Spaanse klassieker
Deze heerlijke Spaanse aardappeltortilla is een feestje op je bord. Het is een echte klassieker in Spanje en heel gemakkelijk om zelf te maken. Denk je aan tapas, dan denk je waarschijnlijk ook aan dit gerecht. Ik vind dit dus een topper als je ‘s avonds een snelle maaltijd op tafel wil zetten. Maar ook als je een keer wat anders wil lunchen dan een broodje, dan zit je met deze aardappeltortilla goed! Een ander lekker eiergerecht dat ik alweer een tijdje geleden maakte is de frittata en ook zeker de moeite waard om eens te proberen.
Ingrediënten Spaanse aardappeltortilla
Met maar weinig ingrediënten tover je deze heerlijke aardappeltortilla op tafel! Het is een ideale maaltijd om je restje aardappels op te maken.
- 500 gram aardappels gekookt of 450 gram ongekookt
- 1 grote ui
- 6 eieren
- zout
- peper
- olijfolie
Lekker als bijgerecht met aioli
Dit gerecht is heerlijk om au naturel te eten, maar wil je wat extra’s? Serveer deze aardappeltortilla dan met een lekkere aioli. Ik heb voor een simpele aioli variant gekozen door yogonaise te mengen met een teentje knoflook. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de aioli helemaal zelf te maken. De basisingrediënten hiervoor zijn (olijf)olie, knoflook en ei.
Meer vegetarische aardappelrecepten
Ben je op zoek naar meer inspiratie voor aardappelrecepten? Ik heb een paar lekkere gerechten voor je op een rijtje gezet!
Spaanse aardappeltortilla
Ingrediënten
- 500 gram aardappel gekookt of 450 gram ongekookt
- 1 grote ui
- 6 eieren
- zout
- peper
- olijfolie
Aioli
- 4 eetlepels yogonaise
- 1 teentje knoflook
Instructies
- Werk je met ongekookte aardappels? Schil de aardappels dan eerst. Snij in blokjes van ongeveer 1-2 cm en kook ze in ongeveer 6-8 minuten beetgaar. Giet af en zet apart. Werk je met gekookte aardappels? Snij ze dan in blokjes van 1-2 cm.
- Snij de ui in halve ringen.
- Doe de eieren in een kom en klop ze goed op. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de aardappels en ui toe.
- Verwarm een pan met dikke bodem op het vuur en verwarm hierin een flinke scheut olijfolie. Schenk het omeletmengsel in de pan. Zet het vuur iets lager en doe een deksel op de pan. Laat ongeveer 8 minuten stollen. Nu is het tijd om de tortilla om te draaien. Ik gebruik hiervoor een bord. Haal de deksel van de pan. Leg het bord op de pan en draai de pan om. De tortilla ligt nu op het bord. Schuif de tortilla nu in de pan en bak nog eens 3 minuten.
- Maak intussen de aioli. Snij de knoflook fijn en roer deze door de yogonaise. Snij de tortilla in parten en serveer met de aioli.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn gek op gebakken ei en aardappels. De aardappel tortilla ging erin als zoete koek.Â
- De ui kan eventueel nog voor wat scheve gezichten zorgen. Deze kun je ofwel heel klein snijden, of achterwege laten.Â
- Je kunt de gekookte aardappels en ui ook pureren door de eieren. Zo heb je geen stukjes in de tortilla.Â
Review