Lekkere vegetarische zomer salade
In de zomer eet ik het liefst elke dag een salade. Soms als lunch, omdat ik brood op warme dagen vaak te zwaar vindt. Maar eigenlijk altijd wel bij het avondeten. De ene keer eten we een maaltijdsalade, en de andere keer een lekkere salade als bijgerecht. Ik at deze salade met gele bietjes met een lekker stokbroodje met zelfgemaakte kruidenboter. Meer heb ik dan niet nodig voor een heerlijke avondmaaltijd!
Met zomer bietjes kun je een heerlijk frisse zomersalade maken. De perzik en aardbei geven een extra ‘s zomerse touch aan de salade.
Gele of rode bieten
Ik maakte deze salade met gele bietjes. Die zaten toevallig in mijn groentetas van Tuinderij de Lijsterbes. Gele bietjes zien er heerlijk fris en ‘s zomers uit. Natuurlijk kun je deze salade ook maken met rode biet. Net zo lekker hoor, wat mij betreft!
Voorverpakte of rauwe bietjes
In het recept ga ik uit van voorverpakte bietjes. Dat gaat natuurlijk het snelst. Mijn eigen gele bietjes waren nog rauw, dus die heb ik geschild, gewassen, in plakjes gesneden en gekookt. Je kunt dus prima rauwe bietjes gebruiken voor dit recept, maar het kost wel wat extra tijd. Mijn tip is om de bietjes in plakjes of blokjes te snijden vĆ³Ć³r dat je ze gaat koken. Dat verkort de kooktijd namelijk enorm! Ik heb de bietjes uiteindelijk ongeveer 20 minuten gekookt.
Ik vind de smaak van verse bieten wel echt lekkerder dan voorverpakt trouwens. Maar met voorverpakte bietjes maak je ook al een heerlijke salade.
Fruit in een salade
Ik doe heel graag fruit in mijn salades. Zeker in de zomer. Maar ook in mijn meest gemaakte salade (de Nienke salade) zit bijvoorbeeld appel. Dit geeft net een kleine frisse twist aan een salade.
In deze bietjessalade koos ik voor perzik en aardbei. ‘s Zomerser kan het bijna niet! Dit maakt deze salade heerlijk lekker fris.
Meer vegetarische salade inspiratie
Ben jij ook gek op salades? Ik heb een speciale salade pagina waar ik al mijn salade recepten op publiceer. Neem gerust een kijkje!
Salade met gele bietjes, aardbei en perzik
Ingrediƫnten
- 500 gram biet rauw of gekookt. Alternatief: rode biet
- 2 perzik
- 500 gram aardbei
- 100 gram zachte geitenkaas
- 1 handje pijnboompitten
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel witte balsamico azijn
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel mosterd
- zout
- peper
- 1 handje verse basilicum
Instructies
- * Als je rauwe bietjes hebt; schil de bietjes, was ze en snij in plakjes. Kook de bietjes in kokend water in 20-30 minuten gaar. Giet de bietjes af. Werk je met voorgekookte bietjes, dan mag je deze stap overslaan. Snij de bietjes in plakjes.
- Was de aardbei en perzik. Snij de aardbeien en perziken in partjes en doe in een schaal. Voeg de bietjes toe aan het fruit. Kruimel de geitenkaas erover.
- Verwarm de pijnboompitten in een koekenpan totdat ze mooi goudbruin kleuren. Verdeel over de salade. Verdeel ook de basilicum blaadjes over de salade.
- Maak een dressing in een apart schaaltje. Meng de olijfolie met de balsamico azijn en voeg een theelepel honing en een theelepel mosterd toe. Breng op smaak met zout en peper. Sprenkel de dressing over de salade.
Kidsproof tips
- Dit is een hele toegankelijke salade voor kids. Lekker veel fruit en een beetje bietjes erbij.Ā
- Laat de geitenkaas en basilicumblaadjes eventueel uit de salade en serveer die apart.Ā
Review