Stamppot zonder vlees

In de winter vind ik het heerlijk om stamppot te eten in allerlei soorten en maten. Stamppotten worden traditioneel natuurlijk gegeten met vlees. Vaak met een rookworst, of met spekjes, of draadjesvlees, of gehakt. Of een combinatie daarvan. De meeste stamppotten kun je echter ook heel lekker vegetarisch maken. Mijn favoriete stamppot is boerenkool. Die eet ik graag met tofustukjes, of met vegetarische spekjes, of met banaan (klinkt als een gekke combi, maar is echt heerlijk! Ik ben ook gek op andijvie stamppot met vegetarische balletjes. Of een broccoli stamppot met zongedroogde tomaat. Eigenlijk kun je met iedere groente wel een lekkere stamppot maken! Er zijn genoeg lekkere vleesvervangers en zelfs zonder vleesvervangers kun je heerlijke stamppotten maken.

Mijn review van de vegetarische rookworst van HEMA: de Ook worst

Dan kom ik toch bij een pijnlijk thema, namelijk de vegetarische rookworst. In mijn hele vegetarische carière (inmiddels toch al zo’n 18 jaar) ben ik nog geen lekkere vegetarische rookworst tegen gekomen. Unox heeft een paar jaar geleden een vega rookworst gelanceerd, maar die vond ik zelf echt niet lekker. De verpakking ziet er prachtig uit, maar de worst zelf ziet eruit als plastic en heeft een beetje een laffe smaak. Die heb ik dus één keer gekocht en daarna nooit meer. Maar nu heeft ineens de HEMA een vegetarische rookworst gelanceerd; de ‘ook worst’. Dat moet wel een goede worst zijn, want hun ‘gewone’ rookworst is natuurlijk super populair. Ik moest die worst natuurlijk proeven. Dat bleek nog niet zo makkelijk, want de worsten waren dusdanig populair dat ze steeds uitverkocht waren. Uiteindelijk bleek 3x scheepsrecht en had ik toch mijn vega HEMA worst.

En dan nu het verdict: wat vind ik van die vega rookworst? Zo op het eerste gezicht ziet ie er wat bleekjes uit. Als je em open snijdt ziet ie er ook wat plastic-achtig uit, net als de vega worst van Unox. Minpuntje dus. De worst heeft geen knapperig korstje, nog een minpuntje. Maar, nu komt het goede nieuws: de smaak is wel goed! Hij smaakt echt ‘rokerig’ en zout. Een beetje zoals ik de rookworst van lang geleden kan herinneren. Als ik de voedingsdeskundigen moet geloven, zit er wel veel (teveel) zout verwerkt in de worst. Echt gezond is ie dus niet. Maar goed, ik eet zo’n rookworst ook niet elke dag, dus voor nu is dit voor mij een prima vegetarisch alternatief voor rookworst!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Dit stukje review is trouwens niet gesponsord door de HEMA. Ik heb de worst zelf betaald en vind het leuk je mee te nemen in mijn zoektocht naar lekkere vleesvervangers.

Vegetarische winterkost

In de zomer eet ik eigenlijk nooit zuurkool, maar zodra de herfst goed en wel is aangebroken, is het er wat mij betreft weer tijd voor! Ik hou wel van een zuurtje en vind zuurkool dan ook echt lekker. Het is niet zo dat dit iedere week bij ons op tafel staat, maar mij maak je wel blij met zuurkool! Eerder postte ik mijn recept voor een vegetarische ovenschotel met zuurkool. Vandaag deel ik een nieuwe vegetarisch zuurkool recept.

Worst erop of erin?

Voor de foto heb ik de worst boven op de stamppot gelegd. Maar je kunt er ook voor kiezen om de worst in stukjes te snijden en door de stamppot te roeren, voordat je de stamppot in de oven schuift. Hierdoor krijgt de stamppot zelf nog nét wat meer smaak.

Zuurkool stamppot uit de oven met appel en vegetarische rookworst

Deze vegetarische zuurkool stamppot moet je zeker proberen. Makkelijk om te maken en heerlijk van smaak. De appel, rozijnen en geitenkaas geven een romige en zoete twist aan het gerecht. De vegetarische rookworst maakt het helemaal af. Een lekkere wintermaaltijd.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenHollands
TrefwoordOvenschotel, Stamppot, Vegetarisch, Zuurkool
Porties4 personen

Ingrediënten

 • 1 kilo aardappel
 • 1 blokje groente bouillon
 • 150 ml halfvolle melk
 • 500 gram zuurkool
 • 2 appel
 • 25 gram rozijnen
 • 200 gram zachte geitenkaas
 • 50 gram geraspte kaas
 • zout
 • peper
 • 1 vegetarische rookworst (ongeveer 250 gram). Ik gebruikte de Ook worst van de HEMA

Instructies

 • Verwarm de oven voor op grillstand en zet een ovenschaal klaar.
 • Schil de aardappels en snij in grove stukken. Kook de aardappels in ruim kokend water gaar met een blokje groente bouillon in ongeveer 12 minuten.
 • Giet de aardappels af. Voeg de melk toe aan de aardappels en stamp de aardappels fijn met een stamppot stamper (of pureer met een staafmixer). Roer de geitenkaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
 • Was de appels en snij in blokjes.
  Giet de zuurkool af en roer door de aardappelpuree. Roer ook de rozijnen en de blokjes appel erdoor.
 • Doe de stamppot in een ovenschaal en strooi de geraspte kaas erover. Zet de stamppot 5 minuten in de oven op grillstand, totdat de bovenkant mooi goudbruin kleurt.
 • Maak intussen de vegetarische rookworst klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de stamppot met de vega rookworst.

Kidsproof tips

 • Zuurkool is niet het eerste gerecht waaraan je denkt als je aan kidsproof denkt, maar mijn kinderen vonden dit heerlijk. Dat komt denk ik door de geitenkaas, appel en rozijnen. Dit geeft wat zachtheid en zoetigheid. Hierdoor wordt de zuurkool wat minder zuur van smaak. 
 • Je kunt de zuurkool eventueel nog extra omspoelen in een vergiet zodat het zure er nog wat meer afgaat.