Deze Turkse kisir salade is een ware smaaksensatie! De belangrijkste ingrediënten zijn bulgur en paprikapuree en daar heb ik heerlijke toppings aan toegevoegd!
Wat is kisir?
Ben je op zoek naar smaakvolle gerechten? Neem dan eens een kijkje in de Turkse keuken en laat je verrassen! Kisir is een Turkse bulgur salade. Het is licht gekruid en heeft wat weg van tabouleh. Vaak wordt dit gerecht in Turkije gegeten als voor- of bijgerecht. Het is makkelijk te maken, licht verteerbaar en heel voedzaam.
Lunch, bijgerecht of maaltijdsalade
Waar in Turkije salades vaak als voorgerecht gegeten worden, kan ik salades op elk moment van de dag wel eten! Vaak maak ik een extra portie, zodat ik ook nog wat over heb voor de lunch de volgende dag – you can thank me later. Deze Turkse kisir salade is daar een heel goed voorbeeld van. De bulgur gebruik je als hoofdingrediënt en deze breng je op smaak met de tomaten- en paprikapuree en de dressing. Nu kun je eigenlijk als topping van alles hier aan toevoegen, net wat je zelf lekker vindt. Ik heb er voor gekozen om de salade heerlijk fris te maken met komkommer, tomaat en bosui. Mochten we nou nog een lekkere nazomer krijgen, dan kun je dit gerecht ook goed serveren bij de BBQ!
Ingrediënten Turkse kisir salade
- 250 gram fijne bulgur
- 250 ml water
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 2 Turkse groene peper of 1 groene paprika
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels paprikapuree
- 100 ml water
Toppings
- 1 komkommer
- 3 tomaten
- 3 stengels bosui
- 1 handje verse peterselie
Dressing
- 2 eetlepels olijfolie
- 2-3 eetlepels citroensap naar smaak
- zout
- chilivlokken of zwarte peper
Optioneel
- 150 gram (vegan) feta
Meer recepten met bulgur
Turkse kisir salade
Ingrediënten
- 250 gram fijne bulgur ik gebruikte deze van Manaw supermarkt
- 250 ml water
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 1 paprika
- 2 Turkse groene peper of 1 groene paprika
- 1 eetlepel tomatenpuree ik gebruikte deze van Manaw supermarkt
- 2 eetlepels paprikapuree ik gebruikte deze van Manaw supermarkt
- 100 ml water
Toppings
- 1 komkommer
- 3 tomaten
- 3 stengels bosui
- 1 handje verse peterselie
Dressing
- 2 eetlepels olijfolie
- 2-3 eetlepels citroensap naar smaak
- zout
- chilivlokken of zwarte peper
Optioneel
- 150 gram (vegan) feta ik gebruikte deze van Manaw supermarkt
Instructies
- Doe de fijne bulgur in een kom en voeg het water toe. Roer goed door en dek de kom dan af. Laat 15-20 minuten wellen tot de bulgur mooi gaar is.
- Snij intussen de ui fijn en de paprika en groene peper (zonder zaadlijsten) in grove stukken.
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Bak hierin de ui, paprika en groene peper ongeveer 5 minuten. Voeg dan de tomatenpuree, paprikapuree en het water toe. Roer goed door en laat een paar minuten zachtjes pruttelen.Voeg de puree toe aan de bulgur en roer goed door zodat de bulgur mooi rood kleurt.
- Was intussen de tomaat en komkommer en snij deze fijn. Snij de bosui in dunne ringen en hak de peterselie fijn. Voeg de tomaat, komkommer, bosui en peterselie toe aan de bulgur.
- Breng de bulgur nu op smaak met de dressing ingredienten (olijfolie, citroensap, zout, chilivlokken). Serveer de bulgursalade koud.
Optioneel
- Kruimel optioneel wat feta over de salade.
Kidsproof tips
- Deze salade kun je prima serveren aan je kinderen.
- Ik heb voor de kinderen de peterselie, feta en bosui achterwege gelaten.
Review