Op Instagram zie ik regelmatig Indonesische rendang voorbij komen. Rendang is een soort stoofvlees met heerlijke kruiden uit de Indonesische keuken. Ik had het vroeger wel eens gegeten, maar inmiddels al in geen jaren meer. Toen Inge van de blog Knoeien met Inge voor de zoveelste keer een enthousiaste post plaatste op Instagram over rendang, besloot ik dat ik een vegan rendang wilde maken.

Jackfruit als vleesvervanger

Het draadjesvlees in deze rendang heb ik vervangen door jackfruit. Jackfruit is een plantaardige vleesvervangen die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Het is een vrucht die oorspronkelijk uit India komt. Jackfruit is één van de voedseltrends uit 2019. Het ingredient van de toekomst. Dat belooft wat! Jackfruit is erg voedzaam. Het bevat veel vitamine A, vitamine B6, Vitamine C, calcium, kalium en ijzer. Jackfruit is ondanks de mooie voedingswaarde niet helemaal een volwaardige vleesvervanger, want volgens het Voedingscentrum bevat jackfruit te weinig vitamine B1, B12 en eiwitten om vlees helemaal te vervangen. Als je met jackfruit kookt en je wilt vlees vervangen, zorg dan dat je bijvoorbeeld peulvruchten erbij serveert.

Structuur van draadjesvlees

Jackfruit is erg neutraal van smaak en neemt de smaak van kruiden eenvoudig op. Daarnaast heeft jackfruit een dradige structuur. Om deze reden wordt het vaak gebruikt als vegan vervanger voor draadjesvlees. Je kunt jackfruit helemaal uit elkaar trekken tot draadjes. Als je het een tijdje stooft in een pan, valt het vanzelf wat uit elkaar.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Rendang is een lekker bijgerecht

Deze vegan rendang vind ik een heerlijk bijgerecht. Wij aten het met deze super makkelijke sajoer boontjes en rijst.

Vegan Indonesische rendang van jackfruit

Indonesische rendang zonder vlees, met jackfruit. Deze rendang is het perfecte vegan alternatief voor de traditionele Indonesische rendang. Lekker met sajoer boontjes of andere groente en rijst.
4.34 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
GangBijgerecht
KeukenIndisch
TrefwoordJackfruit, Kidsproof, Rendang, Vegan, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

Marinade

  • 1 eetlepel arachideolie of zonnebloemolie
  • 300 gram jackfruit uit blik, uitlekgewicht
  • 1 eetlepel korianderzaad gemalen
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel laos

Rendang

  • 2 eetlepels arachideolie of zonnebloemolie
  • 2 ui
  • 1 eetlepel korianderzaad gemalen
  • 1 eetlepel sereh gedroogd
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 400 ml kokosmelk
  • zout
  • 25 gram kokosrasp

Instructies

  • Giet de jackfruit af en spoel goed af met water. Sla het afspoelen niet over, want zo zorg je ervoor dat de jackfruit een neutrale basissmaak krijgt!
  • Maak de marinade. Meng hiervoor de ingrediënten voor de marinade in een kom. Voeg hier de uitgelekte jackfruit aan toe en roer goed om. Laat dit minimaal 15 minuten marineren. Hoe langer, hoe meer de smaken erin trekken. Laat de jackfruit gerust een nacht marineren als je de tijd hebt.
  • Doe een scheut olie in een hapjespan of braadpan. Voeg hier de koriander, sereh en kaneel aan toe. Roer goed door elkaar. Zet het vuur aan en bak het kruidenmengsel kort.
    Snij intussen de ui fijn en bak deze in het kruidenmengsel. Voeg na 2 minuten de gemarineerde jackfruit toe en bak deze kort mee.
  • Blus af met de kokosmelk, kokosrasp en ketjap. Breng op smaak met zout. Zet het vuur lager en laat 45 minuten stoven met de deksel op de pan.

Kidsproof tips

  • Mijn kids zijn op een of andere manier fan van jackfruit. Ze lepelen ook mijn vega boeuf bourguignon met jackfruit zo naar binnen. Dat gold ook voor deze rendang. 
  • Ziet jouw kind dit niet zitten? Zorg dan voor aantrekkelijke bijgerechten die hij wel lekker vindt. Bijvoorbeeld sperziebonen, broccoli, worteltjes, rijst. Eventueel een beetje geroerbakt.