Deze Turkse kisir salade is een ware smaaksensatie! De belangrijkste ingrediënten zijn bulgur en paprikapuree en daar heb ik heerlijke toppings aan toegevoegd!

Vegan bulgur salade
Turkse kisir salade

Wat is kisir?

Ben je op zoek naar smaakvolle gerechten? Neem dan eens een kijkje in de Turkse keuken en laat je verrassen! Kisir is een Turkse bulgur salade. Het is licht gekruid en heeft wat weg van tabouleh. Vaak wordt dit gerecht in Turkije gegeten als voor- of bijgerecht. Het is makkelijk te maken, licht verteerbaar en heel voedzaam.

Lunch, bijgerecht of maaltijdsalade

Waar in Turkije salades vaak als voorgerecht gegeten worden, kan ik salades op elk moment van de dag wel eten! Vaak maak ik een extra portie, zodat ik ook nog wat over heb voor de lunch de volgende dag – you can thank me later. Deze Turkse kisir salade is daar een heel goed voorbeeld van. De bulgur gebruik je als hoofdingrediënt en deze breng je op smaak met de tomaten- en paprikapuree en de dressing. Nu kun je eigenlijk als topping van alles hier aan toevoegen, net wat je zelf lekker vindt. Ik heb er voor gekozen om de salade heerlijk fris te maken met komkommer, tomaat en bosui. Mochten we nou nog een lekkere nazomer krijgen, dan kun je dit gerecht ook goed serveren bij de BBQ!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Vegan bulgur salade
Turkse kisir salade

Ingrediënten Turkse kisir salade

  • 250 gram fijne bulgur
  • 250 ml water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 Turkse groene peper of 1 groene paprika
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels paprikapuree
  • 100 ml water

Toppings

  • 1 komkommer
  • 3 tomaten
  • 3 stengels bosui
  • 1 handje verse peterselie

Dressing

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2-3 eetlepels citroensap naar smaak
  • zout
  • chilivlokken of zwarte peper

Optioneel

Meer recepten met bulgur

Gegrilde aubergine met bulgur en linzen
Deze gevulde aubergine met bulgur en linzen is absoluut een fantastisch smaakbommetje. De aubergines zijn heerlijk mals en smeuiig en de vulling van bulgur, tomaat en linzen maakt het helemaal af. Een heerlijk plantaardig gerecht waarin je vlees absoluut niet mist. Leuk voor als je je tafelgenoten wilt verrassen!
Bekijk recept
Tomatenbulgur met gegrilde aubergines en citroenyoghurt van Ottolenghi
Deze tomatenbulgur met gegrilde aubergines en citroenyoghurt is een recept uit het SIMPEL kookboek van Ottolenghi. Het is een super smaakvolle vegetarische maaltijd. Niet moeilijk om te maken, maar je moet wel even de tijd nemen om de aubergines goed te bereiden. 
Bekijk recept
Bulgur met falafel
Bulgur is altijd een goed idee. In de zomer en lente maak je er super lekkere salade mee met bijvoorbeeld falafel. Het is lekker fris, makkelijk om te maken en behoorlijk gezond!
Bekijk recept

Turkse kisir salade

Kisir is een heerlijke vegan salade, met bulgur en paprika puree als belangrijkste ingrediënten. De salade is gevuld met tomaat, komkommer, bosui en peterselie. Heerlijk als lunch, voorgerecht of hoofdgerecht in de zomer.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
KeukenTurks
TrefwoordAardappelsalade, Bulgur, Kisir, Vegan
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 250 gram fijne bulgur ik gebruikte deze van Manaw supermarkt
  • 250 ml water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 2 Turkse groene peper of 1 groene paprika
  • 1 eetlepel tomatenpuree ik gebruikte deze van Manaw supermarkt
  • 2 eetlepels paprikapuree ik gebruikte deze van Manaw supermarkt
  • 100 ml water

Toppings

  • 1 komkommer
  • 3 tomaten
  • 3 stengels bosui
  • 1 handje verse peterselie

Dressing

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2-3 eetlepels citroensap naar smaak
  • zout
  • chilivlokken of zwarte peper

Optioneel

Instructies

  • Doe de fijne bulgur in een kom en voeg het water toe. Roer goed door en dek de kom dan af. Laat 15-20 minuten wellen tot de bulgur mooi gaar is.
  • Snij intussen de ui fijn en de paprika en groene peper (zonder zaadlijsten) in grove stukken.
  • Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Bak hierin de ui, paprika en groene peper ongeveer 5 minuten.
    Voeg dan de tomatenpuree, paprikapuree en het water toe. Roer goed door en laat een paar minuten zachtjes pruttelen.
    Voeg de puree toe aan de bulgur en roer goed door zodat de bulgur mooi rood kleurt.
  • Was intussen de tomaat en komkommer en snij deze fijn.
    Snij de bosui in dunne ringen en hak de peterselie fijn.
    Voeg de tomaat, komkommer, bosui en peterselie toe aan de bulgur.
  • Breng de bulgur nu op smaak met de dressing ingredienten (olijfolie, citroensap, zout, chilivlokken).
    Serveer de bulgursalade koud.

Optioneel

  • Kruimel optioneel wat feta over de salade.

Kidsproof tips

  • Deze salade kun je prima serveren aan je kinderen. 
  • Ik heb voor de kinderen de peterselie, feta en bosui achterwege gelaten.