept

Ik ben gek op de Aziatische keuken. Er zijn namelijk zoveel lekkere Aziatische vegetarische en vegan gerechten te maken. Dus toen ik werd benaderd voor een samenwerking met Go-Tan voor hun Emping Salted, hoefde ik niet te twijfelen. Deze sticky tofu met rijst en roerbakgroente is een super lekker en gezond vegan gerecht. De Emping Salted van Go-Tan maakt het helemaal af.

Hoe maak je sticky tofu?

Tofu is het lekkerst als je het zelf bereidt. Het is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe je tofu lekker bereidt.

Stap 1 is om de tofu knapperig te bakken. Dit doe je door de tofu eerst 15-20 minuten te laten uitlekken, vervolgens te paneren met maizena en daarna goudbruin te bakken in de pan.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Stap 2 is om de tofu sticky te maken met een sausje van sojasaus, gembersiroop, rijstazijn, sambal en sesamolie.

Laat je niet afschrikken door de tijd. Je bent inderdaad even bezig om sticky tofu te maken, maar de smaak is absoluut de tijdsinvestering waard. En tijdens het uitlekken van de tofu kun je bijvoorbeeld je groente snijden. Tijdens het bakken van de tofu kun je de rijst koken en de groente bakken.

Recept voor tofu met rijst vegan
Sticky tofu rijst roerbakgroente emping vegan (5 of 6)

Wat is emping en hoe gebruik je het?

Bij deze sticky tofu met rijst en roerbakgroente heb ik Emping Salted van Go-Tan geserveerd. Emping Salted is een heerlijke notenchips gemaakt van melindjonoten. Het heeft een licht bittere smaak, maar smaakt perfectie in combinatie met zeezout. De chips zijn volledig vegan en bestaan uit slechts drie ingredienten: melindjonoten, zonnebloemolie en zeezout. Een verantwoorde snack dus en heerlijk om bij een Aziatisch gerecht te serveren.

Ingredienten voor sticky tofu met rijst, roerbakgroenten en emping

Ook jij kunt sticky tofu maken met rijst, roerbakgroente en emping. Haal hiervoor de volgende ingredienten in huis:

  • 400 gram tofu 
  • 3 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 snufje zout
  • 75 mililiter sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 0,5-1 theelepel sambal oelek naar smaak
  • 2 theelepels sesamolie

Overig

  • 250 gram basmati rijst
  • 1 ui
  • 2 centimeter verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram peultjes
  • 2 paprika’s
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Om erbij te serveren

Sticky tofu met rijst en roerbakgroente

Dit recept is echt iets voor jou als je fan bent van de Aziatische keuken. De tofu is eerst knapperig gebakken en daarna sticky gemaakt. De rijst, roerbakgroenten en Emping Salted maken het helemaal af! Een perfecte vegan maaltijd.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Rusttijd: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten
KeukenAziatisch
TrefwoordPlantaardig, Sticky tofu, Tofu, Vegan
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram tofu blok. Als je kunt kiezen tussen firm en silky, kies dan firm.
  • 3 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 snufje zout
  • 75 mililiter sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 0,5-1 theelepel sambal oelek naar smaak
  • 2 theelepels sesamolie

Overig

  • 250 gram basmati rijst
  • 1 ui
  • 2 centimeter gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram peultjes
  • 2 paprika
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Om erbij te serveren

Instructies

Knapperige tofu

  • Snijd de tofu in de breedte doormidden. Leg op een stuk keukenpapier. Leg een ander stuk keukenpapier op de tofu en leg er vervolgens iets zwaars op (ik gebruik altijd 2 kookboeken). Laat de tofu 15-20 minuten rusten zodat het vocht eruit trekt. Hierdoor wordt de tofu straks lekker knapperig.
  • Snijd de tofu vervolgens in blokjes van 1×1 cm. Doe in een kom, strooi de maizena erover en schudt goed zodat alle tofu blokjes met maïzena bedekt zijn.
  • Doe de olie in de pan. Voeg de tofublokjes toe als de olie goed heet is. Bak de tofu in ongeveer 15-20 minuten goudbruin. Schudt de pan regelmatig door zodat de blokjes aan alle kanten bruin worden. Haal de pan van het vuur. Laat de tofu in de pan zitten.

Overig

  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet apart.
  • Schil de gember, ui en knoflook en snijd fijn.
    Verwarm de zonnebloemolie en sesamolie in een hapjespan. Bak hierin de ui, gember en knoflook.
  • Was de paprika en snij in blokjes. Voeg toe aan de pan en bak 2 minuten mee.
    Was de peultjes en doe in de pan. Bak 2 minuten mee. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Sticky tofu

  • Doe de saus ingrediënten voor de stickytofu in een kom (de sojasaus, gembersiroop, rijstazijn, sambal en sesamolie.
    Zet de pan tofu weer op het vuur en giet de sticky saus over de tofu. Schudt de pan en haal de pan weer van het vuur.

Serveren

  • Serveer de sticky tofu met de gekookte rijst, roerbak groenten en Emping Salted.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen zijn gek op tofu. Vind je de sticky tofu een beetje spannend? Laat de sticky saus dan achterwege en laat je kind eerst eens knapperige tofu proberen.
  • De Emping Salted is ideaal voor kinderen om te serveren bij een Aziatische maaltijd. Het zijn een soort chipjes, dat maakt het wel aantrekkelijk.