Deze vegetarische falafel bowl is een echt ‘s zomers feestje. Het idee is heel simpel: je kookt wat koolhydraten (bulgur / quinoa / couscous / orzo / rijst), bakt falafel balletjes en voegt daar je favoriete groente en wat kaas aan toe. Een bowl vol liede!

Het idee van deze falafel bowl is overigens niet van mijzelf… Ik doe mee aan een foodblog swap van Mandy and More. Meer dan 50 foodbloggers koken elkaars recepten. Ik mocht een recept koken van Astrid van Bonapetit. Op haar website vond ik het heerlijke recept voor falafel bowl. Ik was meteen enthousiast en bestelde een aantal ingrediënten zodat ik ermee aan de slag kon. Op de website van Astrid vond ik ook een 1001 nachten dressing. Deze leek me heerlijk bij de falafel bowl, dus die heb ik er meteen bij gemaakt. Het was heel erg leuk om te koken van iemand anders’ website. Ik heb een Foxilicious tintje gegeven aan het recept en nog wat extra groente toegevoegd. Het recept van mijn versie van de falafel bowl deel ik hieronder met je!

De bowl was namelijk echt geweldig! Het ziet er niet alleen heel mooi en ‘s zomers uit, het is ook een ware smaakexplosie. En ook nog eens gezond met zoveel lekkere groente. Ik ga het zeker vaker maken!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Buddah bowl vegetarisch
Vegetarische falafel bowl

Falafel bowl

Deze falafel bowl met allemaal verse groente is echt een ‘s zomers feestje. De bowl is heel makkelijk om te maken en staat binnen 20 minuten op tafel. Voor mijn bowl gebruikte ik bulgur, biet, avocado, komkommer, cherrytomaat, dadel en geitenkaas, maar je kunt naar eigen inzicht jouw favoriete ingrediënten toevoegen. 
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
KeukenArabisch, Fusion, Midden-oosten
TrefwoordAvocado, Biet, Falafel bowl
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1 blokje groenten bouillon
  • 150 gram bulgur of quinoa of couscous
  • 250 gram falafel balletjes
  • 45 gram sla ik gebruikte kropsla
  • 2 stengels bosui
  • 4 biet voorgekookt
  • 1 scheutje witte balsamico azijn
  • 2 avocado
  • 250 gram cherrytomaat
  • 0,5 komkommer
  • 12 dadels pitloos
  • 125 gram zachte geitenkaas
  • 4 eetlepels amandelschaafsel
  • 4 eetlepels tuinkers

Dressing

  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 theelepel harissa
  • 0,5 theelepel za’atar kruiden
  • verse tuinkruiden zoals munt, koriander, peterselie

Instructies

  • Kook de bulgur met een blokje groente bouillon gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. giet af en laat even staan. 
  • Snij de biet in dunne plakjes. Leg in een diep bord of schaal en schenk er een scheut balsamico azijn over. Laat even intrekken. 
  • Snij de bosui in dunne ringen. 
    Snij de avocado’s in plakken.
    Snij de cherrytomaten doormidden. 
    Snij de komkommer in plakjes. 
  • Bak de falafel volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. 
  • Maak intussen de dressing. Roer de Griekse yoghurt, mayonaise, harissa en za’atar door elkaar. Snij de ui en de verse tuinkruiden fijn en roer door de yoghurt-mayonaise. 
  • Vul je bowl met bulgur en sla en rangschik alle ingredienten hierop naar eigen inzicht en creativiteit. Doe als laatste de dressing en de tuinkers erover. Eet smakelijk! 

Kidsproof tips

  • Falafel bowl is ideaal met kinderen. Laat je kind zelf kiezen welke toppings hij in zijn bowl wil. Jij bepaalt welke ingrediënten je kind uit mag kiezen en je kind bepaalt wat hij wil. Kinderen vinden het leuk om zelf te kiezen en zo weet je zeker dat er iets gezonds naar binnen gaat. 
  • De toppings kun je natuurlijk naar eigen inzicht variëren. Ook lekker is bijvoorbeeld nectarine of perzik en appel.