Koken met wat er in de groentelade ligt
Een la vol groente, daar kun je eigenlijk alle kanten mee op. Een lekkere pasta, een prutje met rijst, wraps, grillen in de oven. Er is altijd wel iets lekkers om te maken. Dit keer koos ik voor een lekkere curry en daar verwerkte ik een boel groente in en ook nog een restje perzik en kikkererwten die ik in de koelkast had staan.
Curry: een kidsproof gerecht
Curry is bij ons thuis altijd favoriet. Beide kids vinden dit heel erg lekker. Ik denk door de zachte smaak van kokosmelk en tomaten. Je kunt curry’s ook vaak pureren, waardoor er geen ondefinieerbare stukjes in de saus zitten. Dat helpt bij bij mijn kids ook vaak.
Curry zonder pakjes en zakjes
Ik vind het zelf ook heerlijk, vooral zonder pakjes en zakjes. Dat klinkt misschien moeilijk of veel werk, maar dat valt heel erg mee! Je hebt er alleen wat kruiden voor nodig. En als je die kruiden eenmaal in huis hebt, kun je heel makkelijk allerlei verschillende curry’s maken. Laat je dus vooral niet afschrikken door het lijstje met ingrediënten. De kruiden kun je in allerlei andere gerechten ook gebruiken, zoals bijvoorbeeld in andere curry’s of Mexicaanse gerechten.
Welke groente kun je gebruiken?
Ik maakte de curry met paprika, courgette, kikkererwten en perzik, maar je kunt eigenlijk elk type groente gebruiken. Kijk vooral wat je in huis hebt, zodat je geen groenten weg hoeft te gooien. Ook lekker is: sperziebonen, broccoli, bloemkool, paprika, champignon, courgette, kool, paksoi. Harde groente, zoals broccoli en sperziebonen kun je het beste van even een paar minuten koken voordat je het in de curry gebruikt.
Toppings voor curry
Daarnaast vind ik het heerlijk om met toppings te werken. Dat kan een handje koriander zijn, wat kokossnippers of in dit geval cashewnoten. Ik heb de cashewnoten van de KoRo shop gebruikt. Deze online shop verkoopt gezonde en duurzame voeding. Je kan dit ook in bulkverpakkingen kopen, dit is vaak goedkoper en duurzamer dan alle losse kleine verpakkingen. Wil je ook een keer wat aanschaffen bij KoRo? Met de code FOXI krijg je korting!
Curry met peulvruchten
In deze curry verwerkte ik kikkererwten. Kikkererwten zijn een peulvruchtsoort. Peulvruchten staan bekend als een goede vleesvervanger. Peulvruchten bevatten net als vlees ijzer, eiwit en B-vitamine. Ben je geen fan van kikkererwten? Probeer deze curry dan eens met linzen.
Meer vegetarische curry recepten
Smaakte deze curry naar meer? Probeer dan eens één van onderstaande vega curry’s!
Ingrediënten
Voor de curry kruiden
- 2 kruidnagels
- 1 theelepel kardamon
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel garam masala
- 1 mespuntje chilipoeder of chilivlokken
Overig
- 2 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 3 cm verse gember
- 1 courgette
- 2 paprika's
- 250 gram cherrytomaat
- 200 ml kokosmelk
- 400 ml tomatenblokjes
- 1 blokje groenten bouillon
- 1 eetlepel citroensap
- 240 gram kikkererwten uitlekgewicht; blik van 400 gram
- 410 gram perzik uit blik (incl sap) blik van 410 gram
- zout
- peper
- 300 gram rijst
Optioneel
- naanbrood
- verse koriander
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en giet deze af.
- Schil de gember, ui en knoflook en snij deze allemaal super fijn. Verwarm de olie in een hapjespan en voeg de gember, ui en knoflook toe en bak deze 2 minuten op middenhoog vuur.
- Was en snij intussen de courgette en de paprika en de cherrytomaat in stukjes en doe deze bij de rest in de pan. Bak de groente 5 minuten.
- Voeg de kruiden en specerijen (kardemon, kruidnagel, koriander, kurkuma, garam masala en chilipoeder) en de tomatenblokjes, kokosmelk, citroensap, bouillonblokje en de perziksap toe. Sluit de pan af met een deksel en laat het geheel 10 minuten pruttelen.
- Proef de curry en breng eventueel op smaak met zout en peper. Voeg de uitgelekte kikkererwten en perzikstukjes toe. Laat dit nog even een paar minuten mee pruttelen. Vis nog even de kruidnagels eruit en je curry is klaar! .
- Serveer de curry met rijst. Naanbrood is ook heel lekker bij deze curry. Garneer eventueel met wat verse koriander.
Kidsproof tips
- Curry is een echte kindervriend zolang je deze niet te spicy maakt. Pas dus op met pepertjes en proef tussendoor of de curry niet te scherp is.
- Deze curry kun je met allerlei verschillende groente maken, dus gebruik vooral wat jouw kind lekker vindt: sperziebonen, broccoli, paprika, champignon, courgette, kool, paksoi.
Voedingswaarden
Disclaimer
Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.
Kim says:
Heb deze curry gemaakt met paksoi. Ik was bang dat ie best pittig was maar Elin lepelde een heel bord naar binnen ????✌️
Nienke - Foxilicious says:
Haha wat leuk! Ja ik verbaas me er ook altijd over hoe lekker kleintjes curry al vinden! Vonden jullie het zelf ook lekker?
Sylvia de Wit says:
Erg Lekker!
admin says:
Wat fijn om te horen Sylvia, dankjewel!
Gerda says:
Hoi Nienke,
Ik heb deze curry gemaakt met inplaats gourgette,(champignons,wortels,aardappel, erwtjes en mango uit blik, ik had geen perzik maar hij was heerlijk dit recept maak ik zeker nog een keer dank je voor het delen.
admin says:
Hoi Gerda, bedankt voor je enthousiaste reactie. Wat fijn dat het recept zo goed heeft gesmaakt. En goed idee hoor om de perzik te vervangen door mango! Zo wordt het een beetje van mij en een beetje van jou ????. Liefs, Nienke
Jup says:
Heb je site zojuist ontdekt. Wat een leuke recepten, maar vooral wat een zegen dat je er de calorieën bij vermeldt.
Ben zelf vaak eindeloos aan het puzzelen bij een leuk recept, om er dan achter te komen dat 780 kcal toch wat veel is voor een toetje ;).
Bedankt.
Juliette Beirlaen says:
Hey Nienke,
Ik heb deze curry ondertussen al een paar keer gemaakt en keer op keer vind ik hem verrukkelijk, super makkelijk en snel klaar! Ik heb er mijn huisgenoten ook al aardig mee verrast!
Bedankt!
Groetjes, Juliette
Jon says:
Geweldig recept, maar “met veel groente” in de titel is wel een beetje grappig als je 1 paprika en 1 courgette voor 4 personen rekent. We doen er maar paksoi bij zoals Kim.
Eveline says:
Wij vonden het erg lekker, ik heb er champignons en linzen bij gedaan i.p.v. kikkererwten. Voor herhaling vatbaar!
Ik ga het zeker ook een keer maken als de kleinkinderen komen, maar ik ga dan de chilipoeder vervangen door paprikapoeder. Ik denk dat de chilipoeder toch wat te pittig is voor ze (1 en 4 jaar).
Nienke - Foxilicious says:
Hi Eveline, Wat fijn dat het goed gesmaakt heeft. En goede variatie zeg met champignons en linzen! Ik heb em zelf vorige week ook weer gemaakt en inderdaad ook wat minder chilipeper gedaan (een mespuntje) voor de kids. Dat ging prima. Liefs, Nienke