Mijn moeder kookte vroeger regelmatig goulash. Geen vegetarische goulash met linzen zoals ik nu heb gedaan, maar Hongaarse goulash. Ze maakte het altijd als we op vakantie gingen. We aten het dan op de eerste reisdag en daar heb er ontzettend goede herinneringen aan. Maar goed, mijn moeders goulash is verre van vegetarisch. Het wordt normaal gesproken gemaakt met draadjesvlees en vaak ook met spekjes. Ik heb daarom al jaren geen goulash meer gegeten. Het stond al een tijdje op mijn to cook lijstje om een vega goulash te maken en nu is het er eindelijk van gekomen! We hebben er met z’n vieren enorm van gesmuld!
Linzen als vleesvervanger
Ik heb een hoop goulash recepten bestudeerd en ben op zoek gegaan naar het ideale vegetarische recept. Van alle recepten die ik kon vinden heb ik een paar elementen gebruikt en uiteindelijk ben ik gekomen tot het recept wat ik hier met jullie deel. Als vleesvervanger heb ik linzen gebruikt. Linzen nemen de smaak van de kruiden heel goed op en geven een mooie structuur aan de saus.
Smaakmakers voor vega goulash
De basis voor de saus lijkt op een pasta rode saus, maar qua smaak lijkt het hier totaal niet op! Dit komt door de kruiden en specerijen die ik gebruik. Er zitten geen hele gekke smaakmakers in, maar de combinatie maakt dat je een typische goulash smaak krijgt.
Op de ingrediëntenlijst zie je zowel paprikapoeder, als gerookt paprikapoeder staan. Dit is geen vergissing hoor! Deze specerijen lijken erg op elkaar, maar zijn toch verschillend van smaak. De gerookte paprikapoeder is ook echt onmisbaar voor de goulash smaak. Zeker omdat er geen vlees in het gerecht zit. Daarnaast geeft het laurierblaadje ook een typische goulash smaak!
Kidsproof goulash
Het is altijd even afwachten wat het oordeel is van de kids als ik iets nieuws maak. Omdat de saus lijkt op pastasaus, had ik er wel een goed gevoel bij. En dat was niet voor niks, want de kids hebben allebei twee keer opgeschept, zo lekker vonden ze het!
Een ander heerlijke goulash variant is de vegetarische goulashsoep, absoluut ook het proberen waard!
Vegetarische goulash
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 flinke ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 grote paprika kleur naar keuze
- 1 eetlepel tarwebloem
- 500 ml gezeefde tomaten
- 70 gram tomatenpuree
- 500 ml water
- 1 blokje groente bouillon
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel karwijzaad alternatief: 2 theelepels komijnzaad
- 2 laurierblaadjes
- zout
- peper
- 265 gram linzen uitlekgewicht
Om te serveren
- 250 gram rijst
Instructies
- Verwarm de olijfolie in een hapjespan. Was de paprika. Snij de ui en knoflook fijn en de paprika in stukken. Doe alles in de hapjespan, roer goed door en laat ongeveer 5 minuten bakken. Strooi de bloem over de groente en roer goed door.
- Voeg nu de gezeefde en de tomatenpuree toe, samen met het bouillonblokje, het water, de sojasaus, paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, tijm, karwijzaad en laurierblaadjes. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat ongeveer 20 minuten pruttelen. Voeg na 15 minuten de uitgelekte linzen toe en laat deze de laatste 5 minuten nog even mee pruttelen. Verwijder de laurierblaadjes uit de saus.
- Kook intussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Serveer de goulash met rijst.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen hebben hun vingers afgelikt bij dit gerecht! Zo lekker vonden ze het. En wij ook :).Â
- Houdt jouw kind niet van ‘stukjes’? Dan kun je de saus pureren. Het heeft dan wat minder bite, maar voorkomt wel de nodige ongewenste discussie.Â
Review