Tarte tartin: een omgekeerde taart
Tarte tartin is een omgekeerde taart. Het deeg van de bodem zit aan de bovenkant en de vulling zit aan de onderkant van de bakvorm. Na het bakken laat je de taart even afkoelen en dan kun je de taart uit z’n vorm halen.
Gekarameliseerde sjalotjes
Gekarameliseerde ui vind ik zelf ontzettend lekker. De ui wordt er lekker zoet en zacht van als je het karameliseerd met suiker en azijn. Dus ook als je geen ui liefhebber bent, is dit een heerlijk gerechtje.
EĆ©n taartje per persoon
Ik maakte deze tarte tartin met plakjes bladerdeeg. Daardoor is het een ontzettend makkelijk gerecht. Je hebt kleine bakvormpjes nodig met een diameter van ongeveer 12 cm. Ik heb daarvoor crĆØme brulee vormpjes gebruikt. Snij de bladerdeeg rond uit met een mes of een uitsteekvorm.
Je kunt er ook voor kiezen om een grote taart te maken en daar stukjes uit te snijden. Gebruik dan een groot vel bladerdeeg en een ronde ovenschaal met een diameter van ongeveer 20-25 centimeter.
Tarte tartin meal preppen
Ik hou ervan als ik tijdens het kerstdiner zelf lekker kan genieten van het tafelen en niet de hele tijd in de keuken hoef te staan. met deze tarte tartin kan dat. Maak de tarte tartin vantevoren klaar en bewaar in de vormpjes, afgesloten in de koelkast (maximaal 3 dagen). Zet de tarte tartin vlak voordat je het gaat eten nog even 5-8 minuten in de oven. Laat het vervolgens een paar minuten afkoelen en haal de taartjes dan uit de vormpjes. Ik haal de vormpjes meestal aan de zijkant los met een mes, zodat ze mooi uit de vorm komen.
Alternatief: tarte tartin met cherrytomaat
Niet iedereen houdt van ui. Niet gevreesd, deze tarte tartin is ook heerlijk met cherrytomaat. Voor de kids maak ik dat vaker en zij vinden dat geweldig. Snij de cherrytomaat doormidden en volg verder gewoon het recept.
Kerst tijdens corona
Het kerstdiner ziet er dit jaar misschien anders uit dan normaal. We zitten met wat minder mensen aan tafel. Het is handig om rekening te houden met de porties. Dit recept voor tarte tartin heb ik gemaakt voor 4 personen. Heb je minder mensen aan tafel? In het recept kun je eenvoudig zelf de porties aanpassen. De hoeveelheid ingrediƫnten worden dan automatisch doorgerekend.
Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten
Deze tarte tartin is prachtig om te serveren als voorgerecht met kerst. Wil jij dit jaar meer vegetarische gerechten op tafel toveren met kerst? Heel gaaf!
Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.
Vegetarische mini tarte tartin met gekarameliseerde ui
Ingrediƫnten
- 4 vellen bladerdeeg
- 500 gram sjalotjes
- 50 gram (room)boter
- 1 takje verse rozemarijn
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 4 eetlepels wijnazijn rood of wit; maakt niet uit
Instructies
- Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden. Zet 4 ingevette schaaltjes met een diameter van 12-14 cm klaar.
- Leg de vellen bladerdeeg klaar op het aanrecht en verwijder de hoekjes en snij ieder plak bladerdeeg in een mooie ronde vorm.
- Schil de sjalotjes en snij in de lengte doormidden. Hak de blaadjes van de rozemarijn fijn.
- Verwarm de boter in een koekenpan en voeg de sjalotten toe. Voeg ook de blaadjes van de rozemarijn en de suiker en azijn toe. Bak 3 minuten op middelhoog vuur en zet daarna het vuur laag. Laat 15 minuten sudderen. Roer af ten toe door zodat de ui niet aanbakt.
- Verdeel de sjalotten over de taartvormpjes. Dek af met een rond bladerdeeg vel. Zorg dat alle randen goed bedekt zijn. Bak de taartjes in ongeveer 20 minuten goudbruin in de oven.
- Laat de taartjes een paar minuten afkoelen en serveer ze daarna op een bord. Garneer met wat verse rozemarijn.
Kidsproof tips
- Ui is meestal geen favoriet bij kinderen. Tomaat vinden ze vaak wel heel lekker. Maak voor de kids deze tarte tartin met gegrilde cherrytomaatjes. Je kunt de rest van het recept gewoon volgen; vervang alleen de ui door tomaat.Ā
Review