Hachee van jackfruit

Hachee wordt normaal gesproken gemaakt van ‘draadjesvlees’; rundvlees. Er zijn eigenlijk geen vegetarische alternatieven die in de buurt komen van de smaak en structuur van draadjesvlees. Behalve jackfruit! Ik heb deze plantaardige vleesvervanger afgelopen jaar ontdekt. Jackfruit is een vrucht die veel wordt verbouwd in Azië. Je kunt de vrucht uit elkaar trekken en daardoor krijgt het de structuur van draadjesvlees of pulled pork. De smaak van jackfruit is heel erg neutraal. Dit maakt het een perfecte vleesvervanger; het neemt de smaak aan van de kruiden die je gebruikt. In dit gerecht betekent dit dat de jackfruit naar hachee smaakt. Heel lekker!

Jackfruit bereiden

Jackfruit laat zich heel makkelijk bereiden. Let wel even op dat je de juiste jackfruit koopt in de supermarkt of in de toko. De jackfruit die je goed kunt gebruiken als vleesvervanger is ‘young jackfruit’. Deze wordt vaak verkocht in blik en is in brine gezet om goed houdbaar te blijven.

Giet de jackfruit af en haal uit blik. Spoel de jackfruit goed om onder de kraan, zodat de smaak neutraal wordt. Vervolgens kun je de jackfruit gebruiken voor je gerecht.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Je kunt de jackfruit uit elkaar trekken waardoor je een draadjesvlees structuur krijgt.

Serveer jackfruit met…

Serveer de jackfruit hachee met aardappelpuree of gekookte aardappels en een flinke portie groente.

Meer recepten met jackfruit

Ben jij fan geworden van jackfruit? Probeer dan ook eens mijn vega boeuf bourguignon met jackfruit, of deze rijst met kerrie en jackfruit of mijn soto non ajam.

Vegan hachee van jackfruit

Ook voor vegetariërs en veganisten is het nu mogelijk om hachee te eten! Deze plantaardige hachee is gemaakt van jackfruit. Jackfruit heeft de structuur van draadjesvlees en is neutraal van smaak, dus met wat lekkere kruiden, tover je zo een vegan hachee op tafel!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordHachee, Jackfruit, Kidsproof, Vegan, Vegetarisch
Porties2 personen

Ingrediënten

  • 2 rode ui
  • 300 gram jackfruit
  • 0,5 eetlepel bloem
  • 75 ml rode wijn
  • 1 theelepel sojasaus
  • 0,25 blokje groente bouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels
  • olijfolie
  • 1,5 eetlepel appelstroop
  • 1,5 theelepel tomatenpuree
  • 0,5 theelepel mosterd

Instructies

  • Verwarm een flinke schoot olijfolie in een braadpan. Snij de uien grof en bak in de olijfolie.
  • Haal de jackfruit uit blik en spoel goed om! Zo trekt de smaak van het brine uit de jackfruit.
    Pluk de jackfruit in grove stukken. Snij het harde uiteinde eraf en snij die fijn. Trek het jackfruit eventueel alvast wat uit elkaar om draadjes te creëren.
  • Voeg de jackfruit toe aan de ui. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe. Bak ongeveer 5 minuten. Roer nu de bloem erdoor en blus af met de rode wijn en sojasaus. Voeg het bouillonblokje, laurierblaadje, kruidnagels, appelstroop, mosterd en tomatenpuree toe en roer goed door.
    Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 45 minuten zacht pruttelen. Roer af en toe door en zorg dat de jackfruit nog mooier draadjesachtig wordt (eventueel door met een spatel los te roeren). Laat de jackfruit niet droog koken. Voeg eventueel extra water toe.
    Verwijder de laurier en kruidnagels. Serveer met aardappelpuree en groente.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen zijn op een of andere manier fan van jackfruit. Ik had dit niet verwacht vanwege de structuur, maar blijkbaar vinden ze het heerlijk.