Lekker vega / vegan shoarma recept
Ben je op zoek naar een lekker vega(n) shoarma recept? Dan ben je op het juiste adres! Deze vegetarische pita shoarma is namelijk super lekker en smaakvol!
Hoe maak je vegan shoarma?
Dit recept kun je vrij eenvoudig vegan maken. Het hele recept is al vegan, met uitzondering van de yoghurt. Kies daarom voor een plantaardige yoghurt als je dit recept veganistisch wilt maken. Een hele makkelijke switch!
Als vleesvervanger gebruikte ik gedroogde sojastukjes. Ik ben ontzettend fan van sojastukjes. Ten eerste omdat ze eiwitrijk zijn. Ten tweede zijn ze erg goedkoop en tot slot nemen ze heel fijn de smaak op van de shoarma kruiden.
De lekkerste dressings bij pita shoarma
Ik wil niet opscheppen, maar ik heb 2 super lekkere dressings gemaakt voor deze pita shoarma. Ik denk zo ongeveer de beste dressings. Je kunt natuurlijk 1 dressing gebruiken, in plaats van 2. Maar als je echt wilt uitpakken, dan raad ik je aan om ze allebei te maken. Ze zijn snel klaar en voegen allebei echt wat toe!
Tahini dressing
De tahini dressing is lekker romig, fris en pittig. Je maakt het met tahini, citroensap, sojasaus, dadelsiroop (of andere zoete siroop) en srirachasaus. Meng de ingredienten door elkaar en je hebt een top dressing! Ook heerlijk in salades!
(Vegan)Yoghurt dressing
De yoghurt dressing is lekker fris en knoflookerig. Voor de yoghurtdressing heb je (vegan) yoghurt, knoflook, olijfolie, citroensap, zout, peper en verse tuinkruiden (zoals peterselie, koriander, bieslook, munt, oregano) nodig. Snij de knoflook fijn en hak de kruiden. Meng vervolgens alle ingredienten en breng op smaak met zout en peper.
Shoarma kruiden zelf maken
Voor dit recept heb je shoarma kruiden nodig. Deze kun je kant en klaar kopen in de supermarkt, maar je kunt shoarma kruiden ook vrij eenvoudig zelf maken. Je hebt de volgende ingredienten nodig:
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel korianderzaad
- 0,25 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel komijnzaad
- 0,5 theelepel kaneel
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 0,5 theelepel kurkuma
- 1 theelepel zout naar smaak
Meng de kruiden en specerijen door elkaar en je hebt je eigen shoarma kruiden. Heb je nog wat over? Doe de kruiden dan in een afsluitbaar potje. Je kunt ze eindeloos lang bewaren!
Ingredienten voor vegan shoarma
Haal de volgende ingredienten in huis voor 4 personen (2 pita’s pp).
Vegan shoarma
- 125 gram gedroogde soja stukjes ik bestel ze bij KoRo
- 1 eetlepel citroensap
- 1,5 eetlepel shoarma kruiden zelfgemaakt, of een zakje
- 1 teentje knoflook
- 0,5 eetlepel dadelsiroop
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Overig
- 4 maaltijd pita’s
- 4 handjes ijsbergsla
- 1 rode ui
- 2Â tomaten
Tahini saus
- 60 gram tahini ik bestel deze bij KoRo
- 3 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels sojasaus of tamari
- 1 eetlepel dadelsiroop of agave siroop
- 0,5 eetlepel sriracha saus
(Vegan) yoghurt dressing
- 150 gram (vegan) yoghurt
- 2 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- zout
- peper
- 1 handje tuinkruiden ik had peterselie, koriander, bieslook en munt
Vegan pita shoarma met soja stukjes en tahini dressing
Ingrediënten
Vegan shoarma
- 125 gram gedroogde soja stukjes ik bestel ze bij KoRo
- 1,5 eetlepel shoarma kruiden zelfgemaakt, of een zakje
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 eetlepel water
- 0,5 eetlepel dadelsiroop
Overig
- 4 maaltijd pita's
- 4 handjes sla
- 1 rode ui
- 2 tomaten
Tahini saus
- 60 gram tahini ik bestel deze bij KoRo
- 3 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels sojasaus of tamari
- 1 eetlepel dadelsiroop of agave siroop
- 0,5 eetlepel sriracha saus
(Vegan) yoghurt dressing
- 150 gram (vegan) yoghurt
- 2 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- zout
- peper
- 1 handje tuinkruiden ik had peterselie, koriander, bieslook en munt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
Soja shoarma
- Doe de gedroogde sojastukjes in een ruime schaal. Giet kokend water over de stukjes totdat ze onder water staan. Laat 10 minuten staan. Giet af en wring het water uit de stukjes. Ik doe dit et de hand, maar het kan ook met een pollepel.
- Snij de knoflook fijn. Doe in een schaaltje, samen met de dadelsiroop, citroensap, zonnebloemolie, water en de shoarma kruiden. Meng totdat je een gladde marinade hebt.
- Verdeel de sojastukjes over de bakplaat. Schenk het kruidenmengsel erover en zorg dat het mengsel over alle stukjes gaat. Zet de sojastukjes 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Tahini dressing
- Meng de tahini met de citroensap, sojasaus (of tamari), dadelsiroop en sriracha. Roer totdat je een gladde saus hebt.
Vegan yoghurt dressing
- Snijd de knoflook fijn. Doe in een schaaltje. Voeg de vegan yoghurt, olijfolie, citroensap en fijngehakte tuinkruiden toe. Breng op smaak met zout en peper.
Pita's
- Bak de pita's in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij de tomaat in stukjes. Snij de rode ui in halve ringen.
- Vul de pita's met de ijsbergsla, soja shoarma, tomaat, tahini dressing en yoghurt dressing.
Kidsproof tips
- Laat je kind zelf zijn eigen pita vullen. Jij bepaalt uit welke toppings je kind kan kiezen, je kind kiest vervolgens zelf.Â
Review