Spruitjes fritters: groente pannenkoek
Een fritter is een duur woord voor een kleine gevulde pannenkoek. Een portie deeg met vulling. Ik ben er gek op. Het is namelijk de ideale manier om groente te verstoppen, of smaak toe te voegen aan een pannenkoek. Eerder maakte ik al fritters met courgette.
Verschil tussen fritters, rösti en latkes
Op internet vind je de lekkerste recepten voor fritters, rosti en latkes. Maar wat is eigenlijk het verschil? Of is er geen verschil? Ik heb het even uitgezocht. Latkes zijn van origine aardappelkoekjes. Het is een bijgerecht dat traditioneel vaak gemaakt wordt op het Joodse Chanoeka feest. De ingredienten van latkes zijn geraspte aardappel, eieren en zout. Latkes worden gebonden door aardappel en ei. Rösti lijkt heel veel op latkes. Het zijn namelijk ook aardappelkoekjes. De oorsprong van rösti komt uit Zwitserland. Rösti wordt vaak gemaakt met aardappel, kaas en ui. Soms zie je ook spek en appel in een rosti. Rösti bevat traditioneel geen ei. Dat is het grote verschil met latkes. En dan tot slot de fritters. Dit zijn pannenkoekjes op basis van een beslag van bloem en ei. Fritters worden vaak gevuld met groente, vlees of vis. Kortom: maak je een aardappelpannenkoek, dan hebben we het over rosti of latke. Maak je een groente pannenkoek, dan is het een fritter. Zo, dat hebben we ook weer opgehelderd.
Fritters meal preppen
Deze fritters kun je prima meal preppen. Het beslag kun je 1 of 2 dagen van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Ik zou de fritters nog wel ter plekke ‘maken’ en bakken. Zo heb je nog wel een lekker verse smaak. Een andere optie is om de fritters in z’n geheel vooraf te bereiden en te bewaren in een afgesloten bewaarbak. Bak de fritters vervolgens tijdens het kerstdiner nog even kort op in een pan met olijfolie. Zo kun je toch warme fritters serveren.
Hoeveel bijgerechten maak je voor kerst?
Spruitjes zijn wat mij betreft onmisbaar tijdens het kerstdiner. Daarom zijn deze spruitjes fritters echt een perfect bijgerecht voor kerst. Ik maak altijd verschillende bijgerechten. Als ik een diner voor 2 personen maak, ga ik voor 2 bijgerechten, voor 4 personen 4 verschillende bijgerechten, voor 6 personen 6 bijgerechten en ga zo maar door. Kortom; het aantal verschillende bijgerechten stem ik af op het aantal mensen aan tafel.
Spruitjes fritters
Ingrediënten
- 500 gram spruit
- 3 stengels bosui
- 65 gram bloem
- 0,5 theelepel bakpoeder
- 2 theelepels zout
- 2 theelepels peper
- 0,25 theelepel knoflookpoeder
- 75 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 2 eieren
- olijfolie
Instructies
- Maak de spruitjes schoon en verwijder de harde onderkant. Rasp de spruitjes met een mandoline, rasp of food processor.
- Snij de bosui fijn.
- Meng de droge ingrediënten: de bloem, bakpoeder zout, peper en knoflookpoeder.
- Doe de spruitjes en bosui in een grote kom en roer de droge ingrediënten erdoor. Voeg ook de geraspte kaas en de eieren toe en roer goed zodat alles mooi gemengd wordt.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan.
- Maak mini pannenkoekjes door met je hand een bolletje te maken van het beslag, of met 2 eetlepels. Ik kreeg 10 fritters uit mijn deeg. Druk de fritters plat in de pan en bak ze ongeveer 2-3 minuten per kant.
Kidsproof tips
- Ook als je kind niet van spruitjes houdt, zijn deze mini pannenkoekjes misschien toch een succes.
- Durf je het niet aan? Vervang de spruitjes dan door courgette.
Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten
Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.
Review