Ik moet toegeven dat het me niet vaak gebeurt: risotto overhouden. Ik vind risotto namelijk te lekker om in de pan te laten liggen. Maar goed, àls het me dan gebeurt, zorg ik ervoor dat het risottorestje een tweede leven krijgt en maak ik er risottoballetjes van.
Italianen zijn heel goed met leftovers. Van wat restjes maken zij in een handomdraai een geheel nieuw gerecht, zoals bijvoorbeeld deze Panzanella. Maar goed, ooit is er dus een Italiaan geweest die bedacht heeft om risottoballetjes, ‘Arancini’ in de Italiaanse volksmond, te maken van restjes risotto.
Dat is precies wat ik heb gedaan met mijn leftover risotto. Super lekker als tussendoortje, voorgerecht, bijgerecht of lunch! En je bent duurzaam bezig geweest doordat je niks hebt weg gegooid!
Niet meteen overtuigd van het risottoballetjes idee? Denk dan aan kroket, maar dan met lekkere vulling, namelijk risotto. Het beste van twee werelden. Nu heb ik je he ;)?
[ingredients title=”Dit heb je nodig”]
- Een restje risotto, uit de koelkast
- 1 ei
- een bakje paneermeel
- Zout
- Peper
- Italiaanse kruiden
[/ingredients]
[directions title=”Zo maak je het”]
- Verwarm de oven voor op 180 graden en leg alvast een bakplaat klaar met bakpapier.
- Roer het ei los in een bakje en breng op smaak met zout, peper en wat Italiaanse kruiden.
- Pak nu je risotto en maak hier balletjes van met je handen ten grote van een pingpongbal of iets kleiner.
- Pak een balletje en doop deze eerst rondom in het eimengsel en vervolgens rondom in het bakje met paneermeel. Doe dit met al je balletjes en leg ze op je bakplaat met bakpapier.
- Bak de arancini in de oven voor ongeveer 20-30 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Draai de balletjes halverwege om.
Heb je nog wat ei over? Niet weg gooien! Maak er een lekkere omelet van.
[/directions]
Review