Hoe kun je vegetarische kapsalon zelf maken?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit een echte kapsalon heb gegeten. De kapsalon werd populair lang nadat ik vegetarisch ben gaan eten. Eerlijk gezegd leek me het ook maar niks: sla op de friet en een flinke bak vlees erbij.. Totdat ik een keer een vegetarische kapsalon at… Voor het guilty pleasure nummer van Foodies Magazine 2019 besloot ik daarom om zelf een vega kapsalon te maken. En wat is ie lekker! Het recept deel ik maar al te graag met jou!

Hoe maak je vegetarische shoarma?

Mijn succeservaring met vegetarische kapsalon was bij de Wally Groente pop-up in Nijmegen. Dat was een tijdelijke samenwerking van het beste restaurant van Nijmegen: de nieuwe winkel en hamburgertent Wally. De shoarma was gemaakt van knolselderij en dat was echt mega lekker! Denk er heerlijk knapperige friet bij, sla en een super lekkere saus en je hebt de lekkerste vega kapsalon die je kunt bedenken. Ik vroeg Emile van der Staak, de chef van de nieuwe winkel of hij zijn recept voor de knolselderij shoarma wilde delen. En dat wilde hij! Het was alleen een recept waar ik als hobbykok het geduld niet voor heb. Ik ben daarom zelf gaan experimenteren en dat bleek heerlijk!

Recept voor vegetarische kapsalon met big mac saus
Vegetarische kapsalon

Hoe krijg je frietjes knapperig in de oven?

De frietjes in deze kapsalon heb ik zelf gemaakt van grote krieltjes met schil. Ik heb de frietjes in de oven gebakken, met slechts een paar eetlepels olijfolie. En toch zijn ze heerlijk knapperig! Dit komt doordat ik de olijfolie op bakpapier heb voorverwarmd in de oven. Daarna heb ik de friet erover verdeeld en goed gehusseld zodat elk frietje met olijfolie bedekt is. Deze tip kreeg ik van Claudia van de super leuke foodblog Food from Claud Nine. De frietjes hebben slechts 30 minuten nodig om lekker knapperig te worden en je hoeft ze niet voor te koken. In de tussentijd kun je mooi de big mac saus maken ;).

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Hoe maak je zelf Big mac saus?

Als we het hebben over guilty pleasures, dan kom ik uit bij de big mac. Ik eet bijna volledig vegetarisch, maar Ć©Ć©n keer per jaar, na de vakantie ga ik los bij de grote M en dan eet ik een big mac. Die saus is gewoon zo ontzettend lekker! Ik had er nog nooit over nagedacht om de saus zelf te maken, maar toen ik met deze vega kapsalon bezig was, wist ik dat ik deze saus erbij wilde.

Het recept voor de big mac saus is een paar jaar geleden uitgelekt, dus dat is een makkie zou je denken. Maar niks is minder waar. De saus bevat namelijk 33 ingredienten en het zijn ook niet bepaald ingredienten die je standaard in huis heb. Ik ben dus zelf gaan experimenteren en ben tot een super simpele versie gekomen die echt ontzettend dicht in de buurt komt van de echte saus. Maar dan met minder zooi :).

Shoarma kruiden zelf maken

Shoarma kruiden kun je voorverpakt kopen in de supermarkt. Het zit meestal in een zakje en je vind het bij de kruiden en specerijen. Je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken. Ik maak meestal zelf een grote hoeveelheid en bewaar het in een potje in mijn kruidenlade. Wat heb je nodig voor shoarma kruiden?

  • 1 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1,5 theelepel komijnzaad, gemalen
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel korainder
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel zout

Ingredienten voor vegetarische kapsalon

Haal de volgende ingredienten in huis om de lekkerste vegetarische kapsalon te maken.

