Vegetarische variant van Griekse gyros

Gyros, ik moet je eerlijk zeggen dat ik het al meer dan 18 jaar niet heb gegeten. Ik kan me nog wel heel goed de smaak van gyros herinneren. Dat kot door de heerlijke kruiden. Ik besloot daarom om een vegetarische gyros variant te maken met bloemkool.

Gyros kruiden zelf maken zonder pakjes en zakjes

Gyroskruiden kun je natuurlijk voorverpakt in de supermarkt kopen, maar je kunt ze ook heel eenvoudig zelf maken. Met wat oregano, rozemarijn, paprikapoeder en korianderzaad heb je de basis al snel voor elkaar.

Om de bloemkool nog verder op smaak te brengen, heb ik wat rode wijnazijn, olijfolie, ui en knoflook toegevoegd. Zo maak je heel eenvoudig je eigen gyroskruiden.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Naanbrood, maar kan ook met pita

Ik serveerde deze vegetarische gyros op een naanbroodje, met tzatziki, komkommer, tomaat en rode ui. Je kunt natuurlijk ook een pitabroodje vullen met gyros. Het voordeel van naanbrood is dat het wat groter is en je er dus meer op kwijt kunt dan op een pita.

Meer vegetarische recepten uit de Griekse keuken

De Griekse keuken heeft super lekkere smaken. Ik kom zelf echter nooit in een Grieks restaurant, omdat er bijna alleen maar vlees op de kaart staat. Daarom kook ik regelmatig zelf Griekse recepten. Vegetarische kofta met groentestoof, orzo en tzatziki is bijvoorbeeld heel lekker om eens te maken. Natuurlijk kan ook een lekkere tzatziki en Griekse salade niet ontbreken als je een Griekse maaltijd serveert. Of probeer eens deze pita broodjes met falafel en tzatziki.

Vegetarische gyros van bloemkool met naan brood, tzatziki en Griekse salade

Vegetarische gyros? Ja, zeker! Van bloemkool. Met een lekkere marinade maak je deze vega gyros heel makkelijk zelf. Verras jouw eters met deze lekkere frisse maaltijd. De tzatziki en Griekse salade maken het helemaal af!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Marineren: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
GangHoofdgerecht, Lunch
KeukenGrieks
TrefwoordBloemkool, Gyros, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

Marinade

  • 1 grote bloemkool
  • 2 teentjes knoflook of 1 theelepel knoflookpoeder
  • 0.5 rode ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 0,5 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 0,5 theelepel gemalen korianderzaad
  • zout
  • peper chilivlokken of zwarte peper

Overig

  • 4 stuks naanbrood flat bread of pita
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout
  • peper
  • cherrytomaat
  • komkommer
  • 0,5 rode ui

Instructies

  • Was de bloemkool en snij in kleine roosjes. Verdeel de bloemkool over de bakplaat.
  • Snij een halve rode ui fijn en 2 teentjes knoflook. Doe in een schaaltje. Voeg de rest van de marinade ingrediënten toe aan de ui en knoflook en roer goed door. Verdeel de marinade over de bloemkool. Vouw de uiteinden van het bakpapier naar binnen en schudt even goed, zodat alle bloemkoolroosjes onder de marinade zitten. Zet de bloemkool 30 minuten apart om te marineren.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpappier klaar.
  • Rooster de bloemkool in de oven voor ongeveer 30 minuten.
  • Was de tomaat en komkommer.
    Snij de cherrytomaat doormidden en snij de helft van de komkommer in plakjes.
    Snij de halve rode ui in ringen.
  • Maak de tzatziki: snij de knoflook fijn en rasp de halve komkommer. Roer beide door de Griekse yoghurt. Roer de olijfolie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Bereid het naanbrood of pita brood volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verdeel de bloemkool gyros, tzatziki, tomaat en komkommer over het naanbrood. Vouw de buitenkanten naar binnen en eten maar!

Kidsproof tips

  • Mijn kids vonden dit heerlijk!
  • Jolijn heeft de bloemkool laten staan, maar een naanbroodje met tzatziki, tomaatjes en komkommer ging er goed in. Laat je kind zelf z’n broodje samenstellen. 
Pita met gyros
Vegetarische gyros van bloemkool met naan brood, tzatziki en Griekse salade