Chicken tonight aten we vroeger vaak op vakantie. Zo’n pot met zoetzure saus met onherkenbare groente. Inmiddels eet ik al jaren geen vlees meer en koken uit pakjes en potjes doe ik zelden. Toch had ik hele goede herinneringen aan chicken tonight, dus ik daagde mezelf uit om een vegan chicken tonight zonder pakjes en zakjes te maken.
Vegan kipstukjes
Ik gebruikte Peas Maker stukjes voor dit gerecht. Deze stukjes zijn super veelzijdig. Ik heb hier al eerder heerlijke gerechten mee gemaakt zoals een heerlijke courgetteburger. Ben je ook benieuwd naar deze vegan stukjes? Je kunt ze kopen via de webshop van Peas Maker.
Je welt de stukjes 5 minuten in kokend water. Dan giet je ze af en kun je ze gaan marineren. Ik heb ze gemarineerd met sojasaus, een beetje sambal en maizena. De maizena zorgt ervoor dat de stukjes een licht knapperig korstje krijgen bij het bakken. Eventueel kun je er ook voor kiezen om andere vegan kip alternatieven gebruiken.
Kidsproof zoetzure saus
Wil je dit gerecht volledig kidsproof maken? Dan kun je ervoor kiezen om de saus te pureren. Bak de vegan kipstukjes apart, pureer de saus en voeg dan pas de ananas en de sperziebonen toe. Je krijgt dan een egale zoetzure saus zonder zichtbare stukjes tomaat en paprika. Eet smakelijk!
Ingrediënten vegan chicken tonight
- 250 gram rijst
- 500 gram sperziebonen
Vegan kip en marinade
- 125 gram Peas Maker stukjes of een ander vegan kip alternatief
- 2 eetlepels maizena
- 2,5 eetlepel sojasaus
- 0,5 theelepel sambal
Zoetzure saus
- 2 eetlepels arachideolie alternatief: zonnebloemolie
- 4 cm gember
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 paprika’s
- 500 gram cherrytomaat
- 1,5 eetlepel sojasaus
- 1,5 eetlepel rijstazijn
- 150 ml water
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 340 gram ananas stukjes
Meer vegetarische Aziatische gerechten
Vegan ‘chicken tonight’ zoetzuur zonder pakjes en zakjes
Ingrediënten
- 250 gram rijst
- 500 gram sperzieboon
Vegan kip en marinade
- 125 gram peas maker stukjes of een ander vegan kip alternatief
- 2 eetlepels maizena
- 2,5 eetlepel sojasaus
- 0,5 theelepel sambal
Zoetzure saus
- 2 eetlepels arachideolie alternatief: zonnebloemolie
- 4 cm gember
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 paprika
- 500 gram cherrytomaat
- 1,5 eetlepel sojasaus
- 1,5 eetlepel rijstazijn alternatief: natuurazijn
- 150 ml water
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 340 gram ananas ongeveer 1/3-1/2 verse ananas, of ananas uit blik; uitlekgewicht. Totaal gewicht blik 567 gram
Instructies
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af indien nodig en zet even apart.
- Verwijder de uiteinden van de sperziebonen. Blancheer de sperziebonen 5 minuten in kokend water. Giet af en spoel af met ijskoud water. Zet de sperziebonen even apart.
- Wel de peas maker stukjes 5 minuten in kokend water. Giet af en doe de stukjes in een bakje met 2,5 eetlepel sojasaus, 2 eetlepels maizena en 0,5 theelepel sambal. Laat 5 minuten staan.
Zoetzure saus
- Schil de gember, ui en knoflook en snij in grove stukken.
- Verwarm een flinke scheut arachideolie in een hapjespan. Bak hierin de ui, knoflook en gember voor een paar minuten. Voeg de gemarineerde peas maker stukjes toe en bak in ongeveer 5 minuten licht knapperig.
- Was intussen de paprika en de cherrytomaat. Snij de paprika's in stukjes en de tomaatjes door doormidden. Voeg de paprika tomaten toe aan de vegan kip en bak een paar minuten mee.
- Blus af met 150 ml water, de tomatenpuree, sojasaus en rijstazijn. Laat 15 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper. Voeg 5 minuten voor het eind de ananasstukjes en de sperziebonen toe.
- Serveer met de rijst.
Kidsproof tips
- De meeste kinderen zijn gek op zoetzure saus, doordat het lekker zoet is.Â
- Als je de ‘kip stukjes’ apart bakt, kun je de zoetzure saus pureren.Â
- Houdt jouw kind niet van sperziebonen? Dit gerecht is ook lekker met broccoli of courgette. Vervang de sperziebonen door een groentesoort die jouw kind wel lust.Â
Review