Ode aan groente
Heb je geen zin om moeilijk te doen, maar wil je wel gezond eten? Maak dan een traybake (bakplaat) met gegrilde groente. Je kunt eindeloos variëren met jouw favoriete groenten en het is super makkelijk om te maken. Dit is wat mij betreft echt een ode aan groente. Je hoeft er namelijk weinig aan te doen om groente lekker te laten smaken. Even in de oven met wat olijfolie, zout en peper en je hebt een fantastische groente maaltijd!
Bakken in etappes
Iedere groente heeft z’n eigen ideale baktijd in de oven. Op zich kun je vrijwel alle groente prima tegelijkertijd bakken. Meestal is het met 20-30 minuten mooi gaar. Sommige groente hebben echter wat langer de tijd nodig om te garen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de (gele) rauwe biet die ik gebruikt heb in dit recept. Ik heb daarom de bieten en de ui eerst 15 minuten in de oven gebakken en daarna de rest van de groente toegevoegd. Heel simpel eigenlijk!
Traybake gegrilde groente en zoete aardappels
Ingrediënten
- 600 gram biet
- 500 gram spruit
- 3 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 750 gram zoete aardappel
Optioneel
- verse Italiaanse kruiden tijm, rozemarijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
- Schil de bieten en snij in partjes. Schil ook de ui en snij in parten. Leg de bieten en de ui op de bakplaat, samen met de teentjes knoflook (die mag je in de schil laten). Sprenkel olijfolie over de groente en wat zout en peper. Optioneel: leg wat verse Italiaanse kruiden, zoals rozemarijn of tijm tussen de groente. Bak 15 minuten in de oven.
- Maak intussen de spruitjes schoon en snij doormidden. Schil de zoete aardappel en snij in stukjes. Verdeel de spruitjes en zoete aardappel over de plaat met biet en ui. Besprenkel nog een keer met wat olijfolie en zout en peper en bak nog eens 15 minuten in de oven.
Kidsproof tips
- Kies voor groente die jouw kind het lekkerst vindt. Vaak vinden kinderen paprika, cherrytomaat en wortel heel lekker. Deze groente kun je ook prima grillen op een bakplaat in de oven!
Review