Deze week zaten er snijbonen en courgette in mijn groententas van Tuinderij de Lijsterbes. Heerlijke biologische zomergroenten vers van het land. Deze veggies verdienen een lekker recept en zo ontstond deze risotto met zomerse groenten. Risotto is een van mijn absolute lievelingsgerechten. Het is zo heerlijk romig en je kunt er alle kanten mee op. In de zomer gebruik je deze zomerse groenten en in de winter is risotto juist heerlijk met pompoen of champignons. Risotto is niet moeilijk te maken en de bereidingstijd valt ook wel mee, maar je moet er wel de hele tijd bij blijven.

[ingredients title=”Dit heb je nodig voor 4 personen]

  • 1 ui
  • 250 gram snijbonen
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 courgette
  • 320 gram risotto
  • Rasp van een halve citroen
  • 100 gram parmezaanse kaas
  • 2 groentenbouillon blokjes
  • Olijfolie
  • 40 gram roomboter
  • Zout
  • Peper
  • Italiaanse kruiden zoals oregano, thijm, salie, basilicum, peterselie, rozemarijn. Vers, of gedroogd.

[/ingredients]

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

[directions title=”Zo maak je het”]

  1. Snij de snijbonen in schuine reepjes van ongeveer 2 cm breed. Doe ze in een pan met 1 liter water en 2 bouillonblokjes en breng aan de kook. Eenmaal aan de kook, zet je het vuur laag. Laat de boontjes lekker in je bouillon garen totdat je risotto klaar is.
  2. Verwarm een hapjespan, smelt de helft van de roomboter, samen met 2 eetlepels olijfolie. Snipper intussen de ui en bak deze 2 minuten in het boter/olie mengsel. Voeg de risottorijst toe aan de uitjes en bak deze mee totdat de korrels glazig zijn. Meestal is dit na 1-2 minuten. Blus af met de witte wijn en blijf goed roeren. Zet je pan nu wat lager, op middenhoog vuur.
  3. Nu komt de bouillon in beeld. Als de wijn verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Ik schep steeds een soeplepel uit de bouillon waar ik de snijbonen in kook. Zo profiteer je optimaal van de smaken. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
  4. Snij intussen de courgette in de lengte in vieren en vervolgens in blokjes van ongeveer een centimeter. Bak ze in een koekenpan gaar met wat olijfolie, zout, peper en Italiaanse kruiden. Voeg nu de courgette en de snijbonen bij de risotto.
  5. Nu breng je de risotto op smaak met het restant boter, de parmezaanse kaas (houd nog wat apart voor garneren), citroenrasp, zout, peper en Italiaanse kruiden.
  6. Garneer met wat parmezaanse kaas.

[/directions]

Extra kidsproof tips:

  • Lust jouw kind geen courgette of snijbonen? Probeer dan een andere groente. Spinazie, gegrilde paprika, champignon, pompoen, mais; het kan allemaal!
  • Je kunt de groenten ook pureren voordat je ze bij de risotto doet. Zo zijn de groenten onzichtbaar en krijgt de risotto een leuk kleurtje.
  • De stap met de witte wijn kun je achterwege laten als je dat geen prettig idee vindt voor je kids. De alcohol verdampt bijna volledig door het koken, maar er blijft altijd nog 5-10% alcohol aanwezig in de risotto. In plaats van witte wijn gebruik je wat extra bouillon, smaakt nog steeds heerlijk!