Deze super lekkere en makkelijke galette met Honingtomaten® maakte ik voor een samenwerking met Looye Kwekers. Dit is typisch zo’n gerecht dat je snel op tafel zet. Je hebt er namelijk maar 5 ingrediënten voor nodig!
Galette: taartklassieker uit Frankrijk
Heb je weleens galette gemaakt? Het is een open taart, gevuld met zoet of hartig. Een echte Franse klassieker. Het leuke aan de taart is dat het er lekker rustiek uit ziet. Een beetje rommelig zelfs, met omgeslagen randen van het deeg. Galette deeg bestaat normaliter uit bloem, boter en wat melk. Voor deze galette heb ik een rol quichedeeg gebruikt. Deze kun je gewoon in de supermarkt kopen. Super makkelijk, want zo hoef je niet zelf je deeg te maken.
Honingtomaten®: heerlijk zoete tomaatjes
Toen ik werd benaderd voor een samenwerking met Looye Kwekers voor hun Honingtomaten® hoefde ik niet lang na te denken. Ik ben namelijk gek op tomaten. Tomaten zijn zelfs één van de meest gebruikte ingrediënten op mijn website.
Ik kies zelf altijd voor kwaliteit tomaten, liefst lokaal geteeld. Goede tomaten maken namelijk echt het verschil in een gerecht. In de winter probeer ik daarom tomaten te vermijden, want de meeste tomaten uit de supermarkt zijn dan namelijk niet zo smaakvol.
Het leuke aan Honingtomaten®, is dat je ze het hele jaar door kunt kopen en ze ook echt het hele jaar door lekker zijn. Geen reden meer dus om tomaatloos door de winter te gaan! Looye Kwekers selecteert haar tomaten zorgvuldig; alleen de allerbeste tomaten, mogen de naam Honingtomaten® dragen. Deze tros-cherrytomaten zijn lekker stevig en hebben een heerlijk zoete smaak. De perfecte tomaat dus. En het goede nieuws is, dat deze lekkere tomaten in Nederland worden gekweekt, in Naaldwijk en Burgerveen om precies te zijn. Je hoeft trouwens niet naar Naaldwijk te rijden om de Honingtomaten® te kopen. Ze liggen namelijk op de groente afdeling bij de Albert Heijn en bij lokale groentespeciaalzaken. Wil je weten waar je ze kunt kopen bij jou in de buurt, kijk dan op de website van Looye Kwekers.
Nu hoor ik je denken: ‘alles leuk en aardig met die Honingtomaten®, maar deze galette kun je toch ook met andere tomaten maken?’ Ja dat klopt! Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik zelden zulke lekkere stevige zoete tomaten heb geproefd. Echt wel de moeite waard dus om de Honingtomaten® eens te proberen.
Een hartige taart met slechts 5 ingrediënten
Voor deze galette heb je maar 5 ingrediënten nodig: hartige taartdeeg, Honingtomaten®, zachte geitenkaas, crème fraîche en verse basilicum. De bereiding is ook super simpel. Dat klinkt goed toch?
Je rolt het deeg uit en mengt de geitenkaas met de crème fraîche. Je hakt de basilicumblaadjes fijn. Smeer het deeg in met de geitenkaas crème. Snij de Honingtomaten® doormidden en verdeel over het deeg. Vouw de deegranden naar binnen en voilà! Eventueel kun je de randen van het deeg nog bestrijken met een beetje eidooier. Dit hoeft niet voor de smaak, maar ziet er net iets mooier uit.
Meer vegetarische hartige taarten
Smaakt deze galette naar meer? Probeer dan ook eens een andere vegetarische quiche of plaattaart. Ik ben zelf gek op plaattaart met courgettelinten. Mijn hartige taart met broccoli en paprika is een van de best bezochte recepten op mijn website. Of maak mijn plaattaart met tomaat en paprika met lekkere Honingtomaten®. Lees je dit recept in de herfst of winter? Kies dan eens voor een hartige taart met pompoen!
Meer vegetarische recepten met tomaat
Ben je enthousiast geworden over de Honingtomaten®? Ik heb een aparte pagina gemaakt voor al mijn recepten met tomaten. Hier kun je helemaal los gaan met de Honingtomaten®.
Galette met Honingtomaten® en geitenkaas
Ingrediënten
- 1 rol deeg voor hartige taart of quiche liefst een ronde; ongeveer gram; alternatief: 6 plakjes hartige taart deeg
- 400 gram Honingtomaten®
- 100 gram zachte geitenkaas
- 100 gram creme fraiche
- 1 handje basilicum blaadjes
- zout
- peper
Optioneel
- 1 eidooier
Instructies
- Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Rol het deeg uit en leg op de bakplaat. NB. Heb je losse plakjes hartige taartdeeg, of een rechthoekige rol? Leg de plakjes aan elkaar en druk de naden goed aan. Snij het deeg met een mes in een ronde of ovale vorm.
- Meng 75 gram geitenkaas met de creme fraiche. Hak de basilicumblaadjes fijn en roer door de geitenkaas crème. Verdeel de geitenkaas crème over het deeg. Houd ongeveer 5 cm van de randen vrij.
- Was de tomaten en snij doormidden. Verdeel de tomaten over de geitenkaas.
- Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen, iets over de tomaten heen. Dit mag best een beetje slordig, dat ziet er extra rustiek uit. Optioneel: bestrijk de randen eventueel met wat eigeel met een kwastje.
- Brokkel het laatste restje geitenkaas over de tomaten. Schuif de galette in de oven en bak in ongeveer 25 minuten gaar. De galette is gaar als de randen mooi goudbruin zijn.
- Bestrooi met zout en peper en garneer met wat basilicum blaadjes.
Kidsproof tips
- Voor kinderen is dit ook een geschikte hartige taart
- Vervang eventueel de geitenkaas door nog wat extra creme fraiche, of roomkaas / zuivel spread.
Review