De lekkerste curry’s uit de Indiase keuken

Ik ben gek op de Indiase keuken. Als die curry’s, ik kan er geen genoeg van krijgen! Voor mijn blog heb ik al verschillende curry’s uitgewerkt. Denk aan curry met broccoli, curry met ei, curry met veel groente, pompoen curry, palak paneer, curry met sperziebonen, linzencurry, dahl en paneer makhani. Zo dat zijn er veel! Ik sta er zelf van te kijken :). Een curry met tofu ontbrak nog op mijn lijstje, dus daar heb ik maar eens verandering in gebracht!

Curry zonder ingewikkelde kruiden

Hoewel ik echt een curry liefhebber ben, ben ik niet zo’n fan van ingewikkelde kruiden en specerijen. Ik vind het niet erg om een nieuw kruidenpotje toe te voegen aan mijn keukenlade, maar ik wil het wel nog vaker kunnen gebruiken. Als ik een nieuw curry recept uitwerk, let ik er dan ook op om geen al te exotische ingrediënten te gebruiken.

Tofu marineren

De tofu die je voor deze curry gebruikt, is gewoon zo’n blok tofu die je in de supermarkt of bij een toko kunt kopen. Het is belangrijk om deze goed te laten uitlekken (zie instructie hieronder). Daarna ga je de tofu marineren. Dat is helemaal niet zo spannend; met Griekse yoghurt en wat kruiden heb je een super lekkere marinade! De marinade moet vervolgens even intrekken en daarvoor geldt: hoe langer, hoe beter. Vervolgens bak je de tofu in de oven totdat ie licht knapperig wordt. De smaken zijn dan heerlijk in de tofu getrokken!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Zelfgemaakte curry saus

Bij de tofu maak je een super lekkere en simpele currysaus. De basis voor de saus bestaat uit gezeefde tomaten, aangevuld met wat kruiden en specerijen, ui, knoflook en verse gember. De saus is lekker romig door de kookroom, waardoor je de echte tikka masala smaak krijgt. De tofu gaat door de saus en dan heb je de perfecte vegetarische curry! Serveer eventueel met wat gestoomde groente. Yum!

Tofu tikka masala curry

Maak nu zelf je eigen tofu tikka masala met zelf gemarineerde tofu. Moeilijk? Nee hoor, dat valt reuze mee! De marinade maak je van Griekse yoghurt, kurkuma, garam masala en citroensap. Daarbij maak je een lekkere currysaus. Serveer met rijst en naan en je hebt de perfecte vegetarische curry!
3.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Rusttijd: 30 minuten
KeukenIndiaas
TrefwoordCurry, Kidsproof, Tofu, Tofu tikka masala, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

Marinade

  • 250 gram tofu
  • 150 gram Griekse yoghurt 10% vet
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel garam masala
  • zout
  • peper

Saus

  • 1 eetlepel arachideolie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • 2 eetlepels komijnzaad, gemalen
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel garam masala
  • 500 gram (cherry)tomaten hele cherrytomaten, of in blokjes gesneden tomaten
  • 500 gram passata
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 250 ml kookroom
  • zout
  • peper

Om te serveren

  • rijst voor 4 personen
  • naanbrood / pitabrood
  • raita (250 ml Griekse yoghurt, rasp van een halve komkommer, 0.25 theelepel gemalen komijnzaad, zout en peper)
  • sperzieboon

Instructies

Marinade

  • Haal de tofu uit de verpakking en laat goed uitlekken. Leg vervolgens op een bord met keukenpapier en leg ook een stuk keukenpapier bovenop de tofu. Zo trekt het vocht er nog beter uit.
  • Doe intussen de ingrediënten voor de marina in een schaal / bakje. Snij de tofu in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm (afhankelijk van hoe groot je ze zelf wil). Doe de tofu bij de marina en roer goed door zodat elk blokje goed in de marinade zit.
    Zet de marina minimaal een half uur in de koelkast. Het optimale is om de marinade een nacht in de koelkast in te laten trekken. Zo worden alle sappen en kruiden helemaal opgezogen door de tofu. Maar heb je die tijd niet, zorg dan dat je tofu een half uur trekt!
  • Verwarm de oven alvast voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.

Tikka masala saus

  • Verwarm de arachideolie in een hapjespan. Schil de ui, knoflook en gember en snij deze fijn. Bak dit ongeveer 2 minuten in de olie. Voeg vervolgens de komijnzaad, garam masala, en paprikapoeder toe en bak een paar minuten mee.
  • Voeg nu de passata en de tomaten toe en breng op smaak met zout, peper en de suiker. Laat de saus ongeveer 15 minuten pruttelen.
  • Leg de tofu (inclusief de marinade) op het bakpapier en bak 15 minuten in de oven.
  • Roer de kookroom en de citroensap door de saus en voeg vervolgens de tofu toe aan de saus.
  • Serveer met rijst en/of naanbrood, raita en sperziebonen

Kidsproof tips

  • Kinderen zijn vaak gek op curry. De saus is lekker zacht van smaak.
  • De tofu is lekker krokant doordat het in de oven is gebakken, dat valt ook vaak goed in de smaak. Vindt jouw kind de tofu toch niet lekker? Maak de currysaus dan met wat groente, zoals sperziebonen of broccoli ipv met tofu. 
Vegetarische curry met tofu
Tofu tikka masala