  • 750 gram aardappels
  • 1 kleine knolselderij ongeveer 500 gram
  • 0,5-1,5 eetlepel shoarma kruiden naar smaak
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 0,5 krop ijsbergsla ongeveer 100 gram
  • 250 gram cherrytomaat
  • 3 augurken zoetzuur
  • 0,5 rode ui
  • 75 gram geraspte kaas

Big mac saus

  • 5 eetlepels yogonaise (of vegan mayonaise)
  • 4 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels piccalilly
  • 1 snufje chilipoeder
  • 0,5 eetlepel natuurazijn
  • 0,5 eetlepel suiker
  • 0,25 ui

Vegetarische kapsalon met shoarma van knolselderij en big mac saus

Deze vegetarische kapsalon is een absolute guilty pleasure. De shoarma is vervangen door knolselderij met shoarmakruiden. Hier komen heerlijk knapperige ovengebakken frietjes bij en een big mac saus! Hier zeg je geen nee tegen!
4 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordFriet, Guilty pleasure, Kapsalon, Kidsproof, Knolselderij, Shoarma, Vegetarisch
Porties3 personen

Ingrediƫnten

  • 750 gram aardappel
  • 1 kleine knolselderij ongeveer 500 gram
  • 0,5-1,5 eetlepel shoarma kruiden naar smaak
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 0,5 krop sla ongeveer 100 gram
  • 250 gram cherrytomaat
  • 3 augurk zoetzuur
  • 0,5 rode ui
  • 75 gram geraspte kaas

Big mac saus

  • 5 eetlepels yogonaise alternatief: vegan mayonaise
  • 4 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels piccalilly
  • 1 snufje chilipoeder
  • 0,5 eetlepel natuurazijn
  • 0,5 eetlepel suiker
  • 0,25 ui

Instructies

Shoarma en friet

  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Sprenkel 3 eetlepels olijfolie op beide bakplaten. Verwarm de bakplaten met olijfolie in de (hetelucht)oven op 220 graden voor.
  • Schil de aardappels, was ze en snij deze in frieten. Ik gebruik hiervoor een ouderwetse frietsnijder. Het kan ook met een food processor, of natuurlijk met de hand.
    Schil de knolselderij en snij in reepjes (formaat shoarmavlees).
  • Pak de bakplaten uit de oven en leg de friet op de ene bakplaat en de knolselderij reepjes op de andere. Pak de uiteinden van het bakpapier en hussel goed zodat de olijfolie goed is verdeeld.
    Bestrooi de knolselderij met de shoarmakruiden en hussel nog eens goed zodat ook de kruiden op alle reepjes zitten.
    Zet de bakplaten terug in de oven. De friet gaat bovenin en de bakplaat met de knolselderij gaat eronder. Bak de friet en knolselderij ongeveer 30 minuten tot de knolselderij en friet gaar zijn en mooi bruin zijn gekleurd.
    Haal de knolselderij uit de oven en bestrooi met geraspte kaas. Zet een paar minuten terug in de oven, totdat de kaas is gesmolten. Is dat bij jou nog niet het geval? Bak dan iets langer.
    Bestrooi de friet flink met zeezout naar smaak.

Big mac saus

  • Maak nu de big mac saus.
    Snij de 0,25 ui super fijn. Doe de yogonaise, ketchup, piccalilly, azijn, suiker en chilipoeder in een schaaltje en roer goed door.

Tot slot…

  • Was de ijsbergsla en snij in dunne reepjes.
    Was de cherrytomaten en halveer.
    Snij de augurk in dunne plakjes en de rode ui in dunne halve ringen.
  • Nu is het tijd om de kapsalon in elkaar te zetten. Leg de friet op een schaal. Verdeel hier de knolselderij reepjes met geraspte kaas over en vervolgens de sla. Leg de tomaatjes, ui en augurk erop en besprenkel met flinke klodders big mac saus. Enjoy!

Kidsproof tips

  • Deze maaltijd is een super goed idee voor kinderen. Met de knolselderij shoarma krijgen ze ongemerkt wat groente binnen. Ideaal toch?
  • Voor kids kun je de sla en rode ui vervangen door komkommer.Ā 

Hoe kun je gezonde vegetarische kapsalon zelf maken?

Een vegetarische kapsalon maak je van vegetarische shoarma reepjes, of van knolselderij! Lees in dit recept hoe je de lekkerste gezonde vegetarische kapsalon maakt met knolselderij